‘Demokrat Anayasa Partisi’
.
Yerel seçimlerde, cumhurbaşkanı seçiminde ikinci bir partinin seçenek ortaya çıkarması beklenenen bir şey olmaktan çıkmışsa ruhen tek parti sistemine geçilmiş demektir.
İktidar olmayı hedefleyen politikalar üretmekten aciz siyasi partiler sayesinde tek parti sistemine doğru gidiş iyice hızlandı.
Muhalefet, iktidar partisini zayıflatmak için tek umut olarak gördüğü barış sürecinin başarısız olması için çalışmak dışında siyaset yapmıyor.
Ölçüsü kaçmış bir sertlikle, şiddet çağrılarıyla; kin, düşmanlık hatta ırkçılığın kıyısındaki bir üslupla yapılan siyasetin bulacağı destek de bellidir.
CHP’deki solun durumu
MHP ve CHP’nin aynı hatta iyice yakınlaşmış olmaları, belki kendi aralarında oy değişimlerine yol açabilir, ama şu anda bulacakları toplum desteğini artırmaları ihtimalinin hiçbir işareti görünmüyor.
Bu siyasi tıkanma, diğer tarafta “ulusalcıların” solu tasfiye hamlesiyle, amaçlananın tam tersine yeni bir hareketlenme yarattı.
CHP’nin sol kanadı, uzun süredir biraz geride duruyor, “partiyi bölüyorlar” suçlamasına muhatap olmamaya dikkat ediyordu.
“Ulusalcı”ların tasfiye için harekete geçmeleriyle CHP’deki sosyal demokratlar, demokratlar için kendi siyasetlerini yapmak dışında bir yol kalmamıştır. Nitekim açık konuşmaya, CHP’nin yönelmesi gereken çizgiyi daha net olarak anlatmaya başladılar.
CHP merkezi barış sürecinin başarılı olması ve gerçekten demokratik bir anayasa yapılması için çalışmayı reddettiğine; MHP, İşçi Partisi ve Silivri hattına çekilmekte ısrar ettiğine göre sol kanat kendi önerileriyle ortaya çıkacaktır.
Dengeler değişir
Buradan yeni bir sol-sosyal demokrat parti doğuşuna ilişkin herhangi bir öngörüde bulunmak şu an için hem zamansızdır hem de gereksiz.
Ama Meclis’te 30 dolayında milletvekilinin demokratik bir anayasa için tavır alması mevcut siyasi dengelerde önemli bir değişiklik yaratabilir.
Ortaya çıkacak “Demokrat Anayasa Partisi” gibi bir siyasi ağırlık, demokratik sürecin hız kazanmasını sağlayabilir, demokrasi ekseninde yeni yapılanmaların önünü açabilir.
Demokrat anayasa ile demokrasi mücadelesi elbette ki bitmeyecek, demokrat sola her zaman ihtiyaç olacak...