Şampiy10
Magazin
Gündem

Keriz silkeleme için 77 gün yeterli mi?

.

ABONE OL
Vatan Haber

1986 yılında faaliyete geçen İMKB ile gazeteci olarak tanışıklığım 1989 yılına rastlıyor. Yani sadece başlangıçtaki 3 yılı kaçırdım. O dönem de zaten İMKB’nin embriyo dönemiydi.

Aradan yıllar geçti ama ne yazık ki İMKB halen emekleme dönemini dahi tamamlayamadı.

“Türkiye sermaye piyasasından yükselecektir” ifadesine inancımı sarsacak o kadar çok olaya şahit oldum ki, Türkiye’de borsanın sahipsiz bir kumarhane olduğu gerçeğini artık ben de kabul ediyorum.

Burası yalanlar üzerine kurulmuş bazı kurtların istediği gibi at koşturmasına göz yumulan sanal bir hipodrom.

İhlas Holding, takip edenler bilir.

12 Aralık 2007’de bir açıklama yapmıştı. “Tasfiye halindeki İhlas Finans Kurumu A.Ş.’nin tekrar faaliyete geçirilmesi hususunda; İsviçre’de kurulu Price Waterhouse Coopers AG Switzerland firması ile 11.12.2007 tarihinde münhasır mali danışmanlık (Exclusive, Financial Advisor) sözleşmesi imzaladık” denmişti.

Borsa’da hisseler açıklama ile tavan yapıyordu. Belli ki birileri kazanacak ama birilerinin de canı yanacaktı.

Borsa başkanlığı bu açıklamalara kayıtsız kaldı. Hatta ikinci bir açıklama ile İhlas’ın konuyu canlı tutmasına ve adeta başka yatırımcıları zehirlemesine de izin verildi.

13 Şubat’ta bir açıklama daha geldi İhlas’tan. UBS Limited Londra şirketiyle işbirliğine gidildiği, İhlas Finans’ın ortaklık, satın alma ve işbirliği dahil farklı büyüme alternatiflerinin değerlendirileceği duyuruldu.

Bu duyurulara bazıları gülüp geçerken, bazıları da ciddiye aldı.

“Gerçekten İhlas Finans’ın faaliyete geçme ihtimali var mı?” diye soranlar oldu. Ben de onlara “Teknik olarak imkansız. Ancak burası Türkiye. Belki de bir bildikleri vardır. Belki de iktidara yakın olmalarının avantajını kullanacaklardır. Oldu bittileri bu ülkede çok gördük” diyordum.

Sanayi Bakanlığı’nın tasfiye sürecinde 5 yıl dolduğu ve tasfiye tamamlanamadığı halde, bu olay karşısında kayıtsız kalması, parasını almayı bekleyen binlerce İhlaszede adına duruma el koymaması, “Karşılıksız çek sayısı arttı” açıklamasına bile derhal reaksiyon gösterip cevap verebilen Bakan Zafer Çağlayan’ın bu konuyla ilgili sorularımı nedense geçiştirip adeta kulağının üzerine yatması böyle düşünmemi de destekliyordu üstelik.

Bu soruların muhatabı ben olmamalıydım.

Bu ülkede gerçek bir Borsa kültürü ve tabii basiretli ve iş ahlakı gelişmiş bir Borsa İdaresi olsa, daha 11 Aralık 2007’de ilk açıklama geldiğinde bu işin olup olmayacağını en yetkili kurum olan BDDK’ya sorardı. Daha da önemlisi Borsa yatırımcısının yanında olan bir yönetim, bu açıklama kendilerine geldiğinde direkt BDDK’dan açıklama ister ve ancak o açıklama geldikten sonra ikisini bir arada kamuoyuna duyururdu ki bu BDDK’nın yanıltıcı dediği açıklama sonrası birileri hisse alıp da canı yanmasın.

Bunu İMKB yerine ben sorguladığım da ve haber yaptığımda hemen altında bir art niyet arandı. Küfür dolu mailler ve telefonlar aldım.

O soru tam olarak ne zaman soruldu, hatta soruldu mu bilmiyorum. 77 gün sonra dün itibarıyla BDDK’dan İMKB’ye bir açıklama geldi.

BDDK açıklamasında “İMKB Yönetimi’nce istenen” ibaresini görmediğimin altını çizmeliyim. Açıklamaların formatını bildiğimden bu açıklamayı BDDK’nın kendi insiyatifi ile yaptığı, yani İMKB’nin 77 gün sonra bile bu işi kurcalamadığı izlenimi uyandı bende. Yani 77 gün boyunca hisseler üzerinde spekülasyonlar devam etti, borsacı tabiriyle kerizler bu hisselerde trene bindirildi, indirildi ve BDDK nihayet dün noktayı koydu.

Dün İMKB Başkanı’nı aradım ancak ulaşamadım. Saat 15’de katılacağı bir toplantı için binadan ayrıldığını, notumu şayet kendisi ararsa iletebileceklerini söylediler. İMKB Başkanı ofisini bir daha aramamış olacak ki, geri dönüş olmadı.

Görüşebilseydik, İhlas’la ilgili durum tespitini BDDK’dan kendilerinin mi istediğini yoksa BDDK’nın artık daha fazla insanın canı yanmasın bu spekülasyon bitsin diye zaruriyetten mi bu açıklamayı yaptığını soracaktım...

Bir de şunu soracaktım; şayet İMKB Başkanı arasaydı.

Neden BDDK açıklaması geldiği halde, İhlas Holding hisseleri işleme açılmadı? diyecektim.

“Geçici olarak işleme kapatıldığı” duyurulan İhlas Holding hisseleri bütün bir gün boyunca işlem görmezken, İhlas Ev hisseleri nasıl işlem gördü. İhlas Holding’in de İhlas Ev gibi BDDK’nın açıklaması sonrası üst üste iki seansta da taban yemesine kim ya da kimlerin gönlü razı olmadı? diyecektim.

Borsa Başkanı ile konuşabilseydim bütün bunları da soracaktım.

*****

İMKB’nin yapması gerekeni VATAN
14 Aralık 2007’de yapmış olayı sorgulamış ve BDDK’dan böyle bir izin çıkmasının teknik olarak mümkün olmadığını duyurmuştu.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Halktan kopmadan kimseden korkmadan
  2. Türkiye’ye gelmeyip Samos’a saklanmak yok
  3. Urfalılar’ın hızına ayakkabı mı dayanır?
  4. Atık yağları bize ‘yem’liyorlar mı?
  5. Dünyanın en büyüğü ama kaybolmanız imkansız
  6. El uzattığı efsane olan Sequoia, Türkiye’de
  7. 250 gram ekmekte 1.25’lik fiyat adil
  8. Sıfırını alamayanlar ‘ikinci el’i coşturdu
  9. Sağlamcı yatırımcının parası buhar oldu
  10. Periscope kararır Türk futbolu kazanır

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.