Şampiy10
Magazin
Gündem

‘Restorasyon’ üzerine

.

ABONE OL
Vatan Haber

Yarın AKP genel başkanı, iki gün sonra da başbakanlığa gelecek olan Ahmet Davutoğlu’nun siyasi vizyonunun içeriğini hükümet programında göreceğiz.

Bu program kuşkusuz, AKP’nin bir önceki kongresinde yayınlanan belgeye, Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “vizyon belgesi”ne uygun olacaktır.

Bu belgelerde önemli demokrasi ve modernleşme vurguları, sosyal politikaların devamıyla ilgili taahhütler yer almıştı.

Genel başkan seçildikten sonra Davutoğlu’nun yapacağı konuşmanın içeriği de bu hatta uygun olacaktır, ama kendisinin getirmek istediği “ekler”in de ipuçlarını verecektir.

Davutoğlu, genel başkan adaylığının açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada birçok defa “restorasyon” kelimesini kullandı. Bu kelime bazen tek başına bazen de “devlet” kelimesiyle birlikte kullanıldı.

Yeni başbakanın bu kelimeyle tam olarak neyi kastettiğini henüz bilmiyoruz, ancak bu kelimeye önümüzdeki günlerde çok rastlama ihtimali olduğuna göre üzerinde durmak gerekiyor.

’Eski düzene dönüş’

“Restorasyon” Fransızca’dır, kelime anlamı “eski haline getirmek”tir”. En yaygın kullanımı sanat eserleri, tarihi ve özellikli yapılarla ilgilidir.

Siyasi bir kavram olarak Fransız İhtilali sonrasında, “eski düzene dönüş”, yani krallık, imparatorluk düzenine dönüşü ifade etmek için kullanılmıştır.

Şu anda biz “devletin restorasyonu” dediğimiz zaman, içeriğini oldukça iyi anlatmak durumundayız.

Toplumlar değiştikçe değişen, dönüşen bir devlet kavramından bahsettiğimiz zaman da “eski haline getirilecek bir devlet” de çoktan hayatımızdan çıkmıştır.

Askeri vesayetin, yargı vesayetinin, vatandaşından korkan ve vatandaşıyla ana ilişki şekli baskı olan bir devletle çok uzun zamandır yaşıyoruz. İmparatorluk dönemindeki mutlakiyet de, Kurtuluşun ardından kurulan tek parti dönemi de, çeşitli müdahalelerle pekiştirilmiş askeri ve yargı vesayeti dönemleri de 2000’lere kadar bu devletin temel özellikleridir.

Üzerinde “restorasyon” imkanı olmayan, yine Fransızca deyimlerle sürekli “renove” edilmeye, yenilenmeye muhtaç bir devletten söz ediyoruz.

“Restorasyon” kelimesi ilerlemeyi anlatan bir kelime değildir, tam tersine eskiyi, fazlasıyla eskimişi anlattığı için yenilenmeyi anlatan kavramlarla düşünmek ve anlatmak kesinlikle daha doğru olacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Sertleşme mi normalleşme mi?
  2. 9 Temmuz, sonra 15 Temmuz, sonra da seçim mi?
  3. Yürüyüşün son gününden sonrası
  4. Şaşıracak bir şey yok, beklenen oldu
  5. Anlaşılan ekonomiden herkes memnun
  6. Negatif enerjiden kurtulmak
  7. Bundan sonra seçim hazırlığı
  8. Nazi krizinin devamı
  9. Yüz yıl önceki Kürdistan vaadi
  10. Bu yürüyüşün bir finali olacak

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.