Şampiy10
Magazin
Gündem

En kritik iş: Ebeveynlik

.

ABONE OL
Vatan Haber

“Çocuğunuzdan bir şey isteyeceğiniz zaman, ‘Getirmezsin zaten ama...’ veya ‘Şimdi sen sözümü dinlemezsin ama...’ gibi olumsuz cümleler kurmayın. Yapacağı varsa da yapmayacaktır.”

Cep telefonuma geçenlerde 8383’ten gelen kısa mesajda bu uyarı vardı.

***

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘Mobil Bilgi Servisi’ adlı bir hizmeti var.

Ayda sadece 2 TL karşılığında üye oluyorsunuz ve eğitim öğretim sezonu boyunca velisi olduğunuz öğrencinin sınav tarihleri, aldığı notlar, devamsızlık durumu gibi bilgiler SMS yoluyla doğrudan cep telefonunuza geliyor. Üstelik neredeyse öğrencinin kendisi öğrenmeden önce. Faydalı bir uygulama yani.

8383 servisinden, okulların tatil olduğu dönemlerde gelen kısa ikaz mesajları ise belki akademik bilgilendirmeden bile daha faydalı. Hele de bizim gibi; okumak ile pek arası olmayan, her şeyi en iyi kendisinin bildiğini sananlardan müteşekkil toplumlar için.

***

Yazının başına yerleştirdiğim mesajın dışında, son 2 hafta içinde 8383’ten aldığım diğer mesajları da paylaşayım.

1.) Çocuğunuzun başarılarını her zaman takdir edin. Başarısızlığını yüzüne vurmayın. Karnesinde bir not dışında hepsi yüksek ise bütün ilginin düşük nota odaklanması çocuğunuzun cesaretini kıracaktır. İlgi yüksek notlara yöneldiğinde bir sonraki dönemde düşük notun yükselme ihtimali çok yüksektir.

2.) Arkadaşlarını ara sıra eve davet etmesini teklif ederek, çocuğunuza, onu her yönü ile desteklediğinizi gösterebilirsiniz. Aynı zamanda arkadaşlık ilişkilerini de gözden geçirmiş olursunuz.

3.) Çocuğunuzun bazı olumlu davranışları kazanması için ona zaman tanımalısınız. Birçok ebeveyn çocuğun her işine müdahale ederek onu etkilemeye çalışır. Bu tip ebeveyn davranışı çocukta hiçbir etki bırakmaz. Israrcı tavrınız karşısında çocuğunuz tam tersi tutum sergileyebilir.

4.) Çocuğunuzu tatil boyunca sanal dünyaya esir etmeyin. Bu esaret onu pasifleştirecek, gerçek hayattan koparacaktır. Ona uygun iş ve sorumluluklar verin.

5.) Çocuğunuzla tartışırken sinirlenmeye başladığınız an, ara verin. Sinirliyken maksadını aşan ve aranızdaki bağı koparabilecek sözler ağzınızdan çıkabilir. Birkaç dakika sakinleştikten sonra konuya daha ılımlı yaklaşabilirsiniz.

6.) Sıcaklardan dolayı çocukların iştahı azalabilir. Çocuğun iştahsız olması geçici olarak düşünülmeli, eğer uzun sürerse ve gelişiminde gerilik görülürse önlem alınmalıdır. En önemli öğün olan kahvaltı, yaz aylarında da ihmal edilmemelidir. Güne yine fazla gecikmeden başlanmalı ve kahvaltıya gereken önem verilmelidir.

7.) Çocuğunuzu iyi gözlemleyin. Herkesin kendisine göre sınırları vardır. Onu aşan beklentiler kendisine güvenini sarsacaktır.

8.) Çocuğunuzun değiştirmesini istediğiniz bir davranışı varsa bu konuda onunla konuşmak için aranızın iyi olduğu bir zaman seçin. Onu suçlamadan, neden ve sonuç ilişkisini anlatın.

9.) Günde bir saat verimli bir şekilde çalışması, zayıf olduğu konularda güçlenmesine yardımcı olacaktır. Tatil boyunca günde bir saat eğitimine zaman ayırmasını sağlayın.

***

8383 servisinden işte böyle mesajlar yolluyor Milli Eğitim Bakanlığı.

Okur okumaz, hemen;

“Ne var yani?”,

“Çok mu büyük marifet bu?”,

“E canım, biz bilmiyor muyuz sanki bunları?” diyenleriniz vardır şimdi...

Hadi diyelim ki biliyorsunuz.

Uyguluyor musunuz peki?

Hayatınızda yaptığınız, yapacağınız en önemli, en kritik işin çocuğunuzu yetiştirmek olduğunun farkında mısınız?

Yazarın Diğer Yazıları

  1. ZIPIR
  2. Siyah-beyaz ölüm-yaşam
  3. Bahçeli’nin kararlılığı
  4. İttifak kulislerinden isimsiz demeçler
  5. Cumhur ittifakındaki bağ pamuk ipliği mi, çelik tel mi?
  6. Küresel liderin bölgesel temasları
  7. Tercih
  8. Siyaset, saygı, üslup
  9. Bu soru bütün Meclis’e
  10. İlk gün mesajları ve soruları

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.