MAN için Ankara ‘stratejik üs’ oldu, Türkiye yollarına özel otobüs geliyor
.
MAN Türkiye’deki 45’inci yılını MAN CEO’su George Pachta Reyhofen’in de katıldığı bir törenle Ankara’da kutladı.
MAN Global içinde ciroya katkısını 2010’da yüzde 8’lerin üzerine çıkarma başarısı gösteren MAN Türkiye için CEO Reyhofen, “Türk ekonomisi büyümesi ile MAN için de bir lokomotif oldu. Türkiye hem seyahat otobüsü hem de şehiriçi otobüs üretebilme kabiliyeti olan tek ve en özel merkezimiz. Ankara bizim deneyim merkezimiz ve bundan sonra üreteceğimiz otobüsleri burada geliştireceğiz” dedi.
Volkswagen Grubu’nun bünyesine giren Alman ticari araç üreticisi MAN’ın CEO’su George Pachta-Reyhofen, Ankara’nın kendileri için stratejik öneme sahip bir üretim yeri olduğunu belirterek, “Yolcu otobüsleri ile şehir içi otobüsleri açısından deneyim merkezimizin kalesidir. En güvenilir ve gelişmiş otobüsleri üretecek bilgi ve deneyim burada bir aradadır” dedi. MAN Türkiye’nin 45’inci yıl töreni için Türkiye’ye gelen George Pachta-Reyhofen, MAN Ticari Araçlar Grubu içinde MAN Türkiye’nin payının yüzde 7-8 dolayında olduğunu söyledi.
MAN’ın finansal sonuçları ile ilgili bilgi veren Reyhofen, siparişlerin yüzde 22 arttığını cironun yüzde 18 arttığını, işletme kârındaki artışın ise yüzde 88’e ulaştığına dikkat çekti. İşletme kârının 404 milyon eurodan 762 milyon euroya geldiğini vurgulayan Reyhofen, EBITDA’nın da yüzde 6’dan yüzde 9.6’ya çıktığına dikkat çekti. Bu güçlü performansta Türkiye faaliyetlerinin çok büyük payı olduğunu söyleyen Reyhofen Türkiye’nin gerek canlı iç piyasası, gerekse ihracatı ile MAN ailesi için çok büyük stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı. MAN Türkiye CEO’su Tuncay Bekiroğlu da geçen yıl finansal satış tarafının 360, üretim tarafının ise 300 milyon euro ciro yaptığına dikkat çekerek “Konsolide baktığımızda 600 milyon euroluk bir büyüklüğe ulaştık. Bir önceki yılki ciromuz 410 milyon euro civarındaydı. Bu performansla toplam içindeki payımızı yüzde 8’lerin üzerine çıkardık” diye konuştu. Ankara’nın 2010 yılında MAN Ticari Araçlar Grubu’nun Ar-Ge Merkezi olarak belirlendiğini hatırlatan Pachta, Ankara’ya bu rolün verilmesi sonrasındaki planlarından örnek verdi: “Tamamen Türkiye’de tasarlanıp üretilecek bir otobüs geliştiriliyor.
24-36 ay içinde bu model ortaya çıkar. Bu modelle hedefimiz gerek Türkiye, gerekse çevre ülkeler için daha düşük maliyetli bir otobüsü pazara sunmak.“ Reyhofen, “Türkiye’ye yeni roller vermeyi düşünüyor musunuz? Örneğin rakibiniz Mercedes’in yaptığı gibi kamyon üretimine yönelik bir hazırlık var mı?” sorusuna, “Türkiye, bizim için öncelikle yolcu otobüsü üretim merkezi. Hem yolcu otobüsü, hem şehiriçi otobüsün aynı mekanda üretilebildiği tek fabrikamız Ankara’da. Bunlar, Türkiye’ye verilmiş önemli roller. Kamyon fabrikası konusunda şu anda bir hazırlığımız yok” cevabını verdi. Bir kamyonun 150 saatte, otobüsün ise 1.500 saatte üretildiğini hatırlatan Reypofen, “Yani, kamyon üretiminin gelmesi Türkiye için çok büyük istihdam fırsatı da yaratmayabilir. Ayrıca, otobüs için Ankara üzerinden odaklanabileceğimiz çok daha fazla fırsatlar var. Onlara yoğunlaşacağız” dedi.
Yanmayan otobüs için ekstra maliyeti göze alıyoruz
Otobüslerin kısa sürede yanıp küle dönmesi son dönemde kamuoyunun çok tartıştığı bir konu. Son olarak cezaevi aracının alev aldıktan müdahaleye bile fırsat vermeden kül olması, içindeki mahkumların diri diri yanması konuyu bir kez daha gündeme getirdi. MAN’ın fabrikasını gezerken üretim yetkilileri, iç dizaynda yanmaya karşı dayanıklı ürünleri kullandıklarını söyledi. En ciddi rakiplerinin bile maliyeti düşük ürün kullandığına dikkat çeken yetkililer, “Biz bu konuya çok büyük önem veriyoruz. İç dizaynda yüzde 25’lere varan ekstra üretim maliyetini göze alarak yanıcı özelliği en aza indiren lamine ürünler kullanıyoruz” dedi. Bu arada yetkililer halen yüzde 60 olan yerlilik oranını yüzde 75’lere çekmek için çalışma içinde olduklarını da belirttiler.
45 yıl önce kuruldu 41 ülkeye satılıyor
Türkiye, 1966’da MAN’ın Almanya dışında üretim tesisi kurduğu ilk ülke oldu. Ercan Holding’le Türkiye’de yola koyulan MAN, çeşitli etkenlerle sıkıntılı günler de yaşadı. Zamanla Ercan Holding o dönemdeki hükümetin aldığı bazı kararlar yüzünden MAN’dan çekildi, bir süre alacakları nedeniyle İş Bankası devrede oldu. O dönemde görev alan Tunç Koman, MAN’ı yüzde 100 yabancı sermayeyle Türkiye’de kalmaya ikna etti. MAN Türkiye, son 15 yılda atağa geçti. MAN’ın Türkiye fabrikasında üretilen otobüsler bugün 41 ülkeye ihraç ediliyor.
Geçen yıl fabrikada üretilen 1.132 otobüsten 833’ü ihraç edildi. Halen MAN Türkiye’de 1.713 kişi çalışıyor. MAN Türkiye CEO’su Münür Yavuz, katoforez tesisi ve Ar-Ge merkezinin büyümesi ile istihdam rakamını ikiye katlamayı hedeflediklerine dikkat çekti. MAN Ankara fabrikası günde 16 otobüs üretme kabiliyetine sahip.
MAN’ın yeni sahibi Volkswagen oluyor
Ankara’da daha önce 4 yıl çalışmış olan CEO Reyhofen, MAN’ın hissedarlık yapısında son dönemde yaşanan gelişmeleri de aktardı. MAN’da yüzde 29.9 hisseye sahip olan Volkswagen’in Borsa’dan yaptığı alımlarla payını yüzde 30’un üzerine taşıdığına işaret eden CEO “Borsa kurallarına göre bir grubun payı yüzde 30’un üzerine çıktığı için tüm hissedarlara geri alım çağrısı yapma zorunluluğu doğdu. Bu çağrıya yüzde 26’lık hisseye sahip hissedarlar olumlu yanıt verdi. Yani Volkswagen’in MAN’daki payı yüzde 55.9’a çıkacak. Ancak bu yapı, Antitröst Kurumu ve sermaye piyasası otoritesinin onayından sonra kesinleşecek. Karar Ekim ayı gibi çıkar” diye konuştu. CEO Reyhofen, Volkswagen grubunun Scania otobüslerinin sahibi olduğuna işaret ederek yeni hisse yapısının özellikle ortak satın almalarda ölçek ekonomisinden kaynaklanacak bir fiyat avantajı yaratacağını söyledi. Reyhofen, “Bu hisse yapısı, birbirinin ürün yelpazesini tamamlama, deneyim paylaşımı, satın alma hacimleri gibi alanlarda bize avantaj sağlar” dedi.
MAN Türkiye’nin 45’inci yılı Ankara’daz kutlandı. Kutlamaya MAN’ın CEO’su George Pachta-Reyhofe de katıldı.