Şampiy10
Magazin
Gündem

Şirketlerin ‘KOD’ kabusu kısmen bitti

.

ABONE OL
Vatan Haber

Yıllar sonra adresinde bulunamayan, naylon ya da yanıltıcı fatura düzenleyen birinden mal ya da hizmet aldıysanız bu aralar Maliye canınıza okuyor. KOD’a giren bir mükellefle yapılan parasal işlemin yüzde 5’i kadar ceza ödemeniz isteniyor. Kriz ortamında binlerce işletmeyi zora sokan KOD kabusunda Maliye gelen tepkiler üzerine geri adım attı ve uygulamanın ağır şartları hafifletildi

Su getirene bile ödemeyi bankadan yapın

Maliye’nin bu tip cezai işlemleri ile karşılaşmak istemiyorsanız siz siz olun şirketinizin tüm harcamalarını banka kanalı ile ya da çekle yapın. Zira naylon fatura düzenlediği raporla tescilli yani KOD’a girmiş şirketlere yapılan ödemeyi başka türlü ispatlamanız mümkün değil. Vergi uzmanları, “Bir şirket 50 bin TL’lik alımı nakitle yapmış görünüyorsa Maliye’nin bundan şüphelenmesi çok normal” diyorlar. Bırakın 50 bin TL’lik harcamayı, şirketinize su getiren firmaya yapacağınız aylık 50-100 TL her neyse bunu dahi banka üzerinden geçirmenizi tavsiye ediyorlar.

Geçen hafta bir arkadaşım aradı. Son günlerin kabusunu şu cümlelerle özetledi: “Adamın biri ile 7 yıldır iş yapıyorum. Kağıt almışım 20 bin TL’lik fatura kesmiş ödemişim. Ancak kendi muhasebesine 2 ve 3. nüshaları 20 bin TL olarak değil de 2 bin TL olarak vermiş. Şimdi Maliye benden bu ve buna benzer işlemlerin hesabını soruyor. Bu işi sahtekarca yapanı bulamıyor, bana yükleniyor. Topladılar çıkardılar bana 700 bin TL’lik bir hesap çıkardılar. Bunun yüzde 5’ini ceza olarak kesecekler. Ancak bu da yetmiyor, ‘Bu 700 bin TL’lik farkı da hesaplarına sokacaksın’ diyorlar. Üstelik banka kredisi ile de değil. ‘Sağdan soldan eşinden dostundan bulacaksın 700 bin TL’yi bana beyan edeceksin. Ancak o takdirde cezayı ödeyebilirsin’ diyorlar.”

Bir başka tanıdığım ise şu şikayette bulundu:

“KDV iadesi için vergi dairesine başvurduk iade/mahsup işlemini yaptırdık. Muhasebe departmanını vergi dairesinden aramışlar ve eylül ayı iade dosyamızda KOD’a girmiş bir firmanın 7 adet faturasının çıktığını söylemişler. Bizden bu firmaya yaptığımız ödemelerin dekontlarını istediler. KDV iade işlemini dondurdular...”

Bu örnekleri çoğaltmak mümkün.

Bir süredir şirketlerin üzerinde bu KOD kabusu Demokles’in kılıcı gibi sallanıp duruyor.

Maliye adeta racon kesiyordu

Kriz ortamında vergi gelirlerinde beklediği artışı yakalayamayan, ancak gider tarafında ’Ağustos böceği’ gibi davranıp çok açılan ve 10 ayda 43 milyar TL’nin üzerinde bütçe açığı veren Maliye adeta racon kesiyordu.

Mal aldığınız firma; yıllar sonra adresinde bulunamıyorsa, defterlerini ibraz etmemişse ya da kaybetmişse, sahte ya da kapsamı itibarıyla yanıltıcı belge düzenlemişse veya düzenleyen birinden mal almışsa size, “Gel bakalım, mal aldığın firma KOD’a girdi. Sen o malların KDV’sini yeniden ve faiziyle öde. Yoksa defterlerini vergi incelemesine alırız. Ayrıca KOD listesine de girersin” deniliyordu.

Pek çok firma için bu kabusun başlangıcı ise vergi dairelerinden gelen bir sarı zarftı.

Gelen tepkiler üzerine Maliye’nin “KOD’ummu oturturum” tadındaki, şirketlerin kabusu haline gelen uygulaması biraz da olsa hafifletildi. Şirketleri ’KOD kabusundan’ uyandıracak açıklama İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın internet sitesinde (ivdb.gov.tr) yayımlandı. Maliye’nin yaptığı değişikliği değerlendiren İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, “KOD sorunu gelen tepkiler üzerine çözüldü. 3 gün önce alışveriş yaptığınız şirket yerinde bulunamıyorsa sizin herhangi bir sorumluluğunuz bulunmuyor. Kendilerine Maliye’den sarı zarf gelen mükellefler o zarfları yırtıp atabilirler” diye konuştu.

Maliye açıklamasında ne var?

ADRESİNDE BULUNMAYAN VEYA KAPATILAN MÜKELLEFLERDEN ALIŞ YAPTIYSANIZ: Adreste bulunmama veya mükellefiyetin kapatıldığı dönemden önceki dönemler için, yani mükellefin faal olduğu dönemlerde yapılan alışlar için herhangi bir sorumluluk bulunmamaktadır. Mükelleflerin bu durumu vergi dairelerine izah etmeleri gerekmektedir. Öte yandan, sözkonusu alışlar için KDV tevkifatı yapılmış ve vergi dairesine ödenmiş ise, tevkifat yapılan alışlardan dolayı mükellefin müteselsil sorumluluğu bulunmamaktadır.

SAHTE BELGE DÜZENLEYENDEN ALIM YAPTIYSANIZ: Söz konusu alışlar için KDV tevkifatı yapılmış ve vergi dairesine ödenmiş ise, tevkifat yapılan alışlardan dolayı mükellefin müteselsil sorumluluğu bulunmamaktadır.

SAHTE BELGE KULLANANDAN ALIM YAPTIYSANIZ: Bu alışların banka yoluyla ya da Türk Ticaret Kanunu’nda belirtilen çeklerle yapılmış olduğunun vergi dairesine belgelendirilmesi durumunda, alış yapan mükellefin müteselsil sorumluluğu bulunmamaktadır.

BELGELERİNİ İBRAZ ETMEYEN MÜKELLEFTEN ALIŞLAR: Defter belge ibraz edilmeyen dönemlerdeki alışların banka yoluyla ya da çeklerle yapılmış olduğunun vergi dairesine belgelendirilmesi durumunda, alış yapan mükellefin müteselsil sorumluluğu bulunmamaktadır.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Halktan kopmadan kimseden korkmadan
  2. Türkiye’ye gelmeyip Samos’a saklanmak yok
  3. Urfalılar’ın hızına ayakkabı mı dayanır?
  4. Atık yağları bize ‘yem’liyorlar mı?
  5. Dünyanın en büyüğü ama kaybolmanız imkansız
  6. El uzattığı efsane olan Sequoia, Türkiye’de
  7. 250 gram ekmekte 1.25’lik fiyat adil
  8. Sıfırını alamayanlar ‘ikinci el’i coşturdu
  9. Sağlamcı yatırımcının parası buhar oldu
  10. Periscope kararır Türk futbolu kazanır

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.