İstihbarat oyunları
.
Vatan Haber
Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) önemli gazetelerinden Wall Street Journal’da (WSJ) yayınlanan “Hakan Fidan analizi”ne tepki ve cevap, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’dan geldi.
İstihbarat kaynaklarından aldığım bilgiye göre:
1) Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), söz konusu yazıya ‘kurumsal ve resmi bir yanıt’ vermeyi uygun bulmadı.
2) Beşir Atalay, o açıklamayı MİT ile istişare ettikten sonra yaptı.
Konuyla ilgili üst düzey kaynakların WSJ’da çıkan yazıya ilişkin değerlendirmelerini şu başlıklarda toplamak mümkün:
- Yazı, MİT Müsteşarı Fidan’a yönelik bir eleştiri olmakla birlikte, aynı zamanda ‘saygı duyan’ bir ton içeriyor çünkü Fidan’ın, Türkiye’nin çıkarlarını ABD’nin çıkarlarının önüne koyduğu kaydediliyor.
- Yazıda aynı zamanda Türkiye’nin bölgesel aktör olarak, istihbarat alanında son yıllarda sergilediği atılım da ortaya konuluyor.
- Ankara’nın Washington ile istihbarat alanında tabii ki işbirliği var ama Türkiye bu işbirliğini kendi hedef ve çıkarını öne koyan bir anlayışla yapıyor. Bu durumun belli oranda bir rahatsızlık yaratması da normal.
- Yazıdaki ‘anormal’ unsur ise ‘İran meselesi’. Yani daha önce İtalyan Corriere della Sera’nın (İsrail’de 4 yıl yaşamış bir muhabirinin imzasıyla) yayınladığı ve MİT tarafından yalanlanan, “Fidan, İran’a çok önemli sırları verdi” şeklindeki haberin hatırlatılması.
İstihbarat kaynaklarının bu noktada verdiği önemli bir bilgi var.
Amerikalı yetkililer, Türk makamlarına bugüne kadar bu yönde (yani Fidan’ın Tahran ile sıra dışı bir ilişki içinde olduğu iddiasına itibar ettiklerine dair) hiçbir beyanda bulunmamış. Üstelik Amerikalılar, Türk muhataplarına bu konuda, “Bu, İsraillilerin seslendirdiği bir görüş ve düşünce” demişler.
Ankara, WSJ’daki yazının ardında iki ana unsur olduğu görüşünde.
Güvenilir kaynaklar, yazının bir kısmında Beyaz Saray’ın izni olduğunu, bir kısmında ise ABD yönetimi dışındaki lobilerin etkisinin gözlendiğini söyleyip, bu bağlamda iki tespitte bulunuyorlar.
Bu yazıyla yapılan hamle:
1) İkinci Cenevre Anlaşması’na doğru giderken, Suriye konusunda pozisyon değiştirmek isteyen ABD Yönetimi’nin, bu durumu meşrulaştırma ve eski politikalarının maliyetini Türkiye’nin üzerine yıkma çabası.
2) İsrail lobisinin çıkarlarının sanki ABD’nin çıkarlarıymış gibi gösterilmesini hedefleyen, ana akım medya üzerinden yapılan bir yönlendirme faaliyeti olarak görülebilir.
Bayram mesaisi uzaklarda
Siz bu satırları okurken, biz dünyanın farklı bir coğrafyasında olacağız.
Güney Kore’de...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye adına Dünya Enerji Kongresi’ne katılacak. Biz de Bakan Yıldız’ın temaslarını izlemek için Güney Kore’nin Daegu kentine gidiyoruz.
Dünya Enerji Kongresi’nde bu yılın teması, “Yarının enerjisi, bugünün güvenliği”.
Daegu’da gerçekleşecek olan, 22’nci kongre.
Bir sonraki buluşma, 2016’da İstanbul’da.
23’üncü kongrenin ev sahibi Türkiye’nin, Daegu’da ilgi odağı olacağına şüphe yok.
Toplantının gündemine dair detayları da, Enerji Bakanı Yıldız’dan alacağımız haberleri de hafta boyunca VATAN’da bulacaksınız.
Çoğunuz bayram tatilindeyken, biz haber mesaisine uzaklarda devam edeceğiz yani.
Gönlünüze göre bir bayram dileğiyle...
KEŞKE...
Düne takılıp kalmayı da, yarını planlamaktan yorulmayı da bir yana bırakıp; öncelikle bugünün kıymetini bilsek.