Hem eğlendirecek hem Türk’e sırada beklemeyi öğretecek
.
Türkiye’nin 600 dönüm alan üzerine kurulu ilk temalı eğlence parkı Vialand Nisan’da açılacak. 1 milyar TL yatırım bedeli olan projede normalde 900 kişi ile yürütülebilecek organizasyon için işe en az 1.200 kişi alınacak. Bunun nedeni ise biz Türkler’in ne yazık ki sıraya girme, sırada bekleme kültürünün olmayışı. Kuyrukçu özel elemanlar Türkler’e sırada bekleme, başkasının hakkına tecavüz etmeme kültürünü öğretecek
Japonya’daki Kobe depreminden sonra, aç susuz kalan insanların yardım araçları geldiğinde, yaşadıkları her türlü olumsuzluğa rağmen ip gibi sıraya girdiği, kimsenin bir diğerinin hakkını çalmaya yeltenmediği fotoğraf karesi gözümün önünden gitmez. Bir de Amerikalılar’ın kasırgadan kaçış fotoğrafı. ‘Arada refüjün olmadığı, gidişli gelişli karayolunda diğer şeride atlayan bir tane bile zeki Amerikalı çıkmaz mı?’ diye merak etmiştim. Çıkmıyor işte. Hiçbir sürücü karşıdan geliş yoluna girmek gibi bir uyanıklığı göstermiyor.
Oysa biz Türkler sıra beklemekten nefret ederiz. Kaynak yapmayı, öne geçmeyi, trafik takılmışsa emniyet şeridine girmeyi hatta karşı istikamet yoluna bile dalmayı kurnazlık göstergesi sayarız.
Türkiye eğlence denince akla sadece lunaparkların gelebildiği bir ülke. Dünyada örnekleri olan Disneyland, Six Flags, Asterix, Magic Kingdom gibi eğlence parkları ancak yurtdışına çıkan şanslılarımızın görebildiği yerler. Orlando’daki Disneyland’ı 1997 yılında görme şansım olmuştu. Çok eğlendiğimi, iyi vakit geçirdiğimi hatırlıyorum. Türkiye’de bir kaç temalı park girişimi oldu. Mesela Tatilya bunlardan biriydi. Ölçek küçüktü ancak yine de adrenalin açısından insanı hoplatacak bir kaç aktivitesi vardı. İşletme beceriksizliği ve yatırımcı grubun başka sorunları yüzünden kapandı.
Gerçek anlamda eğlence parkı, Türkiye’ye ancak 2013 yılında gelebiliyor. Gürsoy&Bayraktar ortaklığının Eyüp Yeşilpınar’da 600 dönüm üzerine kuracağı Vialand kapılarını 23 Nisan 2013’te açacak.
Daha önce Sabiha Gökçen Havalimanı yakınındaki Via Port’u hizmete sokan, son olarak da Via Port Venezia konut projesi ile dikkat çeken ikili, şimdi Türkiye’nin en büyük temalı parkını inşa ediyor.
Vialand adını alan parkın A’dan Z’ye kurulumu ve işletimi için ise çok ama çok iyi bir ismi bulup işin başına geçirmişler. Rahmetli gazeteci ağabeyimiz basın şehidi Çetin Emeç’in oğlu Mehmet Emeç bu projenin başında. Emeç, neden doğru bir isim onu açtığım ayrı bir kutuda değerlendireceğim.
Emeç, hafta içinde gazeteye ziyaretime gelerek proje hakkında bilgi verdi. Proje heyecan verici. Projeyi anlatacağım ancak Emeç’in laf arasında söylediği sırada bekleme ayrıntısı daha çok ilgimi çekti. Emeç, “Biz Türk insanına sıraya girmeyi, sırada beklemeyi öğreteceğiz” dedi.
O kadar önemli bir ihtiyaç ki. Sıra bekleme ve başkasının hakkını çalma konusunda karnemiz o kadar kötü ki... 21 yıl ABD’de kalmış olmasına rağmen Emeç, Türk insanının bu kötü özelliğini iyi yakalamış. Yakalamakla kalmamış, başında olduğu projede de bu özelliğimize yönelik bir dizi önlem alma ihtiyacı hissetmiş. Emeç, “Normal şartlarda yurtdışında olsa böyle bir organizasyonu maksimum 900 kişilik bir ekiple yürütürüz. Biz burada 1.200 kişi çalıştırmayı öngördük. Burada özel kuyrukçu elemanlar olacak. Hem disiplini sağlamak, hak tecavüzü olmasını engellemek hem de güvenlik açısından müşteriyi eğitecek bir görevleri olacak” dedi.
“Peki 300 kişilik ekstra personel maliyetlerde önemli bir artış yaratmayacak mı, bilet fiyatlarını etkilemeyecek mi?” diye sordum:
- Elbette etkileyecek. Ancak yine de Türkiye şartlarına göre kabul edilebilir bir ücret politikası izlemeye çalışacağız. 40-50 dolar karşıtı bir ücret düşünüyoruz. Ancak bu ücret karşılığında insanlar 10 saat boyunca eğlence satın almış olacaklar. Biz eğlencenin lüks değil hak olduğunu savunuyoruz.
Toplamda 1 milyar TL yatırım bedeli olan projeye ne kadar ziyaretçi gelmesini planladıklarını sordum:
- Anadolu Yakası’nda Via Port’a kurulan eğlence alanını bile 18 milyon kişi gezmiş. Biz burada yılda 30 milyon müşteri bekliyoruz. İddia ediyorum buranın Bulgaristan, Romanya gibi ülkelerden de özel müşterileri olacak. İstanbul turizmine de büyük katkısı olacak. Hem dış hem iç turizmde yüzde 10-15’lik bir artısı olacağını tahmin ediyorum.
‘Turizmcilik istiyorum’ dedim babam balkondan düşüyordu
Vialand Genel Müdürü Mehmet Emeç, Walt Disney World’de 19 yıllık bir deneyime sahip. IT proje bölümünde başladığı kariyeri boyunca Disney dünyasında hemen her bölümde çalışmış ve tecrübe edinmiş. “Yeni konsept liderliği, inşaat liderliği yaptım. Hukukçu değildim ama diğer ülkelerdeki kira kontratlarının yenilenmesinden yeni eğlence geliştirmeye kadar alanlarda da yöneticilik yaptım” diyen Emeç, bu işe başlama hikayesini de şöyle aktardı:
-Babam kendisi gibi gazeteci olmamı istiyordu. 1985 yılıydı, babamı işi icabı nadir gördüğüm bir anda balkondaydık. ‘Baba ben turizmcilik okumak istiyorum’ dedim. Az daha şaşkınlıktan balkondan düşüyordu. İlk şoku atlattıktan sonra ‘İşletme okursun, yazları otellerde staj yapıp bu hevesini kırarsın sonra da gazeteci olursun’ diye noktayı koydu. Ancak ben kararlıydım kariyerime istediğim yönde devam ettim.
Roller Coaster 3 saniyede 110 km hıza çıkacak
Gelelim parkın içine... Emeç öncelikle şunu vurguladı:
-Vialand’da kullanacağımız ürünler için Çin’e gitmedik, oto sanayide bükmedik. Daha önce başka yerlerde uygulanmış ancak kapanmak zorunda kalmış eğlence parklarının ikinci el ürünlerini almadık. Hepsi bize özel yapılıyor.
Sonra park ile ilgili ayrıntı verdi:
-50’den fazla eğlence ünitesi olacak. Çok iddialı bir roller coaster’ımız olacak. 3 saniyede 110 hatta 120 kilometre hıza ulaşacak. Gerek uzunluğu gerekse dik açılı düşüşleri ile adrenalini üst seviyeye çıkaracak, bu konuda iddialıyız. Disneyland‘ın da sipariş verdiği Alman firmadan alıyoruz. Başka bir ünitede 50 metrelik kuleden kara bir deliğe düşecek insanlar. Bu köprüden atlamak gibi bir his verecek. Hızlı akarsuda rafting tecrübesinin ailece yaşanabileceği Rapid Ride, doğal şelalelerin Roller Coaster coşkusuyla bütünleştiği Splash Coaster, Roller Coaster tutkunu olan veya olmaya hevesli herkesin zevkle binebileceği Family Coaster gibi ana üniteleri bünyesinde barındıracak. Engellilerin de bu eğlenceden pay alabilmesi için gerekli tüm hazırlıkları yapacağız. Personelimizi buna göre eğiteceğiz. Siparişini verdiğimiz ürünlerde de engellileri dikkate alan özel taleplerimiz oldu.
Emeç, eğlence parkının projenin bir bölümü olduğunu bunun dışında 2 otel ve bir de AVM’sinin olacağını da sözlerine ekledi. Açık hava konseptindeki AVM’nin 140 bin metrekarelik kiralanabilir alanı olacak. Buraya ziyarete gelenler için de 5 bini kapalı, 3 bini açık toplam 8 bin araçlık dev bir otopark hizmet verecek.