Bordo Bereliler zaten hazır
.
VATAN’da dün “Kritik göreve özel birlik” başlığıyla manşetten duyurduğumuz haber, ( http://www.gazetevatan.com/murat-celik-679905-yazar-yazisi-konsolosluklarimiz-artik-bordo-berelilere-emanet-/ ) Ankara’da gündemin en önemli başlıklarından birine dönüştü.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Savaş koşullarının hakim olduğu ve çatışma riski bulunan kritik ülkelerdeki dış temsilciliklerin güvenliğinin Polis Özel Harekât’tan, TSK Özel Kuvvetler Komutanlığı’na devredilmesi” talimatını verdi.
Bu talimat üzerine, doğrudan Genelkurmay 2’inci Başkanlığı’na bağlı olan TSK’nın bu en seçkin birliğinde ‘dış görev’ hazırlıkları başladı.
Yine medyatik olacaklar
Başbakan’ın Genelkurmay Başkanı’na verdiği talimat doğrultusunda başlayan hazırlık dolayısıyla bu aralar televizyon ekranlar ve gazete sayfalarının ‘Özel Kuvvetler’e dair haberler ile dolup taşacağından emin olabilirsiniz.
İşte bu noktada küçük bir hatırlatma ihtiyacı hissettim.
Oldum olası ‘medyatik’ olan ‘Bordo Bereliler’ ile ilgili izleyeceğiniz ya da okuyacaklarınız arasında eğer; “Riskli yerlerdeki büyükelçilik ve konsoloslukların korunması görevini üstlenecek olan Bordo Bereliler, bu konuda özel eğitimler alıyor” türünden cümlelere rastlarsanız, o habere itibar etmeyin.
Neden mi?
Çünkü o seçkin birliğin mensupları, bu görev için gerekenden fazlasını, standart eğitimlerinde zaten alıyor.
‘Bordo Bere’yi takmak hiç kolay değil
Özel Kuvvetler Komutanlığı 3 tugaydan oluşuyor. Her tugay da 2 gruptan.
Her biri bir alay komutanının komutasındaki bu 6 grubun 5’i subay ve astsubaylardan, biri ise uzman çavuşlardan müteşekkil.
Özel Kuvvetler personeli, TSK’da, sınıf okullarından, ‘gönüllülük esası’na göre seçiliyor. Tabii gerekli testleri ve mülakatları geçmeleri koşuluyla.
Bu aşamayı geçen subay ve astsubayları bekleyen eğitim süreci ise yaklaşık 3 buçuk yıllık bir ‘kurslar zinciri’.
‘Bordo bere’yi takabilmek için başarıyla tamamlanması gereken kurslar şunlar:
Özeller Kuvvetler kursu,
Komando kursu,
Serbest paraşüt kursu,
Balık adam kursu,
Yabancı dil kursu ve Koruma - Güvenlik kursu.
Hayatta kalmak yetmiyor
Bu kursların içinde yer alan eğitimlerin ise her biri diğerinden daha zorlu.
Bilmediği bir arazide, bir hafta süreyle, teknolojik hiçbir donanıma sahip olmadan doğa koşullarında yaşamak zorunda olunan ‘hayatı idame’ mesela.
Ya da düşman kuvvetlerinin elinden ‘kaçma - kurtulma’.
Veya ‘keskin nişancılık’.
Dondurucu soğuk, aşırı sıcak ve gece koşullarda görev yapma, harita okuma, hedef tahribi, pusu, işkenceye dayanma, ilk yardım, uzak mesafeli keşif, taktik akın, sızma, psikolojik harekât gibi eğitimler de yine yukarıda bahsettiğim kurslarda veriliyor.
Koruma-Güvenlik kursu
Özel Kuvvetler mensuplarının gördüğü kurslar arasında yer alan ‘koruma - güvenlik’, bugünlerde gündemde olan ‘dış temsilciliklerde üstlenilecek yeni görev’ için gerekli eğitimi içeriyor.
Yani her ‘Bordo Bereli’, o seçkin birlikte görev yapabilmek için, ‘Koruma - Güvenlik Kurulu’nun denetiminde verilen bu kursu da zaten başarıyla tamamlamak zorunda.
(O yüzden dedim, “Dış görev için özel eğitim alıyorlar” türünden haberlere itibar etmeyin diye.)
5 hafta süren ‘Koruma - güvenlik’ kursunda, bakın hangi eğitimleri alıyor ‘Özel Kuvvetçiler’:
Personel koruma, suikastlardan koruma, araçlı / araçsız / yaya koruma, meskun mahallerde operasyon / atış, ikamet koruma, binaların içinde silahlı operasyon, rehine kurtarma ve yakın muharebe yani yakın temasta silahlı operasyon.
Sonuç olarak...
Özel Kuvvetler personelinin tümü, kritik bölgelerdeki dış temsilciliklerde göreve zaten hazır.
Şu andaki tek ihtiyaçları, görev yapacakları ülke / bölgenin coğrafi ve demografik yapısına ilişkin teorik bilgi notları.