Şampiy10
Magazin
Gündem

İzmit Köprüsü’nü Koca Yusuf ayaklandıracak

.

ABONE OL
Vatan Haber

1.7 kilometrelik orta açıklığı ile dünyanın dördüncü büyük asma köprüsü olacak İzmit Geçiş Köprüsü’nün yüklenicisi STFA, denizin içine ayakları dikecek Koca Yusuf Dubası’nı Bahreyn’den getirdi. Denizin içine 40 metre derinliğinde çukur açılacak ve bu çukura 50 bin ton beton dökülerek ayaklar oluşturulacak

Gebze’den başlayıp İzmir’de sonlanacak 423 kilometrelik yeni otoyolun en önemli bölümünü kuşkusuz Dilovası ile Hersek Burnu arasına kurulacak İzmit Körfez Köprüsü oluşturuyor. Toplam 3 kilometrelik uzunluğu ve 1.7 kilometrelik orta açıklığı ile dünyanın dördüncü büyük asma köprüsü olacak bu köprünün yapımı Japon Itochi firmasına verildi. Itochi firmasının bu projede yüklenicisi STFA olacak. Yani aslında köprüyü STFA yapacak. Otoyol projesini yapacak olan Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay konsorsiyumu henüz finansman problemini çözemediği için projeye start verilmiş değil. Ancak STFA inşaata yarın başlayacakmış gibi tüm hazırlıklarını neredeyse tamamladı.

Geçen hafta içinde Melen Suyu’nu Asya kıtasından Avrupa kıtasına taşıyacak Boğaz’ın altından geçen tüneli STFA yetkilileri ile birlikte gezmiştik. İstanbul Boğazı’nın 145 metre altında yaptığımız heyecan verici tünel geçişinden sonra STFA İcra Başkanı Mehmet Ali Neyzi ve İnşaat Grubu Başkanı Mustafa Karakuş ile öğle yemeğinde konuşmaya devam ettik.

STFA’nın bundan sonraki hamlelerini konuşurken söz bu köprüye geldi. Karakuş, yapılan hazırlıkları aktardı:

“İzmit Geçişi’nde köprünün ayaklarını biz yapacağız. Denizde çok güçlüyüz. Deniz ekipmanlarımız çok iddialı. Girdiğimiz ülkelere de önce denizden girmek istiyoruz. Çünkü denizde müteahhitlik zor bir iştir. Önemli bir referans oluyor bizim için. 75 milyon dolar değerinde deniz ekipmanları filosuna sahibiz. Bu ekipmanlar genellikle Bahreyn’de durur. Duruma göre çalıştığımız ülkelere gider. Şimdi mesela İzmit Köprüsü için Bahreyn’den buraya Koca Yusuf adlı dubayı getirdik. Süveyş Kanalı’ndan geçerek geldi. Üzerinde 3 bin tonluk vinçler bulunan devasa bir duba. Yaşar Doğu adlı romörkör de yine köprü inşaatı için geldi. Itochi ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde de beraber çalışmıştık. Ancak bu köprüde durum farklı. Uzunluğundan dolayı köprünün ayaklarını denize inşa etmemiz gerekiyor. Denizde 40 metre derinlikte çukur açarak 50 bin ton beton dökeceğiz. Bugüne kadar 3-5 bin tonluklarını yaptık ama bu ölçek bizim için de yeni bir deneyim olacak.”

Mehmet Ali Neyzi de İzmit Köprüsü’nün yanı sıra yurtdışında almaya çalıştıkları işlerle ilgili bilgi verdi:

“Libya’da bir petrol yükleme limanı ihalesi var. 750 milyon dolarlık büyük bir iş ve bu iş için Yunanlılar’la savaşıyoruz. Belçikalı bir ortağımız var. Eğer işi alabilirsek yüzde 55’i ortağımızın, yüzde 45’i bizim olacak. Yani payımıza 350 milyon dolar gibi bir rakam düşecek çok büyük bir iş.”

Neyzi, bu büyük ihaleyi kaptırmak istemediklerini, Ankara’nın da tüm gücü ve enerjisiyle yanlarında olduğunu ifade etti:

“Zafer Çağlayan’ın ihaleden bilgisi var. Devlet desteğini de arkamıza alıyoruz. Sayın Bakan Çağlayan son Libya ziyaretinde konuyu gündeme getirdi. Umuyoruz yakında olumlu bir geri dönüş olur. Bu iş Libya’daki yeni dönemde çok iyi bir başlangıç olacak.”

Mustafa Karakuş, STFA için Libya’nın öneminin altını çizdi:

“Biz Libya’ya en önce giden şirketiz. 1972 yılından bu yana sadece Libya’da 100’ün üzerinde proje yaptık. Eğer bu liman işini alabilirsek Libya’daki 40’ıncı yılımızda anlamlı bir hediye olur.”

Karakuş, Kaddafi’nin devrildiği ve öldürüldüğü iç savaş sırasında 2 bin 500 çalışanlarını 10 uçak kiralayarak tahliye ettiklerini, Bosnalı, Pakistanlı, Vietnamlı çalışanlarını evlerine kadar teslim ettiklerini söyledi. Bu iş için 5 milyon dolar harcadıklarını kaydeden Karakuş, daha önce başladıkları 4 ihaleden dolayı 90 milyon dolar civarı bir alacaklarının kaldığını ancak bu alacağın tahsilatında bir sıkıntı yaşanacağını düşünmediklerini söyledi.

Karakuş, ayrıca Kuzey Irak’ta Erbil İçme Suyu projesinde Fernas ve Kalyon ortaklığıyla 173 milyon dolarlık teklifle ilk sırada yer aldıklarını, proje için sözleşme daveti beklediklerini belirtti. Karakuş, Basra’da da 7 milyar dolarlık bir liman işi olduğunu, bu fırsata baktıklarını ifade ederken bir başka daveti ise Suudi Arabistan’da Aramco’dan aldıklarını kaydedip şöyle devam etti: “Dareen Limanı’nın genişletilmesi işini ihale edecekler. Aramco gibi bir şirketten davet almak önemsediğimiz birşey. Çünkü en üst seviyede inşaat işi veren bu firmaların ihalelerinde yüklenici olmak kolay değil. Suudi Arabistan’da 5-6 proje daha var radarımızda.”

Marjlar düşüyor, aynı işi aynı fiyata çıkarmak zor

Mehmet Ali Neyzi, Libya’ya yeniden girişin şartlarının değiştiğine dikkat çekti:

“Libya’da iç savaş önemli bir maliyet getirdi. Her şeyden önce Libya parası dolar karşısına 1.25’lerden 1.50’lere düştü. İşçilikler arttı. Aynı işi aynı fiyata yapmak zorlaştı. Kur ve maliyetlerdeki artışla yüzde 20 asgari fiyatlarda artış oldu. Bunların yanı sıra inanılmaz bir rekabet var. Avrupa’da işler durduğu için inşaat firmaları her yere saldırıyor. Çinliler ve Koreliler de gelince Akdeniz çanağı ısındı. Tüm bunlara rağmen Türk müteahhitlik firmaları yurtdışında önemli işler yapıyor. Şu an 96 ülkede Türk firmalarının şantiyesi var. Bu muazzam bir olay...”

Energaz’da 1 aya durum netleşir

STFA’nın 12 ilde gaz dağıtım işi yapan Energaz’da Global Yatırım Holding ile 50-50’lik ortaklığı mevcut. Global Yatırım, elindeki hisseleri satışa çıkarmıştı. Global’in 2 alıcı adayı var. STFA da bu hisselere talip. İcra Başkanı Mehmet Ali Neyzi, “Energaz 500 binden fazla aboneye hizmet veren Türkiye’nin ikinci büyük özel gaz dağıtım şirketi. Bu işte kalıcıyız, yeni projelerimiz de var. Bir yabancı ortakla Global’in satacağı hisselere talip olacağız. EPDK izinleri bekleniyor. 1 ay içinde durum netleşir. Energaz’da aktif ortak olarak kalacağız. Biz almasak da yüzde 50 hissemizle bu şirkette kalacağız. Başkent Gaz ile ilgileniyoruz. Satış şekli değişirse teklif veririz. LNG işinde de önemli bir oyuncu olmak istiyoruz. Gaz temini işine de bakıyoruz” dedi.

Yılda 18 milyon çağrı İzmir’den cevaplanacak

Yıl sonuna kadar 400 kişiye istihdam sağlaması beklenen çağrı merkezi Callart, İzmir’de açıldı. İlk aşamada TTNET’in müşterilerine hizmet verecek olan Callart, yılda 45 milyon dakika ve 18 milyon çağrı hedefiyle sektöre dinamizm, yenilik ve müşteri odaklı yaklaşım getirmeyi amaçlıyor. Callart, 2012 yılı sonuna kadar 400 kişilik bir istihdam sağlamayı ve 2013 yılı sonuna kadar da 1.000 masa sayısına ulaşmayı hedefliyor. Yüzde 78 kadın, yüzde 22 erkek istihdamı olan yeni merkezdeki çalışanların yüzde 49’u üniversite, yüzde 51’i lise mezunu.

Törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Bu merkezin, Anadolu illerimizdeki girişimlere de örnek olmasını diliyorum. Özellikle Anadolu’daki çağrı merkezlerinin sayısının artması, o illerdeki işsizlik oranının da hızla düşmesi anlamına gelecek” dedi. BTK Başkanı Tayfun Acarer de, Türkiye’de çağrı merkezi sektörünün 1.5 milyar TL’lik bir büyüklüğe ulaştığını belirtti.

TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz da, TTNET çağrı merkezlerinde 2011 yılında 50 milyonun üzerinde çağrı karşılandığını söyledi.

Dünyanın halı devleri İstanbul’da buluşacak

Dünyanın en büyük halı fuarlarının katılımcısı konumunda olan Türk halı sektörü, bu kez Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) ve Deutsche Messe organizasyonunda İstanbul’da ilk kez düzenlenecek

Domotex Middle East İstanbul Fuarı’na ev sahipliği yapacak. Türkiye, 8-11 Kasım 2012 tarihleri arasında İstanbul’da ilk kez düzenlenecek halı fuarında dünyanın halı devlerini ağırlayacak. Son 6 yıldır Dubai’de düzenlenen

Domotex Middle East Fuarı, katılımcı firmaların isteği üzerine bu yıl İstanbul’da gerçekleştirilecek.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İHİB Başkanı İbrahim Yılmaz, yoğun çalışmalar sonucunda ülkeye kazandırılan organizasyonun gururunu ve heyecanını yaşadıklarını söyledi. Yılmaz, sektörün 2011 yılında yüzde 28’lik bir artış ile 1 milyar 630 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, bu yıl sonunda ise bu rakamı 2 milyar dolara çıkaracaklarını söyledi.

Messe International İstanbul Genel Müdürü Alexander Kühnel de fuarın dünyanın her yerinden alıcı ve karar vericileri bir platformda toplayacağını söyledi.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Halktan kopmadan kimseden korkmadan
  2. Türkiye’ye gelmeyip Samos’a saklanmak yok
  3. Urfalılar’ın hızına ayakkabı mı dayanır?
  4. Atık yağları bize ‘yem’liyorlar mı?
  5. Dünyanın en büyüğü ama kaybolmanız imkansız
  6. El uzattığı efsane olan Sequoia, Türkiye’de
  7. 250 gram ekmekte 1.25’lik fiyat adil
  8. Sıfırını alamayanlar ‘ikinci el’i coşturdu
  9. Sağlamcı yatırımcının parası buhar oldu
  10. Periscope kararır Türk futbolu kazanır

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.