Şampiy10
Magazin
Gündem

Başarılı sporcular destek bekliyor

.

ABONE OL
Vatan Haber

Bu ülkedeki en meşhur soru nedir? Tartışmasız; “Ne olacak bu memleketin hâli” sorusu.

Bu ülkede neredeyse siyasetten bile daha çok konuşulan konu nedir?

Tartışmasız; özelde futbol, genelde ise spor.

Pekiyi bu ülkede, konu spor olduğunda en çok sorulan soru nedir?

Tabii ki; “Neden Türkiye’den dünya şampiyonu, olimpiyat rekortmeni sporcular çıkmıyor, çıkıyorsa da neden bu kadar az başarılı sporcuların sayısı” sorusu.

O zaman biraz dertleşelim bu konuda...

***


Konunun ‘taraftar fanatizmi’ ve ‘sporda şiddet’ başlıklarını -bu yazıda- bir tarafa bırakıyorum...

Spor ile yatıp spor ile kalkan, ata sporu olarak adlandırdığı dallarda sicili olabildiğince parlak bir ülke Türkiye.

Ancak, toplumsal ilgiye oranla ve dünyanın gelişmiş ülkeleri ile kıyaslandığında, ülkedeki lisanslı sporcu sayısı çok az.

Böyle giderse daha da azalacak.

Neden mi?

***


Dünyanın bütün güçlü, gelişmiş ülkelerinde, devlet başarılı sporcularına pozitif ayrımcılık uygular. Bu durum daha fazla başarılı sporcu yaratmanın anahtarıdır. Bu sistem ‘cesaretlendirici ve özendirici’dir çünkü.

Okulların spor bursları en basit örnektir buna.

Misal, NBA’in (Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi) milyarlarca dolarlık bir bütçeye ulaşıp bir dünya markasına dönüşmesinin temelinde de aynı zihniyet yer alır.

‘Amatör spor dallarının altyapılarına yönelik cazip koşulların sağlanması ve çocukların, gençlerin önünün açılması’ anlayışından söz ediyorum.

***


Tüm bunların ardından gelelim sadede...

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2013 yılında ilk açıkladığı SBS kılavuzunda uluslararası yarışma ve sınavlarda ülkemizi temsil edenlere, yüzde 7 ile 10 arasında ek puan verileceğini duyurdu. Bu, yıllardır süren bir uygulamaydı. Ve tabii olması gereken.

Ancak kısa bir süre yapılan yeni düzenleme ile yine 2013 yılındaki SBS’de geçerli olmak üzere “sadece TÜBİTAK koordinasyonundaki uluslararası olimpiyatlarda (sadece matematik olimpiyatı, bilim olimpiyatı gibi) Türkiye’yi temsil edenlere” ek puan verileceği açıklandı. Yani sporcular ek puan uygulamasından çıkartıldı.

2013 yılında son SBS yapıldı. Bu yıl TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) sistemi getirildi, durum değişmedi. Sporcular yine ek puan uygulamasının dışında tutuldu.

***


MEB çevrelerinde bu duruma gerekçe olarak geçmişteki bazı suistimaller gösteriliyor ama doğrusu konunun detaylarına hâkim olan ve meseleye ilgi gösteren pek yok.

Oysa, bahsedildiği gibi geçmişte sıkıntılı bazı durumlar yaşanmış olsa bile kılavuza eklenecek somut maddeler ile başarılı ve/veya milli sporcuların önünün açılması hiç de zor değil.

“Uluslararası spor müsabakaları ve yurt dışındaki yarışma/şampiyonalarda Türkiye’yi temsil eden sporcular ile milli forma giyenler” için eski uygulamaya dönülmesi, binlerce gence bambaşka bir gelecek yaratabilir.

Ve böylece; sadece o çocukların, gençlerin geleceği değil, Türkiye’nin dünya sporundaki yeri de değişmiş olur.

***


Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili diğer tüm makamlar bu konuya eğilmez ve mevcut durum değişmezse; sportif bir kariyer için çabalayan gençler, karşılarına dikilen bu duvarla hayallerinden vazgeçmek zorunda kalacak. Aileler çocuklarını bir spor kulübüne göndermek yerine, mecburen dershaneleri (ya da dershanelerin yerini alacak okula destek kurumlarını) tercih edecek.

Biz de buradan sormaya devam edeceğiz; “Neden biz dünya çapında başarılı sporcu yetiştiremiyoruz” diye.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. ZIPIR
  2. Siyah-beyaz ölüm-yaşam
  3. Bahçeli’nin kararlılığı
  4. İttifak kulislerinden isimsiz demeçler
  5. Cumhur ittifakındaki bağ pamuk ipliği mi, çelik tel mi?
  6. Küresel liderin bölgesel temasları
  7. Tercih
  8. Siyaset, saygı, üslup
  9. Bu soru bütün Meclis’e
  10. İlk gün mesajları ve soruları

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.