Şampiy10
Magazin
Gündem

Diyabetli erkekler sertleşemiyor

Şeker hastalığı ve diyabet cinsel hayatı olumsuz etkiliyor. Diyabeti olan erkeklerin yüzde 50-70'i sertleşme sorununa yatkın...

ABONE OL
Vatan Haber

Bu hafta Dünya Diyabet Günü kutlandı. Size şeker hastalığının cinsel sağlık üzerine olan etkilerinden bahsetmeyi arzu ediyorum. 2009 yılı verilerine göre tüm dünyada yaklaşık 300 milyon diyabet hastası bulunuyor. Üstelik bu rakamın 2030 yılında 400 milyonu geçmesi bekleniyor. Türkiye'de de durum vahim! Neredeyse 3.5 milyon şeker hastası ve bir bu kadar daha ön-diyabet vakası olduğu tahmin ediliyor. Şeker hastalığı görme kusurlarından böbrek sorunlarına, kalp-damar rahatsızlıklarından sinir sistemi problemlerine kadar bir dizi sağlık sorunu yaratıyor. Şeker hastalığının daha az bilinen bir yan etkisi ise cinsel sağlık üzerinde ortaya çıkıyor. Hatta sertleşme sorunu şeker hastalığının ilk belirtisi olabiliyor.

Diyabetli erkeklerde risk üç kat fazla

Şeker hastalığı iki ana sistemi etkileyerek sertleşme sorununa yol açıyor. Öncelikle penise kan taşıyan ve sertleşmeyi sağlayan damarlar etkileniyor. Böylece diyabeti olan erkeklerin yüzde 50-70'i sertleşme sorununa yatkın hale geliyor. Daha detaylı olarak diyabetli erkeklerde sertleşme sorunu görülme riski normal erkeklere göre üç kat artıyor.

Cinsel sorunlar uyarı alarmı!

Penisteki kan damarları ve sinirler çok küçük olduğundan, yüksek şekerin yarattığı tahribat büyük damar ve sinir sorunlarından önce bu bölgede ortaya çıkabiliyor. Şeker hastası olup, sertleşme sorunu yaşayan erkeklerde kalp hastalıklarından ölüm oranı tam iki kat artıyor.

Tedavisi nasıl yapılıyor?

Şeker hastalığının hangi cinsel sorunlara yol açtığının anlaşılması tanı ve tedavide ilk adımı oluşturuyor. Özellikle aşırı kilo, hareketsiz bir yaşam bulunuyorsa testosteron ölçümü yapılabiliyor. Boşalma ve idrar işlevleri incelenebiliyor. Tüm bunların sonucunda bir tedavi planı oluşturuluyor. Yaşam tarzı değişimleri ile diyabeti yüzde 40-50 oranında azaltmak veya geciktirmek mümkün oluyor. Sertleşme ilaçları, enjeksiyonlar, idrar yolu içine uygulanan üretral tabletler, hormon yerine koyma tedavileri, vakum terapi kullanılabiliyor.

40 yaş sonrası ortaya çıkıyor

Şeker hastalığının özellikle erişkinlerde görülen formu olan Tip 2 diyabet özellikle 40 yaş sonrası ortaya çıkıyor. Ancak çoğu kişide diyabet öncesi dönem denilen ve kan şekerinin yükselmeye başladığı bir süreç bulunuyor. Maalesef çoğu kişi ön-diyabeti olduğunun farkında değil! Açlık kan şekeriniz 100-125 arasında olduğunda diyabet öncesi dönemde olduğunuzu, 126 üstündeki rakamların şeker hastalığına işaret ediyor.

İdrar sorunlarını ciddiye alın

Diyabete bağlı cinsel fonksiyon sorunları, idrar yolu problemleri yaşanıyor. İdrar yolu, prostat enfeksiyonları sıkıntı yaratıyor. Diyabet, böbrek fonksiyonlarında direkt bozulma yaratabiliyor. Yanı sıra mesane sorunları da şeker hastalarında yaygın görülüyor. Şeker hastalığında oluşan sinir sistemi sorunları, mesanenin çalışmasını bozabiliyor. Bu durumda mesane adalesi düzgün çalışmıyor ve hastanın idrara çıkma problemi oluşabiliyor.

Penisi diyabetten koruyacak 10 öneri

- Ailede şeker hastalığı varsa hekiminizin önerdiği aralıklarla kan şekeri kontrolü yaptırın.

- Açlık kan şekerinizi 100 mg/dl üzerindeyse mutlaka bir uzmana başvurun.

- Bel çevrenizi erkekseniz 94 cm, kadınsanız 88 cm altında tutun. Bel çevresinde 6 cm'lik bir artış diyabet riskini yüzde 40 artırıyor.

- Günde 5 porsiyon taze ve mevsiminde sebze-meyve tüketin.

- Şeker gibi basit karbonhidratlar yerine tam tahıl, kurubaklagilleri tercih edin.

- Günde 1 çay kaşığı tuzdan fazlasını tüketmeyin

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Penisin de “hisleri” var!
  2. Erkekleri seksten soğutan 10 neden
  3. Cinsel enerji gençleştirir
  4. Tatilde performans haplarına dikkat!
  5. Andropoza girmesi kolay çıkması zor
  6. 50 cinsel yaşam önerisi
  7. Testosteronu doğal artırmanın 7 yolu
  8. Sağlıklı cinsellik için hedef günde 10 bin adım!
  9. Performansınızı artırmanın 10 yolu
  10. Önemli olan boyu mu işlevi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.