Şampiy10
Magazin
Gündem

‘Yılda 2 tekne satarız’ diye başlayıp, Beneteau’nun en çok satan distribütörü oldu

3 tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de, üst gelir grubuna dahil olmayan ancak yaşamdan keyif almasını bilenler de yavaş yavaş denizciliğe ve tekne hobisine merak salınca, dünyanın en ünlü tekne markalarından Beneteau’nun Türkiye distribütörü Tezmarin, dünyadaki 500’e yakın Beneteau distribütörü arasında ciroda birinci oldu

ABONE OL
Ercan İnan

Türk insanının aklına deniz, tatil ve keyif denince öncelikle yazlık gelir. Yazlık sahibi olmak 2000’lerin başına kadar prestij göstergesiydi, modaydı. Önce Kumburgaz’da yazlık sahibi olmanın modası geçti, şimdi yavaş yavaş diğer bölgelerde de yazlık sahibi olmak rasyonel olmaktan çıktı.

3 tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen çok da denizci olduğu söylenmeyecek Türk insanının yeni hobisi ise tekne. Denizciliğe yelkene merak saranların sayısı her geçen gün katlanıyor. Bu ilgi, Maliye’nin aşırı ÖTV ve KDV baskısına, marinaların park kiralarının yüksekliğine rağmen tekne satış rakamlarında da net olarak görülebiliyor.

Yelkenli denince akla ilk gelen isimlerin başında kuşkusuz Fransız Beneteau var. Firma en yakın rakibi Jeanneau’yu da satın alarak bu alandaki üstünlüğünü herkese kabul ettirdi. Beneteau’nun Türkiye temsilciliğini 1996 yılından bu yana yapan Tezman Ailesi’ne ait Tezmarin, bu yıl “en çok satış yapan distribütör” ödülünü açık ara kazandı. Öyle ki Tezmarin, en yakın rakibine ciroda yüzde 30’a yakın da fark yapmış durumda.

Beneteau’yu Türkiye’de pazarlayan Tezmarin, Tezman ailesinin bir şirketi. 60 yıllık sanayici bir aile olan Tezman Ailesi, yelken sporuna meraklı Vedat Tezman sayesinde Beneteau’nun distribütörü oluyor.

Erol Tezman, distribütörlük hikayesini anlatırken “Vedat hemen her yıl bir tane tekne alırdı. Beneteau’nun yetkilileri ısrarla bizim satış mümessili olmamızı istediler. Yıl 1996. Biz çekiniyoruz. ’Yılda 2 tane satma sözü veririz ancak’dedik. ’Nasıl olsa Vedat her yıl bir tane alıyor. Diğerini de satacak birini buluruz artık’ dedik, bu işe soyunduk. Açıkçası bu yüksek performansı beklemiyorduk” diye konuştu.

Erol Tezman, satış grafiğinin sürekli yükseldiğini şu an Türkiye’de 2 bin 500 Beneteau markalı tekne olduğunu belirtti. Bu arada bir not ilave edelim. 124 yılı aşkın bir geçmişi olan Fransız Beneteau’nun denizlerde dolaşan toplam tekne sayısı 50 bin civarında. Bu rakama göre 2 bin 500 hatırı sayılır bir rakam. Beneteau, Türkiye’de açık ara pazar lideri. Türk yelkenli pazarının yüzde 45’ini Beneteau tek başına alıyor.

Erol Tezman Türkiye’de en yakın rakibine yüzde 60, dünyada ise yüzde 30 fark atarak gelen ciro rekorunun altında yatan nedenleri şöyle sıraladı:

“Ürün zaten tartışmasız iyi bir ürün. Bizim sanayici bir aile olmamız bu başarıyı getiren bir değer etken oldu. Satışın yanına finansmanı koyduk. Yetmedi hukuk servisini koyduk. Ve en önemlisi satış sonrası servisi çok iyi yaptık. Bizim tüm çalışanlarımız en tepeden en alt kadroya kadar denize aşık kişilerdir. Bu işi gönülden yaparlar. Bir de tabii Vedat’ın yelken aşkı. Vedat öyle bir yaklaşım sergiledi ki adeta bir terzi titizliğinde çalıştı. Tekne almak isteyenin beklentisini dinleyip ona en uygun tekneyi en uygun malzemeyi vermek için uğraştı. Sanki kendine tekne alır gibi, müşteriye tekne verdi.”

Beneteau Türkiye’de üretimi düşünüyor

* 124 yıl önce Benjamin Beneteau ilk teknesini balıkçıların talebi üzerine sardalya avında kullanılacak şekilde tasarlamış. Sonra tekneleri o kadar ünlenmiş ki aile şirketi olarak bugünlere kadar gelmiş. Beneteau’nun Fransa’daki 8 tersanesinin dışında Polonya’da dıştan takma motorlu tekneler, ABD’de de 30-50 feet arası yelkenli tekneler üreten 2 tersanesi bulunuyor. Grubun İtalya’da 15-25 metre arası motoryat üretme planı olduğunu ve bunun hazırlıklarını yaptığını belirten Vedat Tezman, “Öyle sanıyorum ki bu proje tamamlandıktan sonra Beneteau tüm dikkatini Türkiye’ye verecek. İtalya’dan sonra yeni tersane büyük bir ihtimalle Türkiye’de kurulacak” dedi. Beneteau yıllık cirosu 1 milyar euro’yu bulan bir şirket. Grubun özürlüler, ehliyetsizler için tasarladığı hibrid araçlar var. Grup bir de O’Hara markası altında mobil ev konusunda büyük yatırım yapıyor. Fiber tekerlekli çok şık mobil evler. Tezmarin bu evleri de Türkiye’ye getirmek için hazırlık yapıyor.

Tekneler çok da ulaşılmaz değil

Beneteau’nun yelkenli ve motorlu olmak üzere 60’ın üzerinde değişik modeli var. Bu teknelerin fiyatı ise 10 bin euro’dan başlayıp 800 bin euroya kadar çıkıyor. Tezmarin Genel Müdürü Barbaros Akyelken “Biz istiyoruz ki büyük tekneler yerine küçük teknelere ilgi olsun. Teknenin herkes için ulaşılabilir bir araç olduğu ortaya çıksın. Sonra zaten kullanıcılar tıpkı otomobilde olduğu gibi hep bir üst modelini isterler. Ancak örneğin ben orta gelirli bir aileye 24 bin euroya çok şık bir tekne önerebilirim. Hatta bir de finansman modeli öneririm. Yüzde 50’sini peşin alıp kalanını taksitlendirebilirim” diyor.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Halktan kopmadan kimseden korkmadan
  2. Türkiye’ye gelmeyip Samos’a saklanmak yok
  3. Urfalılar’ın hızına ayakkabı mı dayanır?
  4. Atık yağları bize ‘yem’liyorlar mı?
  5. Dünyanın en büyüğü ama kaybolmanız imkansız
  6. El uzattığı efsane olan Sequoia, Türkiye’de
  7. 250 gram ekmekte 1.25’lik fiyat adil
  8. Sıfırını alamayanlar ‘ikinci el’i coşturdu
  9. Sağlamcı yatırımcının parası buhar oldu
  10. Periscope kararır Türk futbolu kazanır

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.