Sürpriz ittifak
.
Haziran seçimleri için sürpriz bir ittifak arayışının haberini köşe komşumuz Hüseyin Yayman verdi.
CHP, genel seçimde HDP ile ittifak yapmak için harekete geçmiş.
Gerçekten her açıdan “sürpriz” bir ittifak arayışı, çünkü geçen yerel seçimde ve cumhurbaşkanı seçiminde CHP’nin müttefiki MHP olmuştu.
Herkes hatırlar, CHP yerel seçimde “ilerleme” anlamına gelecek hiçbir hedefini tutturamamıştı, cumhurbaşkanı seçiminde de CHP-MHP ittifakı, son genel seçime göre yaklaşık 2.5 milyon oy kaybetmişti.
CHP’de MHP ile ittifak da, Gülen Cemaati ile aynı hatta bulunmak da, cumhurbaşkanı aday seçimi de birçok rahatsızlık yaratmış ve Kılıçdaroğlu kongreye gitmek zorunda kalmıştı.
HDP ile ittifak fikri en basit anlatımla, “MHP ile olmadı, Gülen Cemaati ile olmadı, şimdi öbür tarafı deneyeyim” fikrinden ibaret görünüyor.
“İbaret görünüyor” dedik, çünkü böyle farklı bir ittifak arayışının temelini oluşturabilecek bir siyaset değişikliğinin hiçbir işareti CHP’de görünmüş değildir.
Barış süreciyle ilgili olarak Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun kongre konuşması dışında bir icraat da görülmüş değildir.
MHP ile ittifak, Gülen Cemaati’yle ittifak denmese de ittifaka yakın ortak konumlanma ve destek kabulünün CHP’de yarattığı rahatsızlıklar seçim başarısı umuduyla söndürülmüş ve taban büyük ölçüde bu ittifakları hazmetmişti.
Şimdi CHP yönetimi tabanına dönecek, o ittifaklarla bir seçim başarısı sağlanamadığı için HDP ile ittifakı deneyeceklerini anlatacak, açıklamaya, kabul ettirmeye çalışacak.
Yıllardır ulusalcı ve devletçi narkoza tabi tutulmuş CHP tabanında yeni bir ittifakın hazmı MHP’den çok daha zordur.
Barış sürecini sürekli olarak bölünme tehlikesi olarak anlattığınız insanlara, barış sürecinin asıl sahipleriyle ittifakı açıklayabilmek önce esaslı ve kapsamlı bir özeleştiri gerektirecektir.
İttifakın HDP tarafı ise, 30 Mart yerel seçimleri öncesinde CHP ile ittifak görüşmesi yapabileceklerini ifade etmiş, ancak bundan öteye bir gelişme olmamıştı.
1971’de HDP’nin atası sayılabilecek DEP, SHP ile seçim ittifakı yapmış ve Kürt siyaseti ile kez bu yolla, kendi kimlikleriyle Meclis’e girmişti.
HDP, bağımsız adaylar yerine CHP listelerinden Meclis’e daha kuvvetli olarak girmeyi belki kendi seçmenine açıklayabilir, ama onun da tabanını tatmin etmesi kolay olmayacaktır.