Dikkatli olalım... Ama nasıl?
.
“İspiyonculuk bize yakışmaz diye düşünmemek gerekiyor artık.”
Bu cümle emekli bir üst düzey emniyet yetkilisine ait.
***
Art arda terör eylemleriyle sarsılan Ankara diken üstünde günler geçiriyor. Sadece kentin giriş - çıkış noktalarında değil, şehir içinde de onlarca noktada trafik ve asayiş kontrolleri var sürekli.
Herkes huzursuz, herkes gergin, herkes tedirgin Başkent’te.
***
Yetkililer, ilgililer “Hepimiz dikkatli olmalıyız” diyor.
Biz de soruyoruz doğal olarak...
Dikkatli olmasına olalım da, dikkatli olmaktan kasıt ne?
Nasıl dikkatli olacağız, ne yapmalıyız?
Çözüm evden çıkmamak değil
Yıllarını apoletli polis üniforması içinde geçirmiş, büyük kentlerde Emniyet Teşkilatı’nın hemen her kademesinde görev yapmış emekli polis müdürüne bu soruları sordum dün.
İşte, “Terör tehdidine karşı vatandaş olarak ne yapabiliriz/yapmalıyız” sorusuna senelerin tecrübesiyle verilen yanıtlar:
- Terör elbette insanı korkutur. İnsan evinden çıkmaya tereddüt eder. Kalabalık yerlere gitmekten kaçınır. Bunlar doğal tepkilerdir ama bu çekinme ve korkma hali sorunun çözümüne katkıda bulunmaz. Aksine, toplum psikolojisinin bozulması, insanların bu gerginliği yaşaması ve sosyal yaşamın bu şekilde negatif etkilenmesi, terörün zaten öncelikli hedeflerindendir.
- Evden çıkmamak, sosyal hayattan elini eteğini çekmek çözüm değil. Hepimizin normal, günlük yaşantımıza, her zaman olduğu gibi devam etmemiz gerekiyor. Ancak bunu yaparken her zamankinden daha dikkatli, daha duyarlı ve daha kararlı davranmamız önemli. Bilinç seviyemizin artması, reflekslerimizin güçlenmesi gerekiyor.
155’i aramak ispiyonculuk değil
- Yakın çevremize daha bir dikkatli bakmamız önemli. Yaşadığımız mahallede, semtimizde ve sürekli kullandığımız güzergahlarda gözümüzün açık olması gerekiyor.
- Düzenli olarak yaşadığımız alanlarda, etrafta her zamankinden farklı, sıra dışı bir durum var mı mesela... O sürekli bulunduğumuz yerlerde, her zaman görmeye alışık olduklarımızdan değişik tipte insanlar, farklı taşıtlar olabilir örneğin. Ya da dikkatimizi çeken farklı herhangi bir şey...
- Böyle olağan dışılıkları gözlemlediğimiz durumlarda hemen 155 Polis İmdat Hattı’na ihbarda bulunmak çok önemli.
- İhmal etmemek, boşver dememek, önemsiz görmemek gerek.
- Bunda ayıp, yanlış, ters bir şey yok. Bizde genelde, “İspiyonculuk bize yakışmaz” türünden bir düşünce vardır. Böyle düşünmemek lazım.
- Dikkatinizi çeken şüpheli bir durum ile ilgili yapacağınız bir arama, bulunacağınız bir ihbar, belki de birçok insanın hayatını kurtarabilir, bunu unutmamak lazım.
- Tabii bu arada 155 başta olmak üzere ihbar ve yardım hatlarını lüzumsuz meşgul etmek gibi kötü bir alışkanlığımız var toplum olarak. Maalesef 155’e, 156’ya yani polise, jandarmaya, 110 itfaiyeye, 112 acil servise gelen telefonların çok büyük kısmı alakasız konularda. Neredeyse sohbet etmeye arayanlar var. Ya da asılsız ihbarlar... Bilerek ya da bilmeyerek bu servisler çok büyük oranda gereksiz yere meşgul ediliyor. Bu noktaya da herkesin özen göstermesi gerekiyor.