Performans düşmanlarını tanıyor musunuz?
.
Erkekler için bunu itiraf etmek güç olsa da kırk yaşın üzerinde on erkekten yedisi bir şekilde sertleşme sorununu yaşıyor.
Dünyada 2025 yılında 322 milyon erkeğin sertleşme sorunu yaşayacağı tahmin ediliyor. Erkekler için bunu itiraf etmek güç olsa da kırk yaşın üzerinde on erkekten yedisi bir şekilde sertleşme sorununu yaşıyor. Sertleşme düşmanlarını tanıyıp erken yaşlardan itibaren önlem alırsanız uzun yıllar cinsel yönden güçlü ve performanslı kalabilirsiniz.
Damar sorunları: Sertleşme işlevinde en önemli rol damar yapısında. Penise giden damarlar yüksek kolesterol- tansiyon veya sigara nedeniyle daraldığında sertleşme sorunu gelişiyor. Gizli diyabet, diyabet, insülin direnci, hipertansiyon, yüksek kolesterol gibi risklerinizi takip etmeniz şart. Damarsal riskleri olan erkeklerde penis doppler gibi yöntemlerle penis damaları görüntülenebiliyor.
Şeker hastalığı: Şeker hastalığı olan erkeklerin yüzde 50 ile 70’inde sertleşme sorunu görülüyor. Yani şeker hastaları tam üç kat daha fazla risk altında. Diyabete bağlı penis sinirlerinde hasar oluşup oluşmadığı bazı testlerle anlaşılabiliyor.
Kilo fazlalığı: Aşırı kilo ve vücut yağı hem libidoyu yöneten testosteronu düşürüyor hem de sertleşmeyi bozuyor.
Hareketsizlik: Sürekli oturan, hareket etmeyen, yürüyüş yapmayan erkeklerde sertleşme sorunu daha fazla görülüyor. Metabolik değerlendirmelerle erkeklerin tam fiziksel performansı ve riskleri ölçülebiliyor.
Uyku sorunları: Uykusuzluk ve özellikle uyku apnesi sertleşme sorunu riskini neredeyse yüzde 40 arttırıyor.
Hormonsal dengesizlik: Testosteron eksikliği sertleşme sorununa yol açmakla kalmayıp sertleşme ilaçlarının da işe yaramamasına neden oluyor. Ayrıca tiroit, prolaktin gibi hormonları kontrol ettirmek de gerekiyor.
İlaçlar: Birçok tansiyon, kolesterol, kalp, ülser ilacı, bazı idrar söktürücüler, uyarıcı ya da uyutucu ilalar, hormonlar, antidepresanlar sertleşme sorununa yol açabiliyor.
Sinirsel nedenler: Multiple skleroz, parkinson, inme gibi sorunlarda sertleşme işlevi bozuluyor.
Cerrahi işlemler: Beyin- penis hattına zarar verecek işlemler ile penis lokal dokusunda hasar yaratan ameliyatlar sonrasında da sertleşme sorunu görülüyor.
Prostat sorunları: Prostat büyümesi, prostat kanseri veya prostat enfeksiyonları sertleşme ve boşalma fonksiyonlarını bozabiliyor.
Penis eğriliği: Penis eğrilikleri veya travmalarda sertlik azalıyor, bazen ağrılı sertleşme oluşuyor.
Sigara: Günde bir paketin üzerinde sigara içen erkeklerde sertleşme sorunu riski neredeyse yüzde 50 artıyor.
Aşırı alkol: Alkolün afrodizyak bir etkisi olduğu düşünülse de yoğun alınan alkol sertleşmeyi bozuyor. Bu etki hemen ortaya çıkabileceği gibi zaman içinde de gelişebiliyor.
Uyuşturucular: Esrar, kokain gibi uyuşturucuların sertleşme işlevi üzerinde olumsuz etkisi var. Bu durum sporcu ve vücut geliştirenlerin kullandığı doping maddeler için de geçerli.
Yoğun stres: Stres cinsel konsantrasyonu yerle bir ediyor. Bunun yanında stres hormonları olarak bilinen kortisol ve adrenalin hormonları ve sertleşme sağlayan maddeleri düşürüyor.
Depresyon: Depresyonun kendisi de depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar da seks gücünü azaltabiliyor.
Performans endişesi: Sertleşme sorunu yaşama korkusu özellikle daha önce sertleşme sıkıntısı yaşayan erkeklerde gelişiyor. Bu korku tek başına bile sertleşmeyi bozabiliyor.
İlişki sorunları: İlişkisinde sorun yaşayan, cinsel iletişim eksikliği olan erkeklerde sorun daha fazla görülüyor.