Şampiy10
Magazin
Gündem

K.Irak’ın ihraç edilen ilk petrolü Karamehmet’in kuyusundan çıktı

.

ABONE OL
Vatan Haber

Çukurova Grubu’nun yüzde 44 ile ortak olduğu konsorsiyum, Taq Taq bölgesinden çıkardığı ilk petrolü Kerkük Ceyhan boru hattına ileterek ilk ihracatı gerçekleştirdi. İlk etapta bölgeden günde 40 bin varil petrol ihraç edilecek. İhraç edilen petrolün teknik olarak yüzde 6.6’lık kısmı Karamehmet’in olacak

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, Erbil bölgesinden elde ettiği petrolü, 1 Haziran 2009 itibarıyla ihraç etmeye başladı. İlk etapta günde 100 bin varil olarak planlanan ihracat, Kerkük-Ceyhan Petrol Boru Hattı aracılığı ile Türkiye üzerinden dünya pazarlarına açılacak.

Kuzey Irak petrollerinin dünyaya açılmasına yönelik Erbil’de düzenlenen törene Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Nechirvan Barzani, Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Ashti Hawrami ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Bakanlar Kurulu Danışmanı Dr. Khaled Salih ve Taq Taq petrollerini arama ve üretim yetkisine sahip Genel Enerji şirketinin temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşti. Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet de tüm kurmayları ile söz konusu ihracat törenine katılmak için Kuzey Irak’a geldi.

Karamehmet ne kazanacak?

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile yaptığı anlaşma sonrası bölgede 6 petrol sahasına sahip olan Çukurova Grubu ilk ihracatı Taq Taq bölgesi petrolü için yapıyor. Söz konusu bölgede şu an için 8 kuyu açıldı ve günlük 40 bin varil üretim yapılıyor. Genel Enerji bölge petrolleri için kurulan konsorsiyumda yüzde 44 paya sahip. Ayrıca Addax Petrolium’un yüzde 36, KEPCO’nun da yüzde 20 payı bulunuyor. Yapılan anlaşma gereği bölgeden ihraç edilen petrolün gelirinin yüzde 85’i Bağdat’taki merkezi hükümetin kasasına girecek. Kürt Bölge yönetimi bu gelir içinden yüzde 17’lik pay alacak. Gelirin yüzde 15’lik kısmı ise konsorsiyum ortakları arasında hisseleri oranında paylaşılacak. Yani ihraç edilecek her 100 varil petrolün gelirinin 85 varilini Bağdat yönetimi alırken Çukurova Grubu’na ise yaklaşık 6.6 varil petrol düşecek. (Yüzde 15’lik kısmın yüzde 44’ü) Günde ortalama 40 bin varil petrol ihraç edileceğinden ilk etapta Genel Enerji’nin payına düşen miktar 2 bin 640 varil olacak. Petrolün varil fiyatının şu an için yaklaşık 67 dolar olduğu düşünülürse Karamehmet her gün kasasına yaklaşık 177 bin dolar koyacak. Yıllık gelir ise 65 milyon doları bulacak. Bölgeden ihraç edilecek petrolün en geç 1.5 yıl içinde günlük 180-200 bin varile yükseltilmesi planlanıyor. Bu gerçekleştiğinde Karamehmet’in payına düşen yıllık petrol geliri de şayet petrol fiyatları bu seviyelerde kalmaya devam ederse 900 milyon doları bulacak. Ancak Genel Enerji yetkilileri petrol fiyatlarının bu seviyelerin üzerine çıkacağını, yeniden 150 dolarları bulabileceğini düşünüyor. Karamehmet’in öngörüsüne göre önümüzdeki 20 yıl içinde Çukurova Grubu’nun net kazancı 15 milyar dolar seviyesinde olabilecek.

Petrol çıkarttığı 5 bölge daha var

Genel Enerji’nin Taq Taq bölgesi dışında 5 ayrı bölgede daha petrol arama ve çıkarma izni bulunuyor. Tawke bölgesi için kurulan konsorsiyumda Genel Enerji’nin payı yüzde 25 seviyesinde. Ortaklığı Dohuk sahasında yüzde 40, Miran sahasında yüzde 25, Bar Bahar bölgesinde yüzde 40, Chia Surkh bölgesinde ise yüzde 20 seviyesinde. Genel Enerji ayrıca Taq Taq bölgesine günlük 60 bin varil petrol işleme kapasitesine sahip bir rafineri kurmayı da planlıyor.

Barzani: Bugün, yakın geçmişten dramatik bir ayrılışı ifade ediyor

ERBİL’de düzenlenen törende konuşan Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Nechirvan Barzani, “Bölgemiz ve dünya için tarihi bir adım atıyoruz. Bir başka ülkede bugünkü olay tipik bir ekonomik başarı olarak görülebilir ancak bölge halkı için bu yakın geçmişten dramatik bir ayrılışı ifade etmektedir” dedi. Barzani, şöyle devam etti: “Bugün, Kürdistan Bölgesi ve tüm Irak için bir adım atıyoruz. Irak’ta önceki rejimler, ülkenin doğal kaynaklarını şiddet ve baskı amaçlı kullandı. Geçmişimizi hatırlamaya ama barış ve halkımızın refahı ve iyiliği üzerine odaklanmaya kararlıyız.” Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ise törende, “Biz bu projeyle Irak’ın birlik ve beraberliği için çalıştığımızı ispatladık” dedi. Bölgesel yönetimin lideri Mesut Barzani de, “Bu bölgesel Kürt yönetiminin Irak halkına bir armağanıdır” ifadelerini kullandı.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Ashti Hawrami ise tarihte ilk kez, Irak’ın kuzeyindeki halkın, doğal kaynakları hakkında karar verebildiğini ifade ederek, “Bugün, petrolün lanetini arkamızda bırakacağız” diye konuştu.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Halktan kopmadan kimseden korkmadan
  2. Türkiye’ye gelmeyip Samos’a saklanmak yok
  3. Urfalılar’ın hızına ayakkabı mı dayanır?
  4. Atık yağları bize ‘yem’liyorlar mı?
  5. Dünyanın en büyüğü ama kaybolmanız imkansız
  6. El uzattığı efsane olan Sequoia, Türkiye’de
  7. 250 gram ekmekte 1.25’lik fiyat adil
  8. Sıfırını alamayanlar ‘ikinci el’i coşturdu
  9. Sağlamcı yatırımcının parası buhar oldu
  10. Periscope kararır Türk futbolu kazanır

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.