Şampiy10
Magazin
Gündem

Eylüle referandum

.

ABONE OL
Vatan Haber

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, medeni bir anayasanın ana omurgasının ittifakla olmasa da geniş katılımla ortaya çıkabileceği umudunu taşıyor, bunun için uğraşıyor.

Anayasanın ana omurgasından kasıt, temel hak ve özgürlüklerin korunmasına dayanan özgürlükçü bir yapıdır.

Çiçek’in çabası da bu hedefte gidilebilecek en ileri noktaya kadar gidilmesini sağlamak üzerine.

AKP ve hükümet ise şu anda Çiçek kadar iyimser görünmüyor. Ana eğilim, Çiçek’in de bir noktada havlu atması ve AKP’nin imzasını taşıyan bir metinle Meclis’e gidilmesidir.

‘Başkanlık’a mesafe...

Bir süre önce AKP’nin getirdiği, “yüksek yargının tek çatı altında birleşmesi” önerisinin “hazmı” gerçekleşmedi, yeni yapının tartışılması yerine, tartışma ve tepkiler “üyelerin seçimi” konusunda tıkandı.

Başkanlık sistemiyle ilgili tartışmalar durmuş vaziyette. AKP’nin, Erdoğan’ın başkanlıkla ilgili kararlılığına ilişkin soru işaretleri ise kesilmiş değil. Kamuoyu araştırmalarında başkanlık sistemine geçişe evet diyenlerin oranı hâlen yüzde 38 olarak görünüyor. Bu da AKP’ye, Erdoğan’a oy verenlerin ve verecek olanların önemli bir kesiminin de bu konuda mesafesini koruduğunu gösteriyor.

Başkanlık sistemini de içeren bir yeni anayasanın, parlamenter sisteme dayalı, yargı bahsinde makul düzeltmelerin yapıldığı bir anayasa kadar toplumun desteğini alıp alamayacağına ilişkin soru ortada duruyor.

Kişileri konuşacağız

Başkanlık sistemli anayasa, eğer son senaryolarda sözü edildiği gibi eylülde halkın önüne getirilebilirse, halkın onayını alması için ikna edici birinci kuvvet Tayyip Erdoğan’ın kendisidir.

Ama iş bir sistem değişikliğinden çok “Erdoğan başkan olsun mu olmasın mı” sorusu üzerine döndüğünde konu tümüyle “kişi” meselesi olacaktır.

Yani yine sistem, ilke vb. temel meseleleri değil, kişileri konuşacağız ve bunun üzerine karar vereceğiz.

Yüzde 38 olan bir toplum desteğini, eylül ayına kadar en az yüzde 51’e yükseltmek hiç kolay değildir.

Eylül çok yakın, ardından yerel seçimler ve başkanlık-cumhurbaşkanlığı seçimi geliyor. Hangi toplum için olursa olsun, çok yorucu bir gündem.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Sertleşme mi normalleşme mi?
  2. 9 Temmuz, sonra 15 Temmuz, sonra da seçim mi?
  3. Yürüyüşün son gününden sonrası
  4. Şaşıracak bir şey yok, beklenen oldu
  5. Anlaşılan ekonomiden herkes memnun
  6. Negatif enerjiden kurtulmak
  7. Bundan sonra seçim hazırlığı
  8. Nazi krizinin devamı
  9. Yüz yıl önceki Kürdistan vaadi
  10. Bu yürüyüşün bir finali olacak

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.