Almanya’dan bakınca...
.
Mevzu mâlum...
Alman Federal Meclisi’nin 1915 olayları hakkında aldığı karar.
Ve tabii başta bu kararın çıkmasında başrolü oynayan Cem Özdemir olmak üzere tasarıya ‘evet’ oyu veren Türk asıllı Alman Milletvekilleri...
***
Şimdi... Görmemiz, farkına varmamız gereken bazı önemli noktalar var.
Madde madde gidelim...
1.) O insanların, yani o 11 milletvekilinin hepsi Alman. Sadece isimleri Türk. Biz buradan bakınca farklı görüyor, farklı değerlendiriyor olabiliriz ama onlar Türk değil, Almanlar.
2.) Başta Cem Özdemir, Almanya Parlamentosu’ndaki Türk kökenli (daha doğru bir ifade ile ‘Türk isimli’) siyasetçiler bu konuyu kendileri açısından çok iyi kullanıyorlar. Çünkü seneye Almanya’da parlamento seçimi var ve Özdemir de, diğer parlamenterler de yeniden seçilmek istiyor.
3.) Almanya’da yaşayan Türkler (istisnaları elbette var ama çoğunlukla) ya aşırı milliyetçi oluyorlar ya da aşırı derecede uzaklaşıyorlar Türkiye’den. Bu durum Türkiye’den Almanya’ya gitmiş Kürt kökenliler için de geçerli. Bu gerçeğe Almanya’da ‘diaspora fenomeni’ adı veriliyor. Bu ‘aşırı uçlara savrulma hâli’, dünya genelinde, anavatanından uzakta yaşayanlar için büyük oranda söz konusu.
4.) Almanya Parlamentosu’nun aldığı, tamamen siyasi bir karar. Yine bizim buradan gördüğümüzün aksine, sokaktaki Alman’ın pek de umurunda olan bir durum da yok ortada. Fakat Türkiye’den gelen sert tepkilere karşı, fırsatı değerlendirmek isteyen bir kesim de yok değil.
5.) Mesela bu hafta sonu, Köln’de bir festival vardı... Köln’deki ‘Küçük Türkiye’ sayılabilecek, meşhur Keup Strasse’de... Geçmişte ırkçı Alman grupların kentteki Türkleri hedef aldığı bu bölgedeki festival kapsamında bazı toplantılar, açık oturumlar da yapıldı. Köln Belediye Başkanı’nın da katıldığı, ‘Köln’ü nasıl daha iyi yaşanabilir bir kente dönüştürebiliriz’ konulu oturumda, bir Alman vatandaşı, “Federal Meclisimizin aldığı karar sonrası, bu caddede artık bir Ermenistan bir de İsrail bayrağı asılmasının zorunlu hâle getirilmesi gerekir” şeklinde bir öneride bulundu.
6.) Almanya böyle bir kararı daha önce de alabilirdi ama geçen yıl, 1915 olaylarının 100’üncü yılında bile bunu yapmadı. Tartışma yaratan kararın bu sene çıkmasında, son dönemde Başbakan Angela Merkel’in Türkiye ile yakınlaşması ve vize muafiyeti konusunda Alman kamuoyunda oluşan tepkinin büyük etkisi oldu.
7.) Almanlar, bu karar ile aslında en büyük kötülüğü kendilerine yaptılar çünkü Almanya kendi soykırım geçmişini kendi eliyle canlandırmış oldu.
8.) Özellikle Suriyeli sığınmacılar konusunda, Avrupa’nın en çok ihtiyaç duyduğu ülke olan Türkiye’yi karşısına almak Almanya açısından stratejik bir hata. Almanya, Türkiye’de sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra, HDP hariç bütün partiler ve tabii kamuoyunın da aynı görüşte birleştiği gerçeğini de gözden kaçırmamalı.
9.) Türkiye, 1915 olayları ile ilgili, geçmişte başka ülkeler ile de gerginlikler yaşadı. İlk zamanlar ortaya çıkan sıcak tartışma ortamı bir süre sonra soğudu ve ardından gündemden düştü. Almanya’ya gösterilen tepkide de ölçülü ve soğukkanlı davranılması halinde bu yara da kısa sürede kabuk bağlayacaktır.
***
Bu görüş ve tespitler bana ait değil.
Almanya’da yaşayan, her iki ülkeyi de gayet iyi bilen, tanıyan, neyin ne olduğunun farkında, dengeli ve objektif Türkiye kökenli bazı Alman vatandaşları ile yaptığım görüşmelerin bir özeti.