Oruç tutmak testosteron seviyesini olumlu etkiler
.
Vatan Haber
İdrar yolları için su için
Su tüm vücut için olduğu gibi böbrekler ve idrar yolları için de hayati önem taşıyor. Vücudunuz susuz kaldığında idrar yoğunlaştığı için idrar yolu enfeksiyonları riski çok yükselir. Bu nedenle ramazanda oruç tutacaksanız iftar ve sahur arasında yeterli sıvı tükettiğinizden emin olun. Adaçayı-yeşil çay-ıhlamur gibi bitki çaylarını, su miktarı yüksek yeşil yapraklı sebzeler ve meyveleri, süt ve yoğurdu beslenmenize katın. Çorbalar ve şekersiz kompostolar da sıvı alımına yardım eder. Mesaneyi rahatsız eden gazozlu, karbonatlı, kafeinli, şekerli içeceklerden ise uzak durun.
Yüksek şeker ve yüksek tansiyona dikkat!
Androlojik sağlık açısından damar sağlığı en önemli faktördür. Şeker hastaları ve yüksek tansiyon hastaları performans açısından en riskli gruplar arasındadır. Bu nedenle Ramazan’da aşırı tuz ve şeker tüketiminden kaçının. Hazır soslar, konserve gıdalar, tuzlu kraker ve atıştırmalıklar, işlenmiş etler, fast-food ürünleri ve tatlıları kısıtlayın. Kan şekeri ile tansiyonunuzu takip edin. Damar sağlığınız için balık, ceviz, semizotu gibi Omega-3 kaynaklarını tüketin. Miktarını ılımlı tutarak kakao oranı yüksek çikolata yiyebilirsiniz. Karpuz ve fındıkta bulunan sitrulin ve arginin maddeleri de damar sağlığını destekliyor. Yürüyüş gibi hafif egzersizler yapın.
Testosteron seviyesi olumlu etkilenir
Testosteron hormonu erkekler için performanstan üreme sağlığına, kas gücünden ruh haline kadar geniş bir etki gösterir. Bu erkeklik hormonu aşırı kilodan, yoğun stresten, hareketsizlikten olumsuz etkilenir. Metabolik sendromda ciddi oranda düşer. Bu anlamda eğer orucu bir detoks fırsatı gibi görür, aşırı kalori yükünden kaçınır ve kilo kontrolü sağlarsanız testosteron seviyelerini de olumlu etkilemiş olursunuz. Yağsız etlerde ve susamda bulunan çinko testosteron üretiminde kullanılır. Kızartmalık yiyecekler ise hormon salgılarını olumsuz etkileyebiliyor.