Şampiy10
Magazin
Gündem

Deve güreşine aklı erenler derinden korkar

.

ABONE OL
Vatan Haber

2008 ekonomik krizi sonrası literatüre giren bir deyim vardı: Too big to fail. Yani batmayacak kadar büyük.

Bu deyimi şayet batarsa sadece kendilerini değil bir ülkeyi hatta küresel sistemi çökertecek kuruluşlar için söylediler.

Bizim Borsa’nın da benzer bir şekle bürünmesi, manipülatörleri yaşatmayacak derinliğe büyüklüğe ulaşması gerekiyor. Manipülatör şöyle düşünmeli: Çok derin boğulurum.

Türkiye, dünyanın 16. büyük ekonomisi. Fakat sermaye piyasalarına bakıldığında, özellikle halka açık olan şirketlerin değeri itibariyle çok gerideyiz. En büyükler değil, KOBİ tadındaki şirketler Borsa’da.

Bu yüzden de derinsizlikten kaynaklı tatsızlıklar oluyor.

Ancak son dönemde BİST yönetiminin çabalarını görmezden gelmek de olmaz.

Menkul kıymet borsası, altın borsası ve vadeli işlemler borsası tek bir çatı altında toplandı. Vadeli işlemler borsasında günlük hacim 3 milyar liraları geçerek rekorlar kırdı.

Türkiye’nin potansiyeline yakışır bir sermaye piyasası ve İstanbul’un dünyanın sayılı finans merkezlerinden birisi olması hedefiyle yeniden yapılanan Borsa İstanbul, büyüyen, dünya ile rekabet eden, güçlü, yatırımcı dostu, etkin ve etkili borsa olma yolunda bir gayret içinde belli ki.

Yakın gelecekte tarımsal ve tarım dışı emtialar da Borsa’ya gelecek. Elektrik piyasası da Borsa’da olacak. Yine tarım dışı emtia içerisinde yer alan kıymetli maden dışındaki metallerin de BİST’de işlem görmesi için çalışmalar sürüyor.

Pay piyasasında yaklaşık 400-450 milyar dolar, türev piyasası, borçlanma araçları piyasası ve altın piyasası ile birlikte toplandığı zaman yıllık yaklaşık 3 trilyon dolarlık küçümsenmeyecek bir işlem hacmi var.

NASDAQ OMX Group ile bir işbirliği yapıldı. Bu işbirliğinin piyasa gözetimi ve risk yönetimi dahil dünya standartlarında uygulamaları getirmesini bekleyeceğiz.

Başka türlü Türkiye uluslararası bir finans merkezi olamaz.

Altyapı yatırımları ile gelişmiş ülke borsalarında mikro-saniyelerle ölçülen emir gönderme hızının, 100 mikro-saniyenin altına indirilmesi hedefleniyor. Emir eşleştirme kapasitesi olarak da hedef, ilk aşamada saniyede 30.000 emir.

Bu çalışmayı çok önemsiyorum.

Zira teknoloji hızlı olursa, erişilebilir ve yedekli olursa yeni oyuncular gelir. Derinlik artar. Derinliğin her arttığı seviyede de bir manipülatör grup yok olur.

Çünkü bu gruplar aslında yüzme bilmez. Onlar sadece kıyıda deve güreşi yapmayı bilirler.
Türkiye’de sermaye piyasası yatırımcı tabanı oldukça dar...

Dediğim gibi BİST yönetiminde bir hareket var.

Bu tabanın genişlemesi vatandaş nezdinde de sadece arsa, ev, mevduat faizi, altın ve döviz değil, Borsa’daki çeşitli yatırım araçlarının da alternatifler arasında yerlerini almasını öncelikli hedef haline getirmişler.

Bu bakış açısı bile önemli.

Hadi şu deve güreşçilerini Borsa’dan kovun da gerçek yatırımcı gelsin.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Halktan kopmadan kimseden korkmadan
  2. Türkiye’ye gelmeyip Samos’a saklanmak yok
  3. Urfalılar’ın hızına ayakkabı mı dayanır?
  4. Atık yağları bize ‘yem’liyorlar mı?
  5. Dünyanın en büyüğü ama kaybolmanız imkansız
  6. El uzattığı efsane olan Sequoia, Türkiye’de
  7. 250 gram ekmekte 1.25’lik fiyat adil
  8. Sıfırını alamayanlar ‘ikinci el’i coşturdu
  9. Sağlamcı yatırımcının parası buhar oldu
  10. Periscope kararır Türk futbolu kazanır

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.