Gençlere siyaset
.
Siyaseti “kötü”, başka iş yapamayanların yaptığı bir iş gibi gören, göstermeye çalışan anlayışın vazgeçemediği çabalarından biri, gençleri siyasetten uzak tutmak olmuştur.
Siyasetle ilgilenen; dünyanın, ülkesinin ve insanların daha iyi bir hayata, daha iyi bir geleceğe nasıl sahip olacağı üzerine kafa yoran genç insanların çoğalmasını “müesses nizam”lar hep kendileri için tehlike olarak görmüştür.
On sekiz yaşındakiler için seçilme hakkının da getirilmesi, gençlerin siyasetle daha fazla ilgilenmelerini sağlamak için önemli bir adımdır. “Seçim yatırımı” diyerek buna hemen karşı çıkanlar “müesses nizam”ı koruma reflekslerini tekrar göstermişlerdir.
Bu konudaki anayasa değişikliği hakkında CHP’nin ilk tepkisinin olumlu olması ise söz konusu “gençlik hamlesi” için umut yaratmıştır.
Bu hamlenin karşısına çıkarılan gerekçe “askerlik görevi” oldu. Zorunlu askerlik sisteminin şu andaki uygulaması genç insanların hayatlarında “kesinti” olarak yaşanıyor. Ayrıca bazı temel vatandaşlık haklarının kullanılabilmesi için “askerliğini yapmış olmak” gibi bir koşul da var.
Askerlik görevi çerçevesinde, aynı anayasa değişikliğiyle, askerlik görevini yapmakta olan er ve erbaşlara da seçimlerde oy kullanabilme imkânı getirilmesi düşüncesi ortaya çıktı.
Buna karşı da gelenekselleşmiş bir yaklaşım, ‘asker kişiler siyaset yapamaz, subaylar, astsubaylar oy kullanabilir, ama er ve erbaşlar oy kullanamaz. Bu sistem silahlı kuvvetler mensuplarının siyasetten uzak tutulmasını amaçlamaktadır’ yaklaşımı ileri sürülüyor.
Günümüzde gerçek hayatta, askerlik görevini yapan bir gencin siyasetle ilgili fikir sahibi olmasını engellemek mümkün değildir. Geçmişte, iletişimin son derece kısıtlı olduğu dönemlerde gençlerin hayatla ilgilerini kesmek mümkündü, artık değildir.
Askerlik görevini yapmakta olan gençlerin oy kullanamayacaklarına gerekçe olarak gösterilen birkaç “teknik” sebep vardır, ama bu noktalarda duyulan kuşkuları ortadan kaldıracak tedbirler alınabilir. Yeter ki yüz binlerce genç insanın bu hakkının ne kadar önemli bir demokratik hak olduğu kavransın ve teslim edilsin.
Gençlere siyasetin yollarını açacak, siyasete ısınmalarını sağlayacak bir düzenlemede tereddüt göstermek, gençlere güvensizlik anlamına gelecek kuşkular dile getirmek, demokrasi ve siyasetten duyulan korkuyu ifade etmekten başka bir şey değildir.