Şampiy10
Magazin
Gündem

Angelina Jolie’nin yaşadıkları...

.

ABONE OL
Vatan Haber

Angelina Jolie, yüzde 87 oranında meme kanseri olma riski için geçen aylarda iki memesini de aldırmış. Şubat ayında başlayan operasyonlar dizisi Nisan ayında sonra ermiş. Yaşadıklarını da New York Times gazetesine yazmış.

İki sene önce, operatör doktorum Abdullah Iğcı, ameliyatımdan sonra uzun uzun bana bu yöntemi anlatmıştı. Önce gen tespiti yapılıyor. BRCA1 ve BRCA2 var mı yok mu ona bakılıyor. Zira BRCA1 ve/veya BRCA2 geni taşıyan kadınların yüzde 87’si meme kanserine yakalanıyor. Gen varsa illa olacaksın diye bir şey yok ama risk yüksek. Riski en aza indirmek için ya meme çok sık kontrol ediliyor (ama bu sadece hastalığın başlayıp başlamadığını ortaya çıkartır) ya da daha radikal bir çözüm olarak, kanser gelişebilecek dokulardan kurtulunuyor! O da nasıl oluyor? Meme ucuna dokunmadan memenin içini boşaltarak. Doku kalmayınca kanser de gelişmiyor. Estetik amaçlı olarak da istenirse yerine silikon protez takılıyor.

Yüzde yüz çözüm değil. Zira meme ucunun ölmemesi için arkasında biraz doku bırakılmak zorunda. Yeterince talihsiz bir insansanız meme ucu arkasında bırakılan o ufacık doku parçasında da kanser gelişebiliyor... Ama elbette bütün dokuda gelişme ihtimalinden çok daha az bir ihtimalle. (Yüzde 5)

Buna ABD ekolü deniyor. ABD’li doktorların kesin önerisi bu. Kanser olup sonu belirsiz bir tedavi ile uğraşacağına başından kanser gelişebilecek dokuları vücuttan atmak... Silikon protez de nasılsa takma tırnak kadar yaygın.. Eh o zaman ne mahsuru var...

Amerika Birleşik Devletleri’nde bu yöntemi kadınların bir hayli sıklıkla yaptırdığını öğrenince çok şaşırmıştım. Çocuk sahibi olabiliyorsun. Ama emzirme mümkün olmuyor. Çünkü alınan zaten süt bezleri ve etrafındaki tüpler ve damarlar oluyor. Süt bankası neden lazım? işte böyle durumlar için.

Avrupa Birliği doktorları bu yöntemi henüz fazla radikal buluyor. Silikon protez, Avrupa’da Amerika’da olduğu kadar yaygın değil diye mi yoksa kadere daha çok inandıkları için mi? Veya o yüzde 13 yakalanmama ihtimaline mi güveniyorlar? Bilemiyorum..

Angelina Jolie üçü biyolojik olmak üzere 6 çocuk sahibi. Annesi 10 yıl kanserle mücadele ettikten sonra 56 yaşında ölmüş. Jolie, annesinin hastalığı ve ölümü sırasında çok yıpranmış, çok üzülmüş. Çocuklarına bu acıyı yaşatmak istememiş.

Angelina Jolie ve ben, annelerimizi onlar aynı yaşlardayken kaybetmişsiz. Aşağı yukarı da aynı yaşlardayken. Ve aynı nedenle... Yani meme kanseri. O üzüntünün ne olduğunu biliyorum. Ben kimseye bu acıyı yaşatmak istemiyorum demiştim.

Gen araştırması bana o sırada pahalı geldi. Yaptırmadım. Yaptırıp o genin bende olduğunu bilsem mememi boşaltır mıydım?

Annemi kaybedeli 13 yıl oldu. Bugün vergi dairesinden aradılar. Annemin kirada bir evi vardı. Aldığı kiranın vergisini öderdi. Ölmeden önce de kira beyannamesi vermiş. Ama o arada öldüğü için ödenmemiş. Benim de hiç aklıma gelmedi açıkçası. 13 yıl sonra gecikme faiziyle olmuş o vergi borcu 1870 lira!

Bin sekiz yüz yetmiş lira yerine bin milyon sekiz yüz yetmiş lira versem de geri gelse...

Evet önleyici cerrahiyi belki de düşünmek gerek..

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Memleketimden Soma manzaraları
  2. En güzel imkanlara sahip morg
  3. Girit’te Konya’yı aramak
  4. Girit’in kalbine doğru
  5. Hayatımızı ne şekillendirir?
  6. Selanik’te Türkçe propaganda!
  7. Günlüklerin acı şahitliği: Delila
  8. Söylemesem olmazdı
  9. Gezi’den sonra 1 Mayıs artık manalı değil
  10. Ermeni meselesi hallolunmuştur

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.