Fenerbahçe ne kadar değerli
.
HERKESE göre, tuttuğu takım şüphesiz en büyüktür. Tuttuğunuz takım ligi şampiyon bitiremese de, hatta küme bile düşse, şampiyonluklarını topladığınızda rakiplerinden daha geride kalsa da...
Yürekten yapılan hesaplamada sizin tuttuğunuz takım daima en büyük çıkar.
Ancak günümüzde her alanda olduğu gibi futbolda da finansal rakamlar konuşmaya başladı. Ekonomik gücünüz kadar büyüksünüz artık. Finans uzmanları bir kulübün büyüklüğünü, hesap makinası yardımı ile ölçebiliyor, rakipleri ile kıyaslayabiliyorlar.
Forma satışı ne kadar, tribün geliri ne kadar, sponsorluktan ne kazanıyor...
Hepsini alt alta koyuyor, bölüyor, topluyor, çarpıyor ve ortaya bir değer çıkarıyor.
Fenerbahçe Sportif’in piyasa değeri hafta başında 2.5 milyar YTL’yi, bir başka deyişle 2 milyar doları geçti.
Dünya devleri olan Manchester United’in piyasa değeri 1.8, Real Madrid’in piyasa değeri 1.7 milyar dolarda kalınca Fenerbahçe’nin ulaştığı rakam tabii ki herkesin dikkatini çekti. O gün gazetelerin ekonomi sayfalarında haber “En büyük Fenerbahçe. Fenerbahçe dünya devlerini solladı, dünyanın piyasa değeri en yüksek kulübü oldu” şeklinde verildi.
3 TAKIMIN TAM 5 KATI
F.BAHÇE’YE gönül verenler, haberin detaylarında ezeli rakipleri Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor’un toplam piyasa değerinin ancak 433 milyon doları bulduğunu okuyunca daha da keyiflendiler.
Spora gönül verenlerin merak ettiği soru şu: Madem Fenerbahçe’nin 2 milyar dolarlık değeri var, istediği transferi yapar, dilediği futbolcuyu satın alabilir mi?
Bu müthiş parayı bozdurup bozdurup harcayabilir mi?
Hemen söyleyelim ki, Borsa’daki bu yükselişten Fenerbahçe Kulübü’nün direkt bir fayda sağlaması mümkün değil.
Ancak dolaylı olarak kulübün halen elinde bulunan hisselerinin de aynı oranda değerlendiğini, şayet ikinci bir halka arz yapılırsa, kulübe daha çok gelir sağlanacağı ortada.. Kulüp isterse halka açıklık oranını artırıp Borsa’da bir miktar daha hisse senedi satabilir. 2 milyar dolarlık piyasa değerine göre, yüzde 1’lik hisse satsalar 20 milyon dolar gelir elde ederler ki, Güiza ayarında bir oyuncu daha alabilirler.
Fenerbahçe Sportif A.Ş’nin yüzde 14.97’si halka açık. Halka açık hisselerin yüzde 82.19’u da tek bir kurumda. Deutsche Bank adeta piyasada Fener hissesi bırakmamış hepsini toplamış. Demek ki bu yükseliş en çok Deutsche Bank’ta hesabı olan Fener hissedarlarına yaramış. Bu yatırımcının kimliğine ulaşmak mümkün değil. Bu bir fon da olabilir, bireysel yatırımcı da.
SPEKÜLASYON MU?
Hissenin 2 günde önce 113 YTL’ye çıkması, ardından 78 YTL’ye gerilemesi, spekülasyon ihtimalini kuvvetlendiriyor.
F.Bahçe’nin 2 milyar dolara göre fiyat kazanç oranı 51’lere geliyordu. Borsa’nın fiyat kazanç ortalamasının 7’lerde olduğuna dikkat çekerim. Yani F.Bahçe hisseleri ortalamanın 7-8 kat üzerinde işlem görüyordu.
F.Bahçe’nin sermayesi 25 milyon YTL, kârı ise 31.9 milyon YTL. 2 milyar dolar, F.Bahçe’nin EBİTDA’sının yani faiz, vergi amortisman öncesi kârının tam 78 katı. Borsa’da EBİTDA önemli bir endikatördür.
Daha basit anlatımı ile herkesin kabul ettiği bir ölçü birimidir. Bir şirketin satın alma değerini hesaplamada yardımcı olur. Sektörden sektöre değişse de şirketler şu ara EBİTDA’larının yani vergi öncesi kârlarının 10-14 katı bir satın alma değeri yaratabiliyorlar. Kriz başlamamışken, risk alma iştahı almış başını giderken bu çarpanın 20’leri hatta 30’ları bulduğunu gördük. Ancak 78’lik oranı hiç duymadık, görmedik.
Gönülden değil hesap makinası ile yapılan bir ölçümlemede F.Bahçe Sportif hisselerinin biraz pahalı olduğunu, üzerinde köpük olduğunu söylemek de mümkün.