Turkcell’de kilit üye Colin J. Williams’dan ortaklara mesaj var
.
Turkcell’de ortaklar arasında bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi üzerinden yürüyen kavgada kritik dönemece giriliyor. 21 Nisan’da yapılacak olağanüstü genel kurulda Colin J. Williams’ın bağımsız üyeliği devam edecek mi etmeyecek mi bu belli olacak.
Önce bir tespit yapmakta fayda var.
Turkcell için bağımsız üyenin ne anlama geldiğini iyi analiz etmek gerekiyor.
Turkcell Yönetim Kurulu 7 üyeden oluşuyor. Bu 7 üyenin 2’si Karamehmet Grubu’ndan. 2 üyeyi Sonera 2 üyeyi de Rus Altimo atıyor. Colin J. Williams da bağımsız üye. Yönetimden bir karar çıkabilmesi için 5 üyenin oyuna ihtiyaç var. Yani Altimo ve Sonera istedikleri kadar birlikte hareket etsinler, bağımsız üyeyi yanlarına çekemedikleri takdirde 5’e 2’lik üstünlüğü kuramıyorlar. Karamehmet Grubu 3’e karşı 4’lük denge ile karşı tarafın istediklerini gerçekleştirmesine engel oluyor, tüm kararları bloke edebiliyor.
Turkcell’de kavagaya milli duygular da karışmış vaziyette. Karamehmet Grubu diğer iki ortağa karşı mücadele verirken “Turkcell gibi değerli bir şirket Türk kalmalı” tezini kullanıyor. Bu tez, ilk olağanüstü genel kurulda etkisini gösterdi ve 2010 yılı Ekim ayında yapılan kurula Sanayi Bakanlığı komiserleri trafikte kaldıkları gerekçesiyle gelemediler. Dolayısıyla genel kurul da yapılamadı.
İşte o tarihten sonra taraflar arasındaki kavga daha da gün yüzüne çıktı. Son olarak hissedarlar arasındaki kavgaya, taraflara hep eşit mesafede durmaya özen gösteren CEO Süreyya Ciliv de karıştı ve “Turkcell Türk şirketi olarak kalmalı” diyerek tavrını ortaya koydu.
Turkcell’deki gerilim, yüzde 34’ü halka açık bir şirket olarak haliyle küçük yatırımcıları da yakından ilgilendiriyor.
21 Nisan’da yapılacak genel kurulda Colin J. Williams acaba istifa edecek mi?
Elimde düğümü çözecek kişi olan Colin J. Williams’a ait iki tane mail çıktısı var. Bunlar iki farklı tarihte Turkcell’in iki ortağı Sonera ve Altimo’nun yöneticilerine gönderilmiş mail’ler.
Mail’lerdeki ifadeler ve tespitler sonrası 21 Nisan’ı yorumlamak sanırım daha doğru olacaktır.
Colin J. Williams, yönetimdeki bağımsız üyelik görevi Mayıs 2013’e kadar süreceği halde hemen ayrılabileceğini belirtiyor. Elimdeki ilk mail’e göre, Williams yönetimden ayrılırsa Mayıs 2013’e kadar alması gereken maaşın derdine düşmüş görünüyor.
Bir hesap çıkarmış. Şayet ayrılırsa, alması gereken 666 bin 670 euronun akıbetini merak ediyor. Hatta hissedarlara bir de not düşmüş. Vergilendirmenin Belçika’da farklı Türkiye’de farklı olduğunu hatırlatıyor.
Yönetim kurulu üyeliğinden ayrılsa bile şirkette ortakların belirleyeceği farklı bir pozisyonda 2013 Mayıs’a kadar çalışmaya devam etmek istiyor. Görevini bir geçiş sürecinden sonra mesela 2011 Mayıs ayında bırakmayı tercih edeceğini vurguluyor. Alacağının vergiler düştükten sonra net ücret üzerinden görev süresinin bitiminden önce ödenmesini şart koşuyor. İki isteği daha var. “1. Mesleki onurumu koruyacak şekilde ayrılığımı duyuran bir basın bildirisi yayınlanacak ve ben bunu yayınlanmadan önce göreceğim.
2. Ben istifa dilekçesini imzalamadan önce bu anlaşma onaylanacak.”
Bu ilk mail’den yaklaşık 3 hafta sonra yeni bir mail daha atıyor aynı hissedarlara. Görevinden neredeyse 3 yıl önce ayrılmasının istenmesine rağmen, kendisine ödeme ile ilgili bir cevap verilmediğine dikkat çekiyor. Görüşmek için uygun olduğunu kendisine mail yoluyla da cevap verebileceklerinin altını çiziyor.
Bu arada ikinci mail’de dikkat çeken bir ifadesi var Williams’ın. “Şimdi elime ulaşan yasal dökümanlara göre Sir Julian’ın bağımsızlığı konusunda tatmin oldum. Eğer olağanüstü genel kurulda yönetim desteklerse yeni üyeyi ben de destekleyeceğim ve adaylığımı koymayacağım” diyor...
Julian Horn Smith, Sonera ve Altimo’nun Williams’ın yerine atamak istedikleri yeni üye adayı. Karamehmet tarafı ise bu adaya karşı çıkıyor. 2006 yılına kadar Vodafone’da CEO’luk yapan Sir Julian’ın şimdi bir danışmanlık şirketi olduğunu ve hizmet verdiği şirketlerden birinin de Altimo olduğunu vurgulayan Karamehmet Grubu, “Altimo’dan maaş alan biri nasıl bağımsız olabilir?” diye soruyor.
Turkcell’in ortaklık yapısı hep karışık oldu. Karışıklık halen de devam ediyor ve benim anladığım 21 Nisan’daki genel kurulda da bu karmaşıklık çözülmeyecek. Williams bağımsız üye olarak görevine devam edecek.
Sonera ile Altimo istediklerini alamayacaklar. Zaten Julian Horn Smith de artık bağımsız üye olarak Turkcell’e katılmak istemiyor.
Karamehmet Grubu’nun tam da istediği bu zaten...
Altimo ile arasındaki ihtilaf nihayete erene kadar mevcut yapının korunmasını talep ediyor.
Halka açık, asıl kavga sebebi olan Turkcell İletişim’in ortakları Altimo ile Karamehmet birbirleri ile mahkemelik. Turkcell İletişim’in yüzde 51’lik kısmını Turkcell Holding kontrol ediyor. Bu holdingin yüzde 47’si Sonera’ya yüzde 53’ü ise Çukurova Telecom Holding’e ait. Yüzde 53 payı olan Çukurova Telecom Holding’in ise yüzde 51’i Çukurova Holding’in yüzde 49’u Altimo’nun. Matruşka bebek gibi.
Karamehmet öyle bıçak sırtı bir denge kurmuş ki, Telecom Holding üzerinden önce Turkcell Holding’i ve onun üzerinden de hedefteki asıl şirket Turkcell İletişim’i kontrol edebiliyor. Çukurova Grubu paraya sıkıştığı dönemde Altimo’dan 1 milyar 351 milyon dolar kredi kullanmış kendi elindeki yüzde 51’lik hisseyi teminat vermişti. Parayı ödemek istediği halde Altimo almadı ve bunun yerine ‘Temerrüde düştün’ diyerek hisselere el koymayı denedi. Şimdi bunun davası sürüyor British Virgin Islands’da. Karamehmet davada bir adım önde. Altimo temyizden sonuç çıkarmaya çalışıyor ama işi zor görünüyor.