İktidar nasıl değiştirilebilir
.
Yolsuzluk operasyonunun ana saiki, siyasi iktidara ağır bir darbe vurmak olduğuna göre, stratejik hedef de iktidarın “el” değiştirmesi, “asıl sahiplerine” dönmesidir.
Operasyon öncesi yapılmış kamuoyu araştırmalarında iktidar partisi ile ana muhalefet partisi arasındaki oy desteği farkının 20 puan dolayında olduğunu düşünürsek, sadece bu operasyonla 20 puan farkın kapanacağını düşünmek ancak “hayal” kısmına girer.
1989’da Turgut Özal’ın karşısında iktidar alternatifi olarak hem kuvvetli bir Demirel vardı hem de dönemin SHP’si ileriye dönük planlar ve siyasi hedefler ortaya koyabiliyordu.
Bugün iktidara aday bir siyasi kuvvet, siyaset sahnesinde kendini gösteremediğine göre 1989 yerel seçimleri gibi bir durumun gerçekleşmesi son derece düşük bir ihtimaldir.
Barış süreci
Siyasi iktidarı değiştirmek isteyen “ara kuvvet”in ilk hedefi, AKP oylarının birkaç puan da olsa düşmesini sağlamaktır. Bunu sağlayabilmek için de “ülkeyi yönetme kabiliyetine sahip” bir kuvvetin halkın önüne çıkarılması gerekir. Bu kuvvet CHP olmadığına, MHP olmadığına göre ancak “devlet” ekseninde bir araya gelen bir koalisyon olabilir.
“Devlet” ekseninin birinci ve öncelikli unsuru da barış sürecinin fiilen sona ermesini sağlamaktır. Bunun için de Kürt siyaseti içinde, halkta sürecin bittiği kanaatini uyandıracak gelişmeler olmasıdır.
Bir yanda Kürt siyasetine, “barış süreci bitmiştir” işaretleri verdirilecek, diğer tarafta “Hükümet yönetme kabiliyetini kaybetti” algısı yaratılmaya çalışılacaktır.
Operasyonlar
Bu algının yaratılmasının en kolay ve her zaman etkili olmuş yolu da AKP’de bir bölünme sağlanmasıdır. İstifa eden iki milletvekili, her gün konuşan eski bakan, yine her gün konuşan eski bir siyasetçi şu anda bu algının yaratılmasının ilk adımlarıdır.
Demokrat Parti’nin üçüncü seçimi kazanmasına rağmen, Hürriyet Partisi (“Ondokuzlar”, 20 Aralık 1955 - 24 Kasım 1958) ile bölünmesini hatırlarsak, bu eski stratejinin uygulama tarzlarını da görebiliriz.
İktidarı değiştirme ve barış sürecini durdurma koalisyonu, “devlet” çevresinde CHP-MHP-İşçi Partisi ve cemaat eklemlenmesiyle oluşmuştur ve “operasyonlar”a devam edecektir.