Konservatif yatırımcıyım 3 sektörde büyüyeceğim
.
GRATİS’İ AMİP BÜYÜME İLE 500 MAĞAZALI BİR ZİNCİR YAPMAK İSTEYEN DEMİR SABANCI PROJELERİNİ ANLATTI
Demir Sabancı’yı 1994 yılında ilk kez Japonya’da Toyota fabrikasında görüp tanımıştım. Babası rahmetli Özdemir Sabancı ile birlikte Japonya’da Toyota’ya yaptığımız ziyarette tulum giymiş Demir Sabancı, bir otomobilin altında herhangi bir işçi gibi çalışıyordu. ‘Just in time’ yani sıfır stoğa yakın tam zamanında üretimi Demir Sabancı Toyota’da görüp kendi iş hayatına da o zaman adapte etmişti.
Sabancı Holding yönetiminden 6 yıl önce ayrılan ve kendi yolunu seçen Demir Sabancı’nın bugün de tüm işlerinde halen ‘just in time’ ilkesine uygun hareket ettiği dikkati çekiyor.
Kendisini muhafazakar bir yatırımcı olarak tanımlayan Demir Sabancı, sadece 3 ana iş kolunda büyümek istediğinin altını çizdi. Bu sektörleri perakende, lojistik ve gayrimenkul olarak sıralayan Sabancı, 3 sektörün birbirini tamamlayıcı birbirine destek verici olmasına özen gösterdiğini kaydetti.
İlaç işi içime sinmiyor
Sedes Sigorta, Gratis, Electroworld, Demas International, Döysa Air, Odesa Polymer olmak üzere 3 sektörde 6 şirketi olan Demir Sabancı, 2009 yılını 180 milyon dolar ciro ile kapattıklarını, bu yıl ki hedeflerinin ise 280 milyon dolar olduğunu belirtti. 800 çalışanı olan grup bu yıl sonunda ise bin 500 kişiye çıkmayı hedefliyor.
Uzun yıllardır suskun kalan, dönem dönem adı Sabancı ve Akbank’ta sattığı hisselerle gündeme gelen Demir Sabancı, önceki akşam bir sohbet toplantısı düzenleyerek yatırımlarını anlattı. Toplantının merkezinde ise yeni kurulan “kolay-yakın market” konseptiyle çalışan Gratis vardı. Gratis’in CEO’su Mustafa Altındağ ile birlikte basının karşısına çıkan Demir Sabancı, Gratis ile ilgili şu bilgileri verdi:
- 6 ayda 20 mağazaya ulaştık. Hedefimiz bu yıl sayıyı 60’a çıkarmak. Belki 100 bile olabilir. O zaman gerçek anlamda bir zincir mağaza olacağız. Ulaşmak istediğimiz yer ise 500 mağaza ve 500 milyon dolar ciro.
- 6 aylık veriler çok umut verici. Yaklaşık 15 bin kişi her gün mağazalarımızı ziyaret ediyor ve bunun üçte biri alışveriş yapıyor.
- Genellikle güzellik ürünleri satıyoruz ancak mağazamıza gelen müşterilerin yüzde 60’ı kadın, yüzde 40’ı ise erkeklerden oluşuyor.
- Ortalama 5 dakikada ulaşılabilecek, yakınlık ve kolaylığı olan marketler kurmak istedik. Avrupa’da kişisel bakım ürünlerinin yüzde 60’a yakın kısmı bu tip marketlerden alınır. Biz de bu konsepti yaratmak istedik
- Bazıları ilaç satışına hazırlandığımızı iddia ediyor. Şahsen ben hayatımda kimyasal ilaçlardan sigaradan ve içkiden uzak durmaya çalışan bir insanım. Stent takmadan kapalı damarlar açılıyor. Artık tabiata inanır hale geldim. O yüzden alkolü, sigarayı satmayacağız. Zaten ilaç kanunen de mümkün değil. Ben bu ürünlerin konsepte iyi geleceğine de inanmıyorum. Şahsen içime sinmiyor. İlaç uzmanlık işi. İmkan olsa dahi ilacı satmayı tercih etmem.
- Küresel de yöresel de krizler olur. Aslında konservatif bir yatırımcıyım. “Büyük işler” dalgasına kapılmam. Ancak kriz var diye de durmak olmaz. Bazen yağış olur, bazen güneş açar. Hep yağmur yağacak diye düşünürsek zaten evden çıkamayız. Her kriz eninde sonunda bitiyor. Ayrıca bizim Gratis işi cüzdanlarımızı örseleyecek türden bir iş değil. Artık diş macunsuz, tuvalet kağıtsız hayat giderek düşünülemez oldu. Bakmayın siz, “Şımart kendini” dediğimize. Günlük ihtiyaç ürünleri satıyoruz.
KAÇIRILMAYACAK KADAR UCUZ BEDAVA: GRATİS
Demir Sabancı, Gratis’in kendilerine ait bir konsept ve marka olduğunu belirterek, bu adı nereden bulduklarını şöyle anlattı: ”Gratis’in Latince’de neredeyse bedava, kaçırılmayacak kadar ucuz anlamına geldiğini öğrenince hemen benimsedik. Sürekli çalıştığımız bir avukatımız da tescil ettirmiş, ondan aldık.”
Yeni uçak alacağız
Demir Sabancı, Ömer ve Yalçın Sabancı ile ortak olduğu Döysa’da uçak sayısını artırmayı planladıklarını belirterek, “Şu anda 2 uçağımız var. Önümüzdeki günlerde 1 uçak daha alma konusunu aramızda görüşeceğiz” açıklamasını yaptı.
‘Ürünü bilen çalışanlar temel farkımız’
Gratis CEO’su Mustafa Altındağ, mağazalarında kişisel bakım, kozmetik, atıştırmalık, kırtasiye dahil 4 bine yakın ürün satıldığını söyledi. Altındağ “İnsanlar sizi niye tercih etsin?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Çabuk ulaşılabilen ve bir kadın çorabından bebek bezine kadar kişisel bakımla ilgili her şeyi aynı çatı altında bulabileceğiniz bir konsept yarattık. Normal bir süpermarkette bir krem ya da şampuan almaya kalksanız etrafınızda danışacak kimseyi bulamazsınız. Oysa öyle farklı ürünler çıkıyor ki mutlaka soru sorma ihtiyacı var. Size tarafsız danışma hizmeti verecek ekibi biz Gratis’te yarattık. 2.5 milyar dolarlık bu pazarın 5 yıl içinde 5 milyar dolara çıkma potansiyeli var. Hep birlikte pazarı büyüteceğiz.”