Stresli erkeklere cinsel destek rehberi
Yüksek stres düzeyi sertleşme bozukluğu ve cinsel isteksizlik gibi pek çok soruna zemin hazırlıyor. Sağlıklı bir cinselik için yatak odanıza stres sokmayın.
Stres önemli sağlık tehditlerinden biri. Stres durumunda vücudunuzda salgılanan kortisol-adrenalin gibi stres hormonları, sürekli üretildiklerinde ise baş ağrıları, sinirlilik, öfke, konsantrasyon güçlüğü, depresyon, endişe, kas gerginliği gibi bir dizi problem gelişiyor. Tüm bu problemlere ek olarak ruhsal sıkıntı yaratan her durum cinsel gücü de düşürüyor.
Erken andropoz olabilir
Beyinden testislere testosteron üretimiyle ilgili mesaj yollayan hipofiz bezi ile stres ve duyguları kontrol eden beyin bölümleri ortaklaşa çalışıyor. Bu nedenle aşırı stres durumunda hipofiz bezinden başlayan sinyaller düşüyor ve testosteron üretimi azalıyor. Yani yoğun stres altında, huzursuz, endişeli, mutsuz, depresif erkeklerde testosteron daha az üretilip andropozun daha erken başlamasına neden olabiliyor.
Peki bu ne demek? Testosteron düştüğünde başta cinsel istek azalıyor. Libido olmadığında da sertleşme için gereken bazı maddeler, örneğin damarlarda bulunan nitrik oksit maddesi salgılanmıyor. Böylece cinsel bölgelerde yeterince kan akımı olmuyor ve sertleşme problemi, boşalma sorunları, haz duyamama olmak üzere pek çok cinsel sorun ortaya çıkıyor. O gün yaşadığınız akut bir stres kısa süreliğine (birkaç günlüğüne) cinsel problem yaratırken, kronik stres uzun vadede testosteron seviyelerini azaltıyor ve artık organik anlamda tedavi gerektiren bir tablo ortaya çıkıyor.
Performans endişesi başlar
Cinsel isteksizlik yaşayan veya birkaç sefer sertleşme sorunuyla karşılaşan erkeklerde performans endişesini sık görüyoruz. Performans endişesini cinsellikte yeterli performans gösterip göstermeyeceğine dair endişe, korku olarak açıklayabiliriz. Bu endişeyi taşıyan erkekler cinsellikten ve eşlerinde uzaklaşmaya başlıyor. Bu da ilişkide gerginliklere, tartışmalara dönüşüyor.