Esat Edin de iflas erteleme istedi planı uygulamaya ömrü yetmedi
.
İcra İflas Kanunu’nun 179’uncu maddesinden yararlanmak isteyen borca batık şirketlerin sayısı son dönemde artıyor. Bunlar içinde TOKİ müteahhitlerinin çokluğu dikkati çekiyor. Şeker Bayramı öncesi 3 çocuğu ile sele kapılarak hayatını kaybeden Esat Edin de Kemer Golf Turizm ve Kemer Yapı için iflas erteleme talebinde bulunmuştu. Mahkeme planı uygun buldu. Ancak Edin’in ömrü ne yazık ki mahkemeye sunduğu planı uygulayıp borçlarını temizlemeye yetmedi.
İstanbul’daki asliye ticaret mahkemeleri tarandığında, İcra İflas Kanunu’nun 179 ve 179/b maddesinden yararlanmaya çalışan firmaların sayısında belirgin bir artış olduğu dikkati çekiyor. Henüz başvurularını yapmış ve karar bekleyen şirketleri müsadenizle yazmayacağım. Ancak karar çıkanlardan sözetmekte bir sakınca yok.
TOKİ’ye Anadolu’daki bazı şehirlerde konut yapan VE-NA İnşaat, Yüzbaşıoğlu İnşaat bu maddeye sığınan müteahhitlerden. Siska ve Meksan A.Ş de yine inşaat sektöründeki daralmadan sonra iflas erteleme talebinde bulunan iki şirket. Ev tekstilinde önemli bir isim olan ve Brillant markası ile tanınan Baydemirler de, mahkemeye ciddi bir ödeme planı sunduktan sonra bu yasa kapsamına girdi.
Yaptığım taramada en ilgimi çeken şirket ise Kemer Yapı ve Kemer Golf Turizm oldu. Şeker Bayramı öncesi 3 çocuğu ile sele kapılarak hayatını kaybeden Esat Edin de Kemer Golf Turizm ve Kemer Yapı için iflas erteleme talebinde bulunmuştu. Mahkeme planı uygun buldu. Ancak Edin’in ömrü ne yazık ki mahkemeye sunduğu planı uygulayıp borçlarını temizlemeye yetmedi. Mahkeme kararı 10 Eylül’de çıktı, ancak Edin bu karardan yaklaşık 25 gün sonra hayatını kaybetti.
Edin’lerin mahkemeye sunduğu iyileştirme planını ve çıkan sonucu irdelemek, sanırım yasanın borca batık şirketlere sağladığı avantajları daha iyi görmemize neden olacak.
Edin Ailesi Kemerburgaz’da dünyada bile benzerine zor rastlanır hoşlukta büyük bir kasaba ve golf kulübü meydana getirmişti. Ancak bazı hatalar sonucu firmalar borca batık duruma düştü. Kemer Yapı ve Kemer Golf A.Ş’nin Kadıköy Asliye Ticaret Mahkemesi’ne sunduğu dilekçeye göre Kemer Yapı’nın 2008 Eylül ayı itibarıyla 196 milyon YTL borcu bulunuyordu. Kemer Golf de Kemer Yapı’nın borçlarına kefalet verdiği için aynı sıkıntılarla karşı karşıyaydı.
Esat Edin’in avukatları Mahkeme Heyeti’ne sunulmak üzere çok detaylı bir rapor hazırlamışlar. Rapor elimde mevcut. Ayrıntılarına girmeyeceğim. Bu raporda kimlere, hangi bankalara ne kadar borç var, şirketin elinde ne kadar demirbaş ve taşınmaz var, araçların plakalarına kadar hepsi detaylı olarak yer alıyor.
Ancak raporun asıl kilit kısmı, borca batıklıktan kurtulma projesinin yer aldığı bölüm.
Bu bölümde Kemer Resort projesinden, suit otel projesinden kongre ve SPA bölümlerinin kazancından sözediliyor. Rezidans projesinin hayata geçirilmesi halinde ortaya çıkacak yıllık kira gelirleri ve satış gelirleri detaylı rakamları ile ortaya konmuş. Hatta iyimser ve kötümser satış gelir tahminleri bile yapılmış.
Otel bölümünden yılda 15 milyon dolar gelir elde edilebileceği varsayılmış. Rezidans bölümünün yüzde 50/50 hasılat paylaşımı oranıyla inşa edilmesi halinde en kötü ihtimalle 55 milyon dolarlık bir gelir elde edileceği belirtilmiş.
Bir diğer proje ise golf sahası projesi. 295 dönümlük arazide yer alan golf sahasının yoğun yerleşim alanları içerisinde kaldığı, imar değişiklik talebinin mümkün bulunduğu belirtiliyor.
Şayet imar değişikliği sağlanırsa golf sahasının en az 200 ile 300 milyon dolar arasında bir değer ortaya çıkaracağına dikkat çekiliyor.
Projeler içinde yine tenis ve atlı spor kulüplerinin işletmeciliğinin yanı sıra Kemer Yapı hisselerinin halka açılması planları var.
Hatta ve hatta, LPG’den doğalgaza geçilerek ısınmada, aydınlanmada ve çamaşırhanede yılda 120 bin YTL’lik tasarruf sağlanabileceğinin hesabı bile yapılmış ve başvuru dilekçesine konmuş.
Bu kapsamlı projenin sunumundan sonra Kadıköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 10 Eylül’de kararını veriyor. İyileştirme projesi kapsamında sunulan öngörüler olumlu ve ciddi bulunuyor. Başvuru kabul ediliyor. Şirketlerin ticari faaliyetine devam etmesinin istihdam olanakları ve ülke ekonomisi için de yararlı olacağına dikkat çekiliyor. İflas erteleme ile bakın şirket ne gibi avantajlar sağlıyor...
- Borçlu şirketler tarafından verilen teminat mektuplarının nakte çevrilmesi tedbiren durduruluyor.
- Borçlu şirkete ait borçlardan dolayı elektrik, su, doğalgaz gibi zorunlu ihtiyaçların kullanıma kapatılması engelleniyor.
- Daha önce haczedilen ve muhafaza altına alınan ancak şirketin faaliyetlerinde kullanılan her türlü teçhizat, büro eşyası, tesis ve demirbaşlar borçlu şirket yetkililerine yeddiemin olarak teslim ediliyor.
- Yasal takipler yolu ile rehinli mal satışları durduruluyor.
- Borçlu şirketlerin mal varlığı olan gayrimenkullerin ve araçlarının üçüncü şahıslara devir ve temliklerinin engellenmesi için işlem başlatılıyor.
- Şirketlere kayyım atanıyor. Kayyımlar 3’er aylık süreler halinde iyileştirme proje uygulamaları ve şirketin mali durumu ile ilgili rapor ibraz etmeye görevli kılınıyor.
ABD’lilerin Chapter 11 dedikleri yasanın Türkiye’de İcra İflas Kanunu’ndaki benzeri olan bu yasanın içinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda küçük büyük işletmelerin çok işine yarayacağı aşikar.
Şimdi iş yapacağız
Esat Edin, 10 Eylül 2008’de mahkeme kararı çıktıktan hemen sonra Kemer sakinlerine bir mektup yazarak durumu izah etmişti. Edin mektubunda “Değerli Kemerliler, iflas erteleme kararını çıkarttık. Bu bir koruma statüsü. Yetkili mahkeme tarafından müracaatımız sunmuş olduğumuz ”İyileştirme Projesi“ çerçevesinde uygun görüldü. Bunu eksiksiz uygulayacağız. Bunun pek kolay olmayacağını ve bazı zorlukları göğüslememiz gerekeceğinin bilincindeyiz, ancak bu zorluklar bizim projemizi uygulamamızı engellemeyecektir. Şimdi iş yapacağız.” demişti. Ancak 48 yaşındaki Esat Edin üç çocuğu ile birlikte Edremit’in Zeytinli Beldesi’ndeki ağaç evlerde tatil yaparken 4 Ekim 2008’de dere kenarında kurdukları çadırda sele kapılarak hayatını kaybetti.