Şampiy10
Magazin
Gündem

Yüzde elli üzerinden

.

ABONE OL
Vatan Haber

Başbakan Erdoğan AKP’nin oy oranını yüzde 50 olarak açıkladı. Başbakan’ın söyleyişinden, verdiği oranın 17 Aralık’ta başlayan “savaş”ın sonrasına ait olduğunu çıkarabiliriz.

Bu, halkın şu andaki algısının, daha önce AKP’ye oy vermiş olanlarda ve biraz fazlasında, Erdoğan’ın açıklamaları yönünde olduğu anlamına geliyor.

Konda’nın, 17 Aralık öncesinde İstanbul için yaptığı araştırmada da Kadir Topbaş’ın oy oranı yüzde 52,5; Mustafa Sarıgül’ün yüzde 37,2; Sırrı Süreyya Önder’in oy oranı da yüzde 8 olarak çıkmıştı.

Başbakan’ın verdiği yüzde 50 oranı, 17 Aralık’ta başlayan çatışmaları AKP’ye oy vermiş olanların ve biraz daha fazlasının Erdoğan’ın açıklamaları yönünde algıladığını gösteriyor.

Bunun İstanbul için anlamı da aradaki 15 puanlık farkın kapanması ihtimalinin olmadığıdır. İstanbul tartışmalarını sona ermiş sayabiliriz.

Yine yüzde 50 üzerinden devam edersek bu verinin nasıl okunacağı, siyaset için büyük önem taşıyor...

Tercih değişmedi

17 Aralık operasyonunun ve devamının birinci amacının AKP’de anlamlı bir oy düşüşüne yol açmak, ardından cumhurbaşkanı seçimini zora sokmak olduğu basit bir siyasi çıkarsamadır.

Çok göz önünde yapılan operasyonun, bu aşamada oy oranlarında bir değişikliğe yol açmaması, önce halkın bir siyasi iktidar değişikliğine eğilim göstermemesi olarak okunabilir.

Yüzde 50’yi, savaşın devamıyla ilgili bir işaret gibi görmek de, yine şu andaki havanın etkisinde kalarak halkın işaretini farklı yönlere çekme yanlışını getirebilir.

17 Aralık operasyonuyla, sandık dışı manipülasyonlarla siyasi iktidarın değişmesine sıcak bakmayan halk “demokratik” bir duruş için onay vermeye devam ediyor.

Siyasi kulislerde, AKP karşıtı koalisyondan, içinde kasetler belgeler de bulunan yeni ve kuvvetli bir hamle daha geleceği fazlasıyla konuşuluyor.

Bu operasyonun veya fırtınanın halkın şu andaki algısında ciddi değişiklik yaratması ihtimali, eğer ilk operasyondan bir sonuç alınsaydı, yüksek olabilirdi.

Şimdi fırtınayı hep birlikte beklerken, algıların hep demokrasi endeksine göre oluşmasını temenni etmek de önemli bir siyasi tavır durumundadır.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Sertleşme mi normalleşme mi?
  2. 9 Temmuz, sonra 15 Temmuz, sonra da seçim mi?
  3. Yürüyüşün son gününden sonrası
  4. Şaşıracak bir şey yok, beklenen oldu
  5. Anlaşılan ekonomiden herkes memnun
  6. Negatif enerjiden kurtulmak
  7. Bundan sonra seçim hazırlığı
  8. Nazi krizinin devamı
  9. Yüz yıl önceki Kürdistan vaadi
  10. Bu yürüyüşün bir finali olacak

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.