Kışın prostat gribine dikkat!
.
Kış ayları ve soğuk havalar prostat enfeksiyonları riskinin özellikle arttığı dönemler.
Grip, nezle, soğuk algınlığı derken kış aylarında sizi bekleyen bir başka tehlike daha var: Prostat enfeksiyonları. Halk arasında prostatı “üşütmek” olarak da biliniyor. Erkeklerin yarısı hayatlarının bir noktasında prostat enfeksiyonu (prostatit) geçiriyor. Kış ayları ve soğuk havalar riskinizin özellikle arttığı dönemler. Hatta bu sorunu bir nevi “prostat gribi” gibi düşünebilirsiniz. Bu nedenle kış aylarında prostatı korumak çok ama çok önemli!
İdrar şikayetlerini geciktirmeyin
Prostat enfeksiyonu başınıza gelmediğinde aslında hiç aklınıza gelmeyecek bir sorun. Ancak bu enfeksiyon kronikleştiğinde yıllar boyu devam edebiliyor. İdrar yaparken yanma-sızı-ağrı, kesik kesik idrara çıkma, sık sık idrar ihtiyacı duyma, gece sık idrara kalkma en sık görülen belirtiler. Ağrılar kasıklara, bacaklara yayılabiliyor. Üstelik prostat enfeksiyonları cinsel sorunlara da yol açıyor. Prostat enfeksiyonu olan erkeklerde yüzde 80’lere varan oranlarda erken boşalma ve sertleşme sorunu görülüyor. Ağrılı boşalma- orgazm yaşanabiliyor. Yani prostat enfeksiyonu deyip geçmemek lazım. İdrar yolu şikayetleri başladığı anda vakit kaybetmeyip bir uzmana başvurmak önemli.
Prostat için önerilerimiz
Kış aylarında prostatı korumak istiyorsanız -özellikle de idrar yollarında hassasiyetiniz varsa- aşağıdaki önerilerden faydalanabilirsiniz:
- Düzenli aralıklarla ihtiyaç hissetmeseniz de idrara gidin.
- İdrar yaparken sürekli durup tekrar başlamayın. İdrar akışını bozmayın.
- Aşırı stres-endişe idrar akımını kontrol eden kasların kasılmasına neden olur. Bu kasılmalar kasların düzenli olarak gevşemesini önler. Kış aylarında daha az öfkelenin, stresi daha iyi yönetin. Gevşeme yöntemlerini deneyin.
- Cinsel bölgeyi, alt vücudu, bacak ve ayaklarınızı sıcak tutun.
- Uzun süre oturmayın. Cinsel bölge ve alt bacaklardaki kan akışını yürüyerek hızlandırın.
- Aşırı alkol tüketmeyin.
- Bol su ve sıvı tüketin.
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar gonore-klamdiya gibi enfeksiyonlar prostata sıçrayabilir. Mutlaka korunun!
- Mesane boynu ve prostatı harekete geçirecek ilaçları doktorunuza danışmadan kullanmayın.
- İdrar yolu şikayetlerini geciktirmeyin. Gerekli incelemelerin ardından antibiyotik ya da ağrı kesicilerle önlem alınması gerekiyor. İdrar kanalını çevreleyen kasların kasılıp gevşetilmesi, vücudun alt yarısının suya sokulduğu oturma banyoları da rahatlatıcı oluyor.
- Prostatta tahriş veya enfeksiyon mevcutsa alkollü, kafeinli içecekleri kısıtlamanız, baharatlı ve asidik yiyeceklerden uzak durmanızda fayda var.
- Prostat üzerindeki basıncı azaltmak için şişirilebilen yastıklardan yararlanabilirsiniz.