Şampiy10
Magazin
Gündem

Güneş parlar, elektrik borçlu yatırımcı altında yanar

.

ABONE OL
Vatan Haber

Dünkü haber:

DÜNYANIN en lüks oteli seçilen ve Azeri asıllı Rus işadamı Telman İsmailov tarafından 1.5 milyar dolara yaptırılan Antalya’daki Mardan Palace Hotel’in elektrikleri 3 milyon 735 bin lira borç nedeniyle kesildi. Açılışında Sharon Stone, Paris Hilton, Mariah Carey ve Monica Bellucci gibi yıldızları ağırlayan Mardan Palace Hotel’in elektriği jeneratörlerle karşılanmaya başlandı. Mardan Palace Hotel Genel Müdürü Cumhur Özen, problemin en kısa zamanda çözüleceğini söyledi.

Antalya’nın Kundu bölgesinde Telman İsmailov tarafından 1.5 milyar dolara mal edilen ve bu yıl ‘Turizmin Oscarları’ olarak da adlandırılan World Travel Awards 2010’da ‘Dünyanın En Lüks Oteli’ seçilen Mardan Palace, elektrik borçları yüzünden karanlıkta kaldı.”

***


Beter olsun diyebilir miyim?

Dedim bile. Zira bu dünyanın en lüks (ve görgüsüz) saray çakması oteli, güneş ışıklarından uzak, bulutlu yağmurlu zavallı bir kuzey Avrupa ülkesinde bulunmuyor!

Yılın 11 ayının güneşli geçtiği Antalya bölgesinde bulunuyor.

Yani?

Odalara altından kubur (veya ne haltsa..) koymak yerine tepesine güneşten elektrik üreten paneller koysaydı bunlar başına gelmeyecekti. Üstelik dünyaya da manalı bir şey katmayı başaracaktı.

Hiç öyle “aman bu yatırımdır, istihdamdır, memleketimiz için çok hayırlıdır, gözümüzün bebeğidir, koruyalım, kollayalım” ayaklarına yatmaları yiyecek değilim. Kusura bakılmasın.

Vatandaş paşa paşa ödüyor beyim siz de ödeyin halkçılığı da değil benimki, zira vatandaş da ödemiyor. (bkz: sen, ben, yenge durumu) (bkz: kaçakis elektrikis)
Bu köşede bin kere (değilse de) yazdık durduk. Güneş enerjisi memlekette kullanılmayan bir enerji. Gidiliyor termikler, nükleerler, HES’ler yapılıyor. Anladık o tarafların lobisi ağır “ağbi”. Bizim gibiler satılık, ajan provakatör, vatan haini, zırtapoz şu bu (bkz: Başbakan’ın pek latif benzetmeleri). “Ağır ağbi” lobisini hükümetin bu candan “sevgisiyle” yenmek imkansız. Hükümet teşvik vermiyor, desteklemiyor güneş enerjisi kullanımını. Yine de sorumlu bir vatandaş, sorumlu bir mühendis ve sorumlu bir mimar pekala başka bir bina yapabilirdi oraya yağı - bol - buldum her - yerime - sürerim - çakma - sarayı yerine.

İşte aşağıdaki yazıda bunun olabilirliğini okuyacaksınız.

16 yıldır güneş enerjisi sektöründe faaliyet gösteren Ateş Uğurel konu hakkında gayet yerinde bir yazı yolladı.

Buyrun, bir de buradan yakın.

Mardan 1 yıllık elektrik faturasıyla güneş enerji sistemi kurardı

Acaba yılda ödenen 7 milyon TL ile dünyanın en lüks oteli aynı zamanda dünyanın en çevreci otellerinden biri de haline gelip kendi elektriğini kendisi üretebilir miydi?

Hemen hesaplayalım.

7 milyon TL eder 3.5 milyon Euro . Bununla da yaklaşık 1.75 MW kurulu gücünde bir güneş enerjisi sistemi çok rahatlıkla kurulabilirdi.

Peki bu sistem ne kadar elektrik üretirdi? Antalya şartlarında yılda yaklaşık 2.800 MWh.. Önümüzdeki 20 sene elektriğin fiyatının hiç artmayacağını düşünürsek ve bugün ticarethane statüsünde bir işletmenin 20 yıl boyunca 0.16 Eur/kWh elektrik parası ödeyeceğini farz edersek yılda elde edilen tasarruf ortalama 450 bin Euro..

Madem elektriğin fiyatını sabitledik, düz hesap devam edelim, faiz de yok diyelim . Bölersek 3.5 milyon Euro’yu 450 bine , karşımıza yatırım geri dönüş süresi olarak 7.78 yıl çıkıyor. Halbuki turizm sektörünün biraz tozunu yutmuş herkes en cazip turistik yatırımın bile 10-12 seneden önce dönmeyeceğini biliyor. Bu durumda (üstelik de yatırım maliyeti her sene düşen) güneş enerjisinden güney illerimizde yararlanmamak büyük bir aptallık gibi gözüküyor. Üstelik kağnı hızında olsa bile bu sistemlerin şebekeye bağlanmaları için gerekli yönetmelik ve yasalar da yavaş yavaş yayınlanmaya başlamış iken.

Sonuç: Güneş parlar, elektrik borcundan oteli haczedilen aptal yatırımcı altında yanar...(Su akar Türk bakar’ın 2010 versiyonu)

Saygılar

Ateş Uğurel

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Memleketimden Soma manzaraları
  2. En güzel imkanlara sahip morg
  3. Girit’te Konya’yı aramak
  4. Girit’in kalbine doğru
  5. Hayatımızı ne şekillendirir?
  6. Selanik’te Türkçe propaganda!
  7. Günlüklerin acı şahitliği: Delila
  8. Söylemesem olmazdı
  9. Gezi’den sonra 1 Mayıs artık manalı değil
  10. Ermeni meselesi hallolunmuştur

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.