Şampiy10
Magazin
Gündem

Ya barış süreci?

.

ABONE OL
Vatan Haber

MİT Müsteşarı’na yönelik operasyon girişimiyle başlayan çatışma her gün biraz daha tırmanırken, savaşı başlatanların amaçlarından biri gerçekleşmiş gibi görünüyor.

Barış süreci durdu, tekrar hareketlenmesi için uygun ortama ulaşmak da bayağı zaman alacak. Bu bekleme döneminde ise Kürt siyaseti gerçekçi bir duruşu seçti, çatışmaya yeni bir unsur eklememeye özen gösteriyor.

Öcalan‘ın, Kandil‘in ve tüm Kürt siyasetinin bu tavrına bazı eleştiriler geliyor. Eleştirilerin nedeni, Kürt siyasetinin çatışmada AKP karşısında yer almaması, Erdoğan karşıtı ittifaka katılmamasıdır.

Her siyasi olaya Erdoğan ile ilgili duygularının merceğinden bakmanın heyecanıyla yaşayanların bu sıcak ortamda barış sürecini gündemin altına itmeleri de ilginçtir.

‘Karşı’ ittifak...

Şu anda çatışmanın bir tarafında Gülen cemaati var, CHP var, MHP var; İşçi Partisi militan sokak gücü olarak var, kendilerini sol olarak niteleyen irili ufaklı yayın organları var.

Barış süreci konusunda bu cephenin ana gövdesinin ortak özelliği “karşı” olmaları. CHP, MHP, İşçi Partisi barış süreciyle ilgili olarak aynı fikirde. Gülen cemaati ise açık beyanlarından da çıkarılacağı gibi, “devletin itibarı” gibi kavramları ileri sürerek oldukça kuvvetli bir kaygı öne sürüyor. Çatışmanın, Oslo görüşmelerinin ortaya çıkmasıyla başlamış olduğunu da hep hatırlamak gerekiyor.

Hâlen temel mesele

Kendilerini sol olarak niteleyen çeşitli çevrelerin, sık sık devletçi ve milliyetçi dalgalarla birlikte hareket ettiği, barış süreci konusunda da fazlaca iniş çıkışlar yaşadığı örneklerle sabittir.

Barış sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasının bu ülkenin birinci konusu olduğunu düşünmüş ve uzun süredir bunu savunmuş olanlar da günlük çatışmanın içinde sürüklenmişler ve Tayyip Erdoğan‘a endeksli tavırlar alarak fiilen AKP karşıtı cephenin yeni unsurları olmuşlardır.

Barış süreci hâlâ temel meseledir, bugünkü çatışmaların kaynağında da bu mesele, açık konuşulmasa da önemli bir yer tutuyor. Kürt siyasetinin bunu görmesi, bu sıcak ortamda sağlam bir duruş olarak görülmelidir.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Sertleşme mi normalleşme mi?
  2. 9 Temmuz, sonra 15 Temmuz, sonra da seçim mi?
  3. Yürüyüşün son gününden sonrası
  4. Şaşıracak bir şey yok, beklenen oldu
  5. Anlaşılan ekonomiden herkes memnun
  6. Negatif enerjiden kurtulmak
  7. Bundan sonra seçim hazırlığı
  8. Nazi krizinin devamı
  9. Yüz yıl önceki Kürdistan vaadi
  10. Bu yürüyüşün bir finali olacak

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.