Şampiy10
Magazin
Gündem

Batı medyasında AKP

.

ABONE OL
Vatan Haber

Bir süredir Batı medyasında Türkiye’deki siyasi durum ve AKP hükümetinin politikalarıyla ilgili “kuşkucu” yorumlar yer alıyor. Türk ekonomisiyle ilgili “olumlu” tahliller de siyasi yorumlardaki ağırlıklı “olumsuzluk” payını etkilemiyor.

AKP 2002 yılında iktidara geldiğinde Batı’da algı çok daha “kuşku” doluydu. Siyasi İslam kökenli bir siyasi partinin, eski siyasi yapıyı silip süpürerek seçim kazanması üzerine Türkiye’nin alacağı yön ile ilgili sorular anında ortaya atılmıştı.

Batı’nın iktidardaki AKP ile ilgili algısı ve kuşkuları, demokratik reformların hız kazandığı dönemde önemli ölçüde değişti. Bu adımların Türkiye’de AKP dışındaki liberal çevrelerden aldığı destek Batı’daki AKP algısının değişmesinde etkili oldu. Ergenekon soruşturması ve davaları da algıdaki değişimin devam etmesini sağladı.

***


Batı medyasında ve kamuoylarında iktidardaki AKP ile algı bir kez daha değişmiş görünüyor. Batı medyasında yer alan tahlil ve yorumlarda bu kez ortaya konulan kuşku, AKP’nin daha otoriter bir siyasi çizgiye yöneldiğine ilişkin.

Böyle durumlarda klasik refleks “içimizdeki İrlandalılar” tarzı suçlamalarla eleştirileri atlatma girişimidir. Fazla yüksek perdeden olmasa da AKP sözcülerinin de buna benzer çabaları oldu.

Batı medyasının bakış açısındaki temel kavram “demokrasi”dir. Ve Batı medyası şu anda iki konuda kuşkusunu açık olarak belirtmeye devam ediyor:

1- Kürt meselesini de kapsayan demokratik süreçte, reform niteliğindeki adımlar ve hukuki düzenlemelerde uzun süredir bir gelişme görülmüyor.

2- Ergenekon davaları sürerken, bu soruşturmalar kapsamına farklı nitelikte siyasi faaliyette bulunmuş kişiler dâhil ediliyor.

3- Teröre karşı yürütülen operasyonlara ve tutuklamalara, terörle ilişkisi olmadığı ayan beyan ortada olan kişiler ve gazeteciler de katılıyor.

***


Batı medyasında, Türkiye’deki demokratik süreci yakından izleyen başka birçok kurumda aynı eleştiriler ve kuşkular dile getiriliyor. Bunlar zaten içerde de yoğun şekilde ortaya konulan eleştirilerdir. Bu eleştirilerin tümündeki kaygı aynıdır: Türkiye’de demokratik sürecin yara almaması, bu sürecin önemli unsuru olan davaların başka amaçlarla kullanılmaması.

Şu andaki manzaradan çıkarılması gereken bir tek sonuç var: AKP hükümetinin politikalarını gözden geçirerek acil bir “demokrasi ayarı” için düğmeye basması gerektiği.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Sertleşme mi normalleşme mi?
  2. 9 Temmuz, sonra 15 Temmuz, sonra da seçim mi?
  3. Yürüyüşün son gününden sonrası
  4. Şaşıracak bir şey yok, beklenen oldu
  5. Anlaşılan ekonomiden herkes memnun
  6. Negatif enerjiden kurtulmak
  7. Bundan sonra seçim hazırlığı
  8. Nazi krizinin devamı
  9. Yüz yıl önceki Kürdistan vaadi
  10. Bu yürüyüşün bir finali olacak

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.