Şampiy10
Magazin
Gündem

Başkanlık usulleri

.

ABONE OL
Vatan Haber

Başkanlık sistemi konusu ortaya çıktığından beri bütün ihtimalleri tartıştık.Başkanlık sistemine gerek olup olmadığını da tartıştık. Amerikan usulü ta başkanlık, Fransız usulü yarı başkanlık, hatta nasıl işlediğini tam bilmediğimiz Meksika usulü başkanlığı da konuştuk.

Hatta Türk usulü başkanlığın nasıl bir şey olabileceği üzerine de bol miktarda fikir yürüttük.

Ancak henüz Ak Parti’nin, Tayyip Erdoğan’ın nasıl bir başkanlık öngördüğü konusunda fazla bir bilgimiz bulunmuyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun seçim bildirgesinde başkanlık konusu yer aldı, ancak burada da bir ayrıntı yoktu.

Konuyu hâlâ, “Erdoğan tek adam olmak istiyor” çerçevesinde görmeye devam edenler de var. Ama bunun da eski rüzgarı kalmadı.

Kamuoyu araştırmalarında genel olarak başkanlık sistemine evet diyenlerin oranının da yüzde 50’nin üzerine çıktığı görülüyor.

Buradaki temel noktanın da “güçlü yönetim” kavramına olan ilkesel destek olduğunu varsayabiliriz.

İkinci mesele de, Erdoğan’ın “halk tarafından seçilmiş cumhurbaşkanı” olarak ilk günden beri sürdürdüğü “yönetim” tarzından geliyor.

Bugüne kadar bu yönetim tarzı tepede bir sorun yaratmadı, Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında bir uyum sorunu yaşanmadı. Bu da kamuoyu nezdinde hem başkanlık sistemi için “neden olmasın” kanaatini güçlendirirken, ilerde de sorun çıkmamasının güvencesinin aranmasının onayı olarak ortaya çıkıyor.

Başkanlık sistemi tartışmasında gerçekten ileriye gidebilmek için artık Ak Parti’nin ortaya bir “tasarı” çıkarması gerekiyor.

Bu “tasarı” ne kadar ayrıntılı olursa tartışmalar o kadar uzayabilir, ama buna karşılık her şeyin önceden ele alınmış olması da sonrası için büyük rahatlık yaratır.

Ak Parti’nin yeni anayasa çalışmaları devam ederken, başkanlık sisteminin de bunun içinde yer alması da mümkündür. Ama iki aşamalı bir tartışma süreci de öngörülebilir ve anayasanın diğer kısmı ile başkanlık sistemi kısmı ayrı ayrı tartışmaya sunulabilir.

Benimsenecek yöntem ne olursa olsun bu çalışmanın hızlanması ve özellikle demokratik süreçlerle ilgili düşüncelerin erken ortaya çıkmasında büyük fayda olacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Sertleşme mi normalleşme mi?
  2. 9 Temmuz, sonra 15 Temmuz, sonra da seçim mi?
  3. Yürüyüşün son gününden sonrası
  4. Şaşıracak bir şey yok, beklenen oldu
  5. Anlaşılan ekonomiden herkes memnun
  6. Negatif enerjiden kurtulmak
  7. Bundan sonra seçim hazırlığı
  8. Nazi krizinin devamı
  9. Yüz yıl önceki Kürdistan vaadi
  10. Bu yürüyüşün bir finali olacak

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.