Şampiy10
Magazin
Gündem

Vargı ve Akpınar, Yunt Dağı’na 330 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak 17 rüzgar gülü dikti

.

ABONE OL
Vatan Haber

Dost Enerji tarafından kurulan Türkiye’nin en yüksek kapasiteli rüzgar enerjisi santrali Bergama Yunt Dağı’nda tam kapasite ile üretime başladı. Turkcell’in fikir babası ve küçük ortağı Murat Vargı’nın yüzde 51, Turkcell eski CEO’su Muzaffer Akpınar’ın yüzde 40 ortak olduğu Dost Enerji, kurulu gücü 42 MW olan 17 türbin ile 330 bin kişinin yaşadığı bir şehrin yıllık ihtiyacını karşılayacak enerji üretecek

Dost Enerji’nin iştiraki olan İnnores tarafından İzmir Bergama Yunt Dağı’na kurulan Türkiye’nin en yüksek kapasiteli rüzgar enerjisi santrali dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in de katıldığı bir törenle resmi olarak açıldı. Santral, 4 Haziran’dan bu yana tam kapasite ile üretim yapıyor.

42.5 MW gücündeki santralin sahibi Dost Enerji’de yüzde 51 MV Holding, yüzde 40 Muzaffer Akpınar yüzde 9 da yine eski bir Turkcell’li olan Ruhi Doğusoy ortak bulunuyor.

Açılış töreni öncesi, Perşembe akşamı Radisos SAS Otel’de gazetecilerle bir araya gelen Turkcell eski CEO’su Muzaffer Akpınar yatırımın toplam tutarının 52 milyon euro olduğunu söyledi.

Hedef 300 MW

Yunt dağı projesinin yanısıra halen Çeşme Yolu Zeytinler Mevkii’nde 15 MW’lık rüzgar santrali yatırımının devam ettiğini kaydeden Muzaffer Akpınar, “Bu yatırımımız da yine Dost Enerji’nin iştiraki olan Kores tarafından hayata geçirilecek. Hedefimiz yenilenebilir enerji alanında 5 yılda 250-300 MW’lık kurulu güce ulaşmak” diye konuştu.

Dost Enerji, yatırımlarında Alman Nordex tarafından üretilen her biri 2.5 MW kapasiteli türbinleri kullanıyor.

Zeytinli Mevkii’ndeki Kocadağ Santrali’nin türbinlerinin Aralık 2008’de gelmesi, projenin ise 2009 ilk çeyreğinde hayata geçmesi planlanıyor. Sözkonusu türbinlerin her biri yaklaşık 80 metre yüksekliğinde kanat çapları ise 90 metreyi buluyor.

Kritik önemde

Dost Enerji’nin Yunt Dağı santralinde yılda yaklaşık 160 milyon kWh elektrik üretilecek ki bu miktar yaklaşık 330 bin kişinin yaşadığı bir şehrin yıllık tüm enerji ihtiyacı anlamına geliyor.

Kocadağ Santrali de devreye girdiğinde iki santralin yıllık toplam elektrik üretimi 220 milyon kWh’yı geçecek. Ulaşılacak kişi sayısı da yıllık 400 bin civarında olacak.

Muzaffer Akpınar, Avrupa’da İngiltere’den sonra ikinci büyük rüzgar potansiyeline sahip ülkenin Türkiye olduğunu ancak ne yazık ki Türkiye’nin bu gücünü kullanamadığını söyledi. Akpınar Türkiye’de kurulu 40 bin 777 MW kurulu gücün sadece 333 MW’lık kısmının rüzgar enerjisi olduğuna dikkat çekti. Akpınar “Rüzgar enerjisi çevresel faktörler açısından da kritik önem taşıyor” diye konuştu.

Rüzgar işine girip batan şirket yok

DosT Enerji’nin büyük ortağı MV Holding’in İş Geliştirme Müdürü Renay Onur, Brüksel’de katıldığı enerji konferansında şahit olduğu bir konuşmayı aktarırken, rüzgar enerjisine yatırım yapan bir şirketin şu ana kadar battığının duyulmadığını söyledi. Rüzgar enerjisine girecek firmalara bankaların yatırım maliyetinin yüzde 20’si oranında özkaynak koyulması halinde yüzde 80’e kadar kredi verdiklerini kaydeden Onur “Türkiye’deki 5.5 cent’lik alım taahhüdüne göre bu yatırımı 9 yılda amorti edebiliyorsunuz. Fiyat daha yukarı çıkarsa ki son dönemde çıktı, bu süreyi 5 yıla kadar çekmek mümkün” dedi.

GÜLER: BU YUNT DAĞI EFSANESİ

Açılışta Bakan Güler, “Her biri 45 metre olan kanatçıkları 6 metrelik yollardan geçirerek bu tepelere taşımak muazzam bir mühendislik harikası, bu Yunt Dağı Efsanesi” dedi. Güler, “Bundan sonraki hedef güneşi yere indirmek. Türkiye’de rüzgar ve güneşteki potansiyelin tamamının kullanılması durumunda İran’dan doğalgaz beklentisi kalmayacak” diye konuştu.

Salmadığı karbonu Alman TUI’ye sattı

Dost Enerji, elektriği rüzgardan elde ettiği için yıllık 113 bin ton karbondioksiti de gökyüzüne salmamış oldu. Kyoto anlaşmasına imza atan gelişmiş ülkelerin şirketleri zorunlu veya gönüllü olarak, sera etkisi yaratan gaz üretmeyen şirketlerden alım yapıyorlar. Dost Enerji’nin 113 bin ton olarak hesaplanan gökyüzüne salmadığı zararlı gazlar Alman tur operatörü TUI tarafından satın alındı. Muzaffer Akpınar TUI ile 2014 yılına kadar sürecek bir kontrat yaptıklarını ve VER yani Voluntary Emmission Reduction sertifikasını tonu 10 euro bedelle sattıklarını söyledi. Akpınar, Türkiye’nin Kyoto anlaşmasını imzalaması halinde karbon salınımından ton başına 20 euro kazanabileceklerini de sözlerine ekledi.

Türbin üretebilir miyiz?

Turkcell’İn Operasyonlardan Sorumlu eski Genel Müdür Yardımcısı, Dost Enerji’nin yüzde 9 ortağı Ruhi Doğusoy da türbin siparişleri ile ilgili bilgi verdi. Şu an bekleme sürelerinin 18 ay civarında olduğunu kaydeden Doğusoy “Bu türbinlerin 25 yıla kadar ömrü var” diye konuştu. Doğusoy, türbinlerin Türkiye’de üretiminin teknik sebeplerden dolayı uzak bir ihtimal olduğunu ancak farklı formüllerle Türkiye’nin türbin üretiminin bir yerinde olması gerektiğini kaydetti.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Halktan kopmadan kimseden korkmadan
  2. Türkiye’ye gelmeyip Samos’a saklanmak yok
  3. Urfalılar’ın hızına ayakkabı mı dayanır?
  4. Atık yağları bize ‘yem’liyorlar mı?
  5. Dünyanın en büyüğü ama kaybolmanız imkansız
  6. El uzattığı efsane olan Sequoia, Türkiye’de
  7. 250 gram ekmekte 1.25’lik fiyat adil
  8. Sıfırını alamayanlar ‘ikinci el’i coşturdu
  9. Sağlamcı yatırımcının parası buhar oldu
  10. Periscope kararır Türk futbolu kazanır

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.