Şampiy10
Magazin
Gündem

Yakut’tan “Starbucks”lı yanıt

.

ABONE OL
Vatan Haber

Bir açıklama yaptı, gündem karıştı.

“Kızlı erkekli eğitim yanlış” dedi, dün hepimiz bu sözleri konuştuk.

Gündemdeki isim TBMM Başkanvekili, Adalet ve Kalkınma Partisi Kayseri Milletvekili Sadık Yakut ile konuştum dün akşam saatlerinde.

Ben sordum, Yakut cevapladı.

Buyurun...

- Sayın Yakut, yılların siyasetçisi olarak bu sözlerinizin büyük bir tartışmaya yol açacağını öngörmüş olmalısınız. Neden böyle bir çıkış yaptınız?

- Ben bugün Anadolu Ajansı’na bir açıklama yaptım (Sadık Yakut’un o açıklamasını VATAN’ın haberleri arasında bulabilirsiniz) ve bunun kişisel görüşüm olduğunu, uzmanların her boyutuyla tartışması gerektiğini söyledim. Meclis Başkanvekili olarak fikir özgürlüğümü kullanmaya hakkım yok mu?

- Sizin bu çıkışınıza tepki gösterenler de kişisel fikir özgürlüklerini kullanarak, mesela diyorlar ki, “Meclis’te de kadınlar ile erkekler ayrı mı çalışacak?” ya da “Toplu taşıma araçları da harem selamlık mı olsun?”

- Bakın ben sadece, eğitimden söz ediyorum. Benim biri kız, üç çocuğum var; imkânım olsa çocuklarımın ayrı eğitim görmelerini isterdim. Bahsettiğiniz eleştirilere gelince... Meclis bir eğitim kurumu değil, oradakilere bir şey öğretmiyoruz ki. Benim hayat tarzım da böyle değil zaten, bilen biliyor.

Starbucks’larda yine beraber olacaklar

- Okul dışındaki ortamlara ilişkin bir ayrımı da beraberinde getirmez mi önerdiğiniz sistem?

- Okuldan çıktıktan sonra, çarşıda - pazarda, sokakta, alışveriş merkezlerinde, kafelerde, Starbucks’larda zaten hep bir aradalar ve yine olacaklar. Olsunlar da zaten. Benim bu tarz ne bir düşüncem var, ne bir niyetim, ne de kafamın arkasında bir şey var.

Eşcinsel eğilimler artar mı?

- Peki farklı bir boyuttan bakalım. Açıkça soruyorum... Çocukluktan itibaren sadece hemcinsleri ile birlikte eğitim görmek ileride eşcinsel eğilimleri artırmaz mı sizce?

- Murat Bey, eğitim kaç saat? Okuldan sonra hep birlikte, bir aradalar. Bakın bazı yanlışları, eksikleri düzeltmeliyiz. Mesela geçmişte YBO’larda (Yatılı Bölge Okulları) yaşananlar ortada. Bir süredir pek sorun yok ama geçmişte yaşananlar var. Size şunu açıkça söyleyeyim. Bu sorduğunuz noktayı ne aklıma getirdim, ne o yönündeyim işin. Ben sadece eğitim boyutundayım konunun. Yoksa, o noktada, insanın olduğu her yerde, insanlığın olduğu günden bu yana bu tür şeyler olabilir. Bunu sınırlayacak olan nedir? Eğitim sınırlayacak, inançlarımız, kutsal değerlerimiz sınırlayacak. Bunları ön plana almamız gerekir.

Eleştirecek köşe yazarları da ayrı okullardan mezun

- Yaptığınız açıklama üzerine olumlu tepkiler de aldığınızı söylediniz ama görünen o ki çoğunluk sizden farklı düşünüyor bu konuda...

- (Gülerek) Şimdi bu konuda beni eleştirecek olan köşe yazarlarına bir bakmanızı rica ediyorum, “kim kimdir?” diye. Önümüzdeki günlerde beni eleştirecek olanlar, başarılı insanlar ve bunların çok büyük çoğunluğunun kolejlerden, kız ya da erkek liselerinden geldiğini göreceksiniz.

- Anlayamadım... Çoğunluk o okullardan mı mezun bilemiyorum ama öyle olsa bile, o ortamı bildikleri için eleştirmeleri normal değil mi?

- Söylemek istediğim şu. Bu başarılı insanlar, ‘ayrı’ okullarda okudukları için diğerlerinden daha başarılı oldular. Şimdi ise başkalarının, toplumun alt kesimlerinden gelenlerin de kendileri gibi başarılı olmasını istemedikleri için karşı çıkıyorlar. Ben öyle olduğunu, konuya böyle baktıklarını düşünüyorum.

- Bu son konudaki bakış açınızı anlamakta gerçekten zorlandığımı söyleyerek cevaplarınız için teşekkür ediyorum.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. ZIPIR
  2. Siyah-beyaz ölüm-yaşam
  3. Bahçeli’nin kararlılığı
  4. İttifak kulislerinden isimsiz demeçler
  5. Cumhur ittifakındaki bağ pamuk ipliği mi, çelik tel mi?
  6. Küresel liderin bölgesel temasları
  7. Tercih
  8. Siyaset, saygı, üslup
  9. Bu soru bütün Meclis’e
  10. İlk gün mesajları ve soruları

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.