IŞİD nasıl duruyor?
.
IŞİD ile ilgili haberleri izleyen herkes herhalde aynı soruyu soruyordur. Yedi düvelin, dünyanın en güçlü ordularının hedef aldığı bir “terör örgütü” nasıl ayakta kalabiliyor.
Türkler bombalıyor, tutukluyor. Amerikalılar bombalıyor. Fransızlar bombalıyor, her yerde takip ediyor. Almanlar bombalıyor. Ruslar, Suriyeliler, İranlılar bombalıyor. Irak Şiileri de Irak Kürtleri de IŞİD ile savaşıyor.
Ve IŞİD hala Irak’ın bazı kesimlerinde etkinliğini, Suriye’nin bazı kesimlerinde de varlığını devam ettiriyor.
El koyduğu petrol tesislerinden satış yapmaması için onlarca kontrol sistemi oluşturuldu, ama IŞİD’in maddi bir sıkıntısı olduğuna ilişkin bir işaret gelmiyor. Ne silah eksiği var, ne adam eksiği.
IŞİD konusunda Ankara çok suçlanmıştı, ancak bütün gelişmeler, Türkiye’den ciddi bir destek kanıtı vermedi. Ama Batı merkezlerinin bir kısmında IŞİD’in Ankara’da belli bir “hoşgörü” sağladığına ilişkin inançlar yok olmuş değil.
Yedi düvelin askeri operasyonlarına rağmen ayakta kalabilen IŞİD’in Irak ve Suriye topraklarında Sünni halktan ciddi bir desteği olması gerekir ki, kolayca mevzi değiştirebilsin.
Bölgedeki Sünni halkın, Şii yayılmasına karşı IŞİD’i en azından bir korunma sistemi olarak görmeleri de doğaldır. Rusya-İran hattının kuvvetli bir şekilde kurulmuş olması, İran’a Batı ambargosunun sona ermesinin bölgedeki Sünnileri rahatsız etmesi kaçınılmaz gelişmelerdir.
Bu açıdan bakıldığında, bölgedeki Suriye-İran-Rusya hattıyla doğrudan çatışmak istemeyen Sünni devletlerin de IŞİD ile ilgili beklentilerinin olması kaçınılmaz görünmektedir.
Savaşın ana görüntüsü Sünni-Şii çakışması olduğu zaman da IŞİD’in tasfiyesi hiç de kolay olmayacaktır.
Bu savaşın her tarafı da Türkiye’nin Ortadoğu’daki ilişkilerini zorlamaya devam edecektir. Bu da Suriye sorunuyla birlikte Rusya ile yaşanan krizin devamına yol açacak bir durumdur.
IŞİD konu olunca, ABD ve Avrupa’nın da bu terör örgütünün tasfiyesini gerçekten isteyip istemedikleri sorusu da sorulacaktır.