Aycı: Tavşan çıkarırız maliyet çıkarmayız
.
İstanbul’un yeni havalimanı 29 Ekim’de açılıyor. THY de tüm operasyonunu bir gece içinde yeni alana taşıyacak. Bunun için ciddi bir hazırlık gerekiyor. Taşınma maliyetinin ise toplamda 600-650 milyon doları bulması bekleniyor. THY Başkanı İlker Aycı, “Şerefiye bedelleri ile bu maliyeti karşılar, hatta şapkadan tavşan çıkarıp kazançlı bile olabiliriz” dedi
Büyük bir aksilik olmazsa yeni havalimanı 29 Ekim’de resmen açılacak. Uçuşlarını 12 saat durduracak olan Türk Hava Yolları da (THY) Atatürk Havalimanı’ndaki operasyonunu bir gecede havadan ve karadan yeni alana kaydıracak. Bu kolay bir operasyon değil. Üstelik maliyetli. İnşaatlarla birlikte toplam maliyetin 600-650 milyon doları bulması bekleniyor.
THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı “Sakın bunu özkaynakla karşılayacağımızı, bilançomuzu bozacağımızı düşünmeyin. Öncelikle şerefiyelerle bu maliyeti yöneteceğiz. Hatta bakarsınız şapkadan tavşan bile çıkarabiliriz. Üste para da kazanırız” dedi.
Hedef 500 uçaklı filo
Aycı ile dün THY Yönetim Binası’nda bir araya gelerek hem 2017 finansal sonuçlarını değerlendirdik hem de önümüzdeki dönem planlarını konuştuk. Kuşkusuz bu yılın en önemli olayı Atatürk Havalimanı’ndan yeni havalimanına geçiş olacak.
Şerefiye bedelleri ile taşınma maliyetinin karşılanacağını belirten Aycı, konuya şöyle açıklık getirdi: “Sonuçta ortaklarımız yani bizimle iş yapanlar çok ciddi bir nakit akışının içine girmiş oluyorlar. Mesela yeme içme meselesi. DO&CO ile anlaşmamızı yumuşak bir şekilde birbirimizi kırmadan kapatacağız. Yeni anlaşma yapacağız. Bu yeni anlaşmayı yaparken, yeni ortağımız, nakit akışını ve hizmet vereceği büyüklüğü göz önüne alarak belli bir şerefiye verecek. Benzer anlaşmaları daha pek çok alanda yapacağız. Öyle tahmin ediyorum ki yeni anlaşmalarla tüm maliyeti de karşılamış olacağız.”
Aycı, çok başarılı bir yılı geride bıraktıklarını belirtirken, yeni havalimanı ile birlikte THY’nin daha da ivmeleneceğini söyledi. 2023 yılında 500 uçaktan oluşan bir filoya sahip olmak gibi iddialı bir hedefleri olduğunu söyleyen Aycı, kargo tarafından da çok önemli gelişmeler olduğunu, finansallara kargodan da ekstra gelir yansıdığını söyledi. 122 ülke ve 310’dan fazla nokta ile şu an dünyanın en çok noktaya uçan havayolu olduklarını söyleyen Aycı, 2018’de yeni noktaların da geleceğini ifade etti. 2017’nin en çok ilgi çeken yeni uçuş noktasının Phuket olduğunu kaydeden Aycı, bu yıl ise Comor Adaları’na uçacaklarını ayrıca Semerkant, Akabe, Krasnador, Palermo gibi noktalara da uçacaklarını kaydetti. Geniş gövde uçakların sayısının 90’a çıktığını belirten Aycı, belli bir plan çerçevesinde bu yıl da filoya 10’un üzerinde uçak katılacağını, yaşlarının ise ortalama 7 olduğunu ifade etti.
Kargoda dünyada ilk 5’e oynuyor
THY, 2017’de 68 milyon 616 bin 740 yolcu taşıdı. Yolcu sayısındaki artış yüzde 9.3’ü buldu. İlker Aycı, bu yıl da ön rezervasyonların ve 2 aylık kesinleşmiş sonuçların bu rakamların üzerine çıkan bir performansın habercisi olduğunu belirtti. Doluluk oranında da 4 puandan fazla bir artışla yüzde 79.1’i bulduklarını kaydeden Aycı, en umut verici gelişmelerin kargoda yaşandığını söyledi ve şöyle devam etti: “Kargo taşımamız yüzde 25.5 artışla 1.1 milyon tona yükseldi. Kargo gelirlerimiz de yüzde 32’lik artışla 1 milyar 317 milyon dolar oldu. Toplam gelirlerimiz içinde kargonun payı yüzde 10’lardan 12’lere çıktı. Yeni hedefimiz kargo gelirlerini yüzde 15’e çekmek. 1.5 milyar dolarları geçmek istiyoruz. 3 tane yeni kargo uçağı geliyor. Miami’ye 2 gün önce ilk kargomuzu indirdik. Sadece Türk mallarını değil, Uzakdoğu’dan başka noktalara da yük taşıyoruz. Bu rakamlarla en büyük ilk 10 kargo şirketinden biriyiz. Kargoda da 82 noktaya uçuyoruz. İlk 10’daki yerimizi geliştirip ilk 5’e taşımak istiyoruz. Yeni havalimanında kargo kapasitemizi önce 2 milyon ton, ardından 4 milyon ton olarak dizayn ediyoruz. Dünyanın önemli e-ticaret şirketleri ile de ürünlerini taşıma konusunda görüşmelerimiz sürüyor. Yakında bazı güzel haberlerimiz olabilir.”
Aycı’nın hayalini kurduğu havalimanı
THY Başkanı İlker Aycı, yeni havalimanının dünyada eşi benzeri olmaması için işletmeci kuruluş, belediye, regülatör dahil tüm tarafların kafa kafaya vererek en mükemmeli bulması gerektiğini söyledi.
Hayalini kurduğu havalimanını tarif eden Aycı, “Mesela valizler uçaktan metro hattına kadar kişiden bağımsız gelmeli. Yolcu elini kolunu sallaya sallaya havalimanında rahat hareket etmeli. Bu herkesin menfaatine olacaktır” ifadelerini kullandı. İstanbul’un başka destinasyonlarla rekabet halinde olacağını belirten Aycı, “Yolcu hizmeti beğenmezse gider. Dubai, Doha, Moskova, Paris, Frankfurt, Londra aç kurtlar gibi bekliyor. Yeni dünyaya hazırlanıyorlar. Artık dünyanın yeni ipek yolu havayoludur. Tüm havalimanlarının en ideal uygulamalarını alıp geliştirerek yeni havalimanına uyarlamalıyız” dedi. Aycı, yeni havalimanında THY’ye özel körükler olacağını da belirterek, “Tavrımızı net koyacağız. Belli körükler benim olacak. 24 saat boyunca sadece bana hizmet verecek” şeklinde konuştu.
45 km ötedeyiz
Yeni havalimanında tam randımanlı yüzde 100 faaliyete geçişlerinin 2-3 günü bulabileceğini, bu arada bazı aksamalar yaşanabileceğini de söyleyen Aycı, “Yönetim binamızı bir süre daha burada tutabiliriz. Daha sonra kapıya bir tabela asar ‘45 kilometre ötedeyiz’ deriz” diye de espri yaptı.
IT’cinin ensesinde boza pişiriyorum
THY’nin yenilenen internet sayfaları ben dahil pek çok kişi tarafından beğenilmedi. Kullanışlı olmadığı yönünde pek çok eleştiri var. Bu eleştirilerin haklı olduğunu söyleyen İlker Aycı, “Her yaptığımız işin başarılı olması gibi bir durum elbette yok. Bazı işleri de bozup yeniden yapmamız gerekecek. Yeni internet sitemiz bunlardan birisi. İnanın bu aralar bizim IT ekibinin ensesinde resmen boza pişiriyorum. Bunu en kısa sürede düzelteceğiz” diye konuştu.
Müzikler değişecek
Aycı, eleştiri alan bir başka konunun kabin içi müzikler olduğunu belirterek “Yoğunluktan dolayı taksi süreleri uzadı. Uçak indikten sonra yolcular uçakta biraz daha fazla vakit geçiriyor. Bu zaten sinir bozucu bir durum. Buna bir de kısa sürelerle aynı ritmi veren müzik eklenince ekstra bir asabiyet yaratabiliyor. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor. Müzik hassas bir konu. Birinin beğendiğini biri beğenmeyebiliyor. Riskleri de gözönüne alarak kabin müziklerini değiştireceğiz” dedi. Aycı, personelin kıyafetleriyle ilgili çalışmanın da devam ettiğini söyledi.
EBİTDA marjında tüm zamanların rekoru
İlker Aycı, 2017 finansal sonuçları da paylaştı. THY’nin geçen yılki esas faaliyet kârı 1 milyar 22 milyon dolara yükseldi. Geçen yıl toplam varlıkları 18.2 milyar dolar olurken, öz kaynakları 5.3 milyar doların üzerine çıktı. Kamuyu Aydınlatma Platformu’na da bildirilen sonuçlara göre, şirket yolcu doluluk oranlarında art arda rekorlar kırdı ve 2017’yi yüzde 79.1 doluluk oranı ile kapattı. Yolcu talep artışının yarattığı olumlu ortam ve aktif kapasite yönetimi kârlılık oranlarını da etkiledi. THY petrol fiyatlarının yılın 2’nci yarısında artış göstermesine rağmen yüzde 27.5 faiz, amortisman, vergi ve kira gideri öncesi kâr (EBITDA) marjı ile yılı kapattı. Bu oran tüm zamanların rekoru olarak kayıtlara geçti. THY’nin geçen yılki esas faaliyet kârı 1 milyar 22 milyon dolara yükselirken, net dönem kârı kur farklarından arındırılmış olarak 223 milyon dolar oldu. Toplam satış gelirleri 10 milyar 958 milyon dolara ulaştı.Önceki yıla kıyasla yüzde 11.9 artış gösteren satış gelirleri, 2016’da 9 milyar 792 milyon lira oldu.