Rus Alfa gözdağı veriyor ama...
.
Turkcell’in ortaklarından Rus Alfa Group’un telekom varlıklarını yöneten şirketinin CEO’su Alexei Reznikovich, dün Reuters ile yaptığı söyleşide çok ilginç mesajlar verdi. Önce o mesajlara göz atalım:
“Çukurova, TeliaSonera ve Alfa’nın olduğu yapıda karar almak oldukça güçtü ve bu nedenle pek de iyi olmayan şeyler yaşandı. Bir uzlaşmaya varmak zordu. Çukurova hisselerini geri alırsa, aynı statüko devam edecek. Hayat çok daha zor olacak. Eğer Çukurova ayrılırsa ve Telia ile kalırsak kurumsal yönetişim sorunları çözülecek. Ancak tersi bir üçlü yapıda bunların nasıl çözüleceğini düşünemiyorum.”
Reznikovich’in sözleri aslında birçok yere tehdit gibi mesajlar içeriyor.
Öncelikle Çukurova’nın kredi arayışında kapısını çaldığı finans kuruluşlarına gözdağı veriyor.
Ardından Karamehmet’in elindeki hisseleri devralmaya niyetli Türk gruplara sinyal yolluyor.
Kreditörlere yollanan mesaj şu: ‘Bu işe bulaşmayın çünkü Turkcell’de Karamehmet oyuncu olarak kalmaya devam ederse kilit çözülmez. Krediniz riske girer’ diyor.
Türk gruplara da benzer bir mesaj var. Paranızı sokağa atmayın, hayatı kendinize de bize de zorlaştırmayın...
Bu gözdağını veriyor vermesine de aslında belli ki korkuyor ve olacakları engellemeye çalışıyor.
Karamehmet’in Rus Alfa’ya 1.6 milyar doları ödeyerek yüzde 13.8’lik rehinli Turkcell hisselerini almak için 24 Haziran’a kadar süresi var.
Şimdi olası senaryoları ve gelişmeleri değerlendirelim ve Reznikovich’in neden korktuğunu anlamaya çalışalım.
Senaryo 1: Karamehmet ödeme için gerekli olan 1.6 milyar doları bulur ve yüzde 13.8’lik hisseyi alır. Nitekim Çukurova’nın finans görüşmelerinde bir hayli yol katettiği hatta Katarlı bir finans kuruluşundan kredi almak üzere anlaşma noktasına geldiği konuşuluyor. Kredi opsiyonunu kullanır ve yüzde 13.8’lik hisseyi alırsa ilk işi Rus Alfa aleyhine dava açmak olacaktır. O davada Ruslar’ın 2005 tarihli anlaşmaya uymadığını, şirkette kendileri ile değil, TeliaSonera ile işbirliği yaptığını savunacaktır. Bu iddiasını ispatlaması ve mahkemeyi ikna etmesi de zor olmayacaktır. Bu durumda ise Karamehmet’in Ruslar’ın elindeki yüzde 13.22’lik payı geri isteme hakkı doğacak. O payı da alması halinde Turkcell’de yine hakim ortak olarak durumunu sağlamlaştıracak. Ruslar’ın Çukurova Telecom Holding’den ayrılması demek, Turkcell İletişim’in yüzde 51’ini kontrol eden Turkcell Holding’de Karamehmet hakimiyetinin yeniden kurulması anlamı taşır. Bu da Turkcell’deki tüm kilidi çözer.
Senaryo 2: Hükümet de bastırır (Ki bu noktada da gelişmeler var) ve Karamehmet’in yerini bir başka Türk grup alır.
Rus Alfa’nın parası yine ödenir ve yüzde 13.8’lik hisse geri alınır. Reznikovich’in korktuğu başına gelir ve üçlü yapı devam eder. Dediği gibi kurumsal yönetişim sorunları çözülemez. Ancak burada Türk telekomünikasyon otoritesi ve doğrudan Türk hükümeti devreye girer. Turkcell’in yabancı ortaklarına daha güçlü ve sert mesajlar verilir. Bu güçlü mesajlar belki Rus Alfa’nın değil ama uzlaşmadan yana olan TeliaSonera’nın Rus Alfa ile yaptığı kader birliğini bozabilir. Çünkü bu iki yabancı ortak artık karşılarında TMSF ile başı dertte, finansal olarak eski gücünde olmayan bir Karamehmet değil, Hükümet’in desteğini arkasına almış güçlü bir Türk grup görür ve dirençleri azalır.
Ben Alexei Reznikovich’in sözlerinde korku gördüm.
Gözdağı vererek olası bir kreditörü de olası bir üçüncü Türk partneri de caydırmaya çalışan sözler bunlar.
Ancak Turkcell iki tane yabancı grubun kontrolüne bırakılmayacak kadar değerli ve Ankara da zaten bunu istemiyor...