Şampiy10
Magazin
Gündem

Gündem ve sorularınız

.

ABONE OL
Vatan Haber

Arayan - soran, konuştuğumuz - görüştüğümüz, mesaj, e-mail, tweet gönderenler...

Herkes, hepiniz, farklı üslup ve sözcüklerle ama özünde aynı soruları soruyorsunuz.

Şöyle bir derleyip toplayıp aktarıyorum ben de...

***


Gündemdeki başlık: ‘Paralel devlet yapılanması’ söylemi.

Sizden gelen soru: Ortada bir ‘paralel’ devlet yapılanması varsa; bu yapılanmanın gerçek devlet ile hiçbir noktada çakışmaması gerekmiyor mu? ‘Paralel’, sonsuzluğa kadar kesişmeyecek olan değil midir?

***


Başlık: ‘Devlet içinde devlet kurmak isteyen örgütlenme’ söylemi.

Soru: “Devlet içinde yuvalanmış, kümelenmiş illegal bir örgütün var olduğu” tezi, askerler (komutanlar) tarafından 2002 sonuna kadar seslendirilegelen ve 28 Şubat döneminde zirve yapan “Devlet kurumlarına sızan, nihai hedefi devleti ele geçirmek olan odaklar” söylemini çağrıştırmıyor mu? Ve geçmişte işaret edilen adres ile bugünkü aynı mı?

***


Başlık: Çifte standartlı değerlendirme tartışması.

Soru: Toplumun bazı kesimleri, bugün hükümetin seslendirdiği hassasiyetlerin aynılarını, son yıllarda ülke gündemini belirleyen büyük soruşturma ve dava süreçlerinde itiraz olarak ortaya koymuştu. Bu kesimlerin, “Daha önceleri neredeydiniz?” üslubu ile adeta “Oh olsun” tavrı sergilemesi anlaşılabilir ama bu yaklaşım mevcut sorunların çözümü yolunda nasıl bir fayda sağlar?

***


Başlık: Ayakkabı kutusundaki milyon dolarlar.

Soru: Üst aramasında, aranan kişinin cebine, aramayı yapan tarafından bırakılan uyuşturucu madde misali; o paraların ‘sahte’ olduğunu ve oraya aramayı yapanlarca konulduğunu iddia eden çıkar mı?

***


Başlık: Yargı ve emniyet başta olmak üzere kamu kurumlarında var olduğu söylenen, ‘sizden bizden’, ‘şucu bucu’ ayrışması.

Soru: Bu ayrışma, Türkiye’de bürokratik kadrolara insan kaynağı tercihlerinde ideoloji ya da inanç birlikteliğinin belirleyici olduğunu mu gösteriyor? Bu anlayış yerine, atamaların nesnel kriterler ve liyakat esasına göre yapıldığı ülkelerde böyle bir tartışmanın gündeme gelmesi mümkün müdür?

***


Başlık: Soruşturmanın kapsamı.

Soru: Ülke gündemini altüst eden bu soruşturma, İstanbul’da CHP’li ilçe belediyelerini de içine alacak şekilde genişleyebilir mi?

***


Başlık: Bakan çocuklarının yolsuzluğa bulaştığı iddiası.

Soru: Doğrudan bilgisi dâhilinde olduğu kanıtlanamadığı takdirde; yetişkin bir kişinin yaptıklarından ‘babası’nı sorumlu tutmak ne kadar mümkün ya da doğrudur?

***


Başlık: Bakanlara yolsuzluk suçlaması.

Soru: Soruşturmada adı geçen bakanlar, olayın ortaya çıkması ile birlikte sessizliğe bürünmek yerine (soruşturmanın selameti açısından ve aklanıncaya kadar kaydı ile) istifalarını verseler; bu tavır, suçu peşinen kabul etmek olarak mı algılanırdı, yoksa saygın bir davranış olarak mı kayıtlara geçerdi?

***


Başlık: Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın, soruşturma ile ilgili olarak Başbakanlık’ta yaptığı basın toplantısı.

Soru: Arınç’ın o basın toplantısında sarf ettiği şu cümleleri nasıl okumak gerekiyor?

“(...) Lütfen insanları karalamayın. İnsanlar hakkında peşin hükümler vermeyin. Beraat-i zimmet asıldır. Bir insan kesin hükümle mahkûm oluncaya kadar masum sayılır. Bu hukuk herkes için geçerlidir. Geçmişte başka kişiler yine bu usullerle suçlanmış olabilirler ama bu, bugün yapılan işe meşruiyet kazandırmaz. O günün mağdurları farklıydı, bugünün mağdurları farklıdır (...)”

KEŞKE...
Her gün yeni bir konuda “keşke” demek zorunda kalmasak.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. ZIPIR
  2. Siyah-beyaz ölüm-yaşam
  3. Bahçeli’nin kararlılığı
  4. İttifak kulislerinden isimsiz demeçler
  5. Cumhur ittifakındaki bağ pamuk ipliği mi, çelik tel mi?
  6. Küresel liderin bölgesel temasları
  7. Tercih
  8. Siyaset, saygı, üslup
  9. Bu soru bütün Meclis’e
  10. İlk gün mesajları ve soruları

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.