Güriş-Diler vasıflı asil çelikte ithalatı bitirecek 200 milyon euro’luk yatırıma start verdi
.
1979 yılında Koç Grubu tarafından üretime başlayan daha sonra önce devlete ardından da Diler Holding ve Güriş Grubu’nun kontrolüne geçen Asil Çelik, 200 milyon euro’luk bir yatırımla ikinci bir Asil Çelik daha yaratıyor. Bu yatırımla sıvı çelikte 1 milyon tonluk kapasiteye ulaşacak Asil Çelik, Türkiye’nin dışarıya ödediği yaklaşık 350 milyon dolara da set çekmiş olacak ve cari açığın kapanması için önemli bir katkı yapacak.
Türkiye’nin demir çelik üretimi yaklaşık 29 milyon ton. Ancak bunun sadece 600 bin ton civarındaki kısmı vasıflı yani asil çelik. Bu vasıflı çeliği üretebilen de Türkiye’de sadece iki firma var. Çemtaş ve Asil Çelik.
Bu kapasitenin yaklaşık 410 bin ton/yılı Asil Çelik’e ait. Asil Çelik adı gibi gerçekten asil çelik üretiyor.
Bu çelik başta otomotiv sektörü olmak üzere, petrol, enerji, basınçlı tüp imalatı, madencilik, savunma sanayii, demiryolları gibi alanlarda kullanılıyor. Top mermileri, petrol sondaj boruları asil çelikten yapılıyor. Çeliğin içine nikel vanadyum gibi çok özel elementler eklenerek çeliğin dayanıklılığı artırılıyor. Bu üretim büyük bir know how gerektiriyor. Üretilen çelik ultrason cihazlarından geçiriliyor. Boşluk, yabancı madde varsa üretimden çekiliyor. Zira asil çelik kullanan uluslararası firmalar birbirinden haberdarlar. Bir üreticinin ürününden gelecek şikayeti tüm kullanıcılar anında öğreniyor.
Renault, Fiat, Bosch, Volvo, Caterpillar, FAG Rulman gibi dev firmalar Asil Çelik’in müşterisi. 2010’da 230 bin ton asil çelik üreten Asil Çelik bunun yüzde 40’ını ihraç etti. ABD’de de önemli bir pazar payına sahip şirketin ürünleri uluslararası arenada “One of the best” olarak tanımlanıyor. Geçen yılı 322 milyon TL’lik ciro ile kapatan şirket bunun 96 milyon TL’sini ihracattan sağladı.
Asil Çelik Genel Müdürü Osman Kılavuz, 410 bin ton/yıl’lık vasıflı çelik kapasitesi ile dünyada orta ölçekli bir fabrika olduklarına dikkat çekerek bunu 1 milyon ton/yıl’a çıkarmak için düğmeye bastıklarını söyledi. Maliyetleri düşürmek, global oyuncu olmak ve daha rekabetçi bir konuma gelmek için bu alanda ölçeğin çok önemli olduğuna işaret eden Kılavuz kapasite artırımı için 200 milyon euro’luk bir yatırım planlandığını söyledi.
Asil Çelik, Koç’tan devlete geçtikten sonra 2000 yılında tekrar özel sektöre devredilmiş ve çoğunluk hisselerini Diler Holding ile Güriş Grubu almıştı. İki grubun Asil Çelik’te eşit ortaklık seviyesinde yüzde 97.3’lük hissesi bulunuyor. Asil Çelik’e bir süre önce halka açılacağı için küçük ortaklar da ilgi göstermişti. Bunların içinde ünlü borsa spekülatörleri de vardı. Ancak Asil Çelik’te halka arz takvimi şimdilik askıya alınmış gibi görünüyor.
Osman Kılavuz iki ortağın da bu yatırıma onay verdiğini söyledi. Türkiye’nin vasıflı asil çelik ithalatının da olduğunu ve bunun geçen yıl 228 bin tonu bulduğuna dikkat çeken Kılavuz “Bu yatırımın Türkiye’nin ödemeler dengesine de büyük katkısı olacak. Zira geçen yıl vasıflı asil çeliğe ödenen tutar 335 milyon doların üzerinde. Bizim yapacağımız yatırımla bu ithalatı da sonlandırmayı amaçlıyoruz” dedi.
İlave 1000 istihdam
Dr. Osman Kılavuz şu an Asil Çelik’te 885 kişinin görev aldığını ilave yatırımla 1000 yeni istihdam sağlamayı planladıklarını da vurguladı. Kılavuz “Adeta ikinci bir Asil Çelik kurulacak. Ancak bu 1000 personelin tamamı yeni üretim hattında çalışmayacak. Kapasiteyi artırmaya paralel satış ve dağıtım teşkilatımızı da genişleteceğiz. Hem yurtiçinde hem yurtdışında yeni ofisler açıyoruz. Örneğin en büyük ihracat pazarlarımızdan Almanya’da Asil Çelik Deutscland GmbH’yi kurduk. ABD gibi önemli pazarlarda da ağımızı genişleteceğiz” diye konuştu. Kılavuz yeni yatırımın yanısıra Avrupa’da asil çelik üreten bir tesisi almak için de fırsatlara baktıklarının altını çizdi.