Zarar hesabı
.
Siyasi iktidarı değiştirmek isteyenlerin, gidenin yerine getirecekleri yeni politikalar olması gerekir. Hükümetin değişmesini, AKP’nin iktidardan gitmesini amaçlayan koalisyonun siyasi hedefleri, en az konuşulan konu.
Yolsuzluk operasyonunda, iki dalgayla, birbirinden farklı yirmiye yakın iddiayı bir araya getirerek siyasi bir kuşatmayı sahneye koyanların, “sonrası” ile ilgili fikir ve planları olmalı.
Operasyonun sahneye konulma şeklini, iktidar değişikliğinin hedeflerini daha çok tartışabiliriz. Ama bir hedef fiilen gerçekleşti bile.
Barış süreci veya Kürt meselesinin demokratik çözümü yönünde ilerleme fiilen durdurulmuş durumda. Silahların susmasıyla başlayan sürecin bu hâliyle dondurulması sağlandı.
Çatışmanın AKP ile Gülen cemaati arasında olduğu varsayımı üzerinden çeşitli zarar ve zayiat hesapları, çatışanların siyasi kayıplarının hesapları yaygın şekilde yapılıyor.
Şu anda ülkenin karşılaştığı en büyük zarar, demokratik değişimlerle ilgili bütün meselelerin gündemden çıkmasıdır. Operasyonu sahneye koyanlar “asıl” hedefine şu anda ulaşmış görünüyor.
Kürt siyasetinin tavrı
En tepeye doğru çıkarılmak istenen bir operasyon devam ederken siyasetin “asıl mesele”den uzaklaşmasını normal bulanlar olabilir. Yaklaşan seçimler haklı bir gerekçe gibi görünebilir.
Ama böyle bakılmamalıdır. Operasyonların ardındaki esas mesele değişimin önlenmesi, asıl meselenin çözümü için kalıcı adımların atılmasının engellenmesiyse, siyasetin asıl odak noktasının da bu olması gerekir.
Kürt siyasetinin şu andaki gerilimden gündelik siyasi kazanımlar için yararlanmaya kalkmadığını da görmek gerekiyor. Kürt siyaseti bu çatışmada taraf olacaksa, ancak yine temel meselenin çözümü açısından taraf olur, bu da “eskiye dönüş” çabalarının karşısında durmak anlamına gelir.
Operasyonun sahneye koyucuları için ülkenin uğrayacağı zararların bir anlamı yok. Tam tersine, koalisyon barış sürecinin akamete uğramasını istiyor.
Barış süreci demokratik sürecin asli unsurudur ve operasyonların amaca ulaşmamasının güvencesi de barış sürecinin, demokratik sürecin ilerlemesidir.