Ay yürüyüşü ile elindeki hisseyi bedavaya getirdi
.
Migros, reklam spotunda iddia ettiği gibi size bize iyi gelecek mi bilinmez ama ana hissedarı BC Partners’a iyi gelmiş görünüyor. Anadolu Endüstri Holding’e yüzde 40.25 oranındaki hissesi satılan Migros’da BC Partners’ın hakimiyetindeki Moonlight’ın yaptığı yatırımın analizinden bu sonuç çıkıyor.
Moonlight, 2008 yılının Şubat ayında Koç Grubu’ndan yüzde 50.8 hisseyi 1 milyar 980 milyon TL’ye almıştı. O günkü dolar kuruna göre ödediği para yaklaşık 1.5 milyar dolara denk geliyordu. Ardından Borsa’da da 900 milyon dolarlık hisse daha alıp şirketin yüzde 98’ine sahip oldu. Toplamda 2.4 milyar dolar gibi bir para ödedi.
Bu cebinden çıkan paraydı. Şimdi girenlere bakalım. Migros’u satın aldıktan sonra Moonlight Perakendecilik’le birleştiren BC Partners, Migros’tan büyük bölümü 2009’da olmak üzere aşağı yukarı 2 milyar liraya yakın temettü geliri elde etti. Dolar kurunu ortalama 1.85 alırsak elde ettiği gelir 1.1 milyar dolara yakın oldu.
Borsa’dan önce hisse toplayan şirket, fiyatların yükseldiği bir dönemde 775 milyon liralık da hisse senedi satışı yaptı. Bu da 420 milyon dolarlık bir satış anlamına geliyor.
BC Partners hatırlanacağı üzere 2011 yılında Migros’un bir parçası olan Şok Mağazaları’nı Yıldız Holding’e satmıştı. 600 milyon liralık satış o tarihli kura göre yaklaşık 387 milyon dolar etmişti.
Gelir tarafını alt alta toplarsak yaklaşık 1 milyar 900 milyon dolar ediyor.
Gelelim son satışa.
Anadolu Endüstri Holding Migros’un yüzde 50’sine sahip MH Perakendecilik’e yüzde 80.5 oranında ortak oldu. Yani nette Migros’un yüzde 40.25’ini aldı. Satın alma işleminin 26 liralık hisse başına fiyat üzerinden gerçekleştiği duyuruldu. BC’nin elde ettiği gelir 800 milyon dolar oldu.
Bunu da ilave edersek BC Partners 2.4 milyar dolar gibi bir para koymuş karşılığında 2.7 milyar dolar geri almış görünüyor.
Ancak unutmayalım BC’nin elinde hala yüzde 40.25 oranında Migros hissesi var.
Migros’un şu anki piyasa değerine göre (1.740 milyon dolar) elindeki hisselerin parasal karşılığı yaklaşık 700 milyon dolar.
Özeti şu. Aradan geçen 7 yılda Migros’a yaklaşık 2.4 milyar dolar yatıran BC Partners karşılığında 3.4 milyar dolar elde etti. 7 yılda dolar bazında yüzde 41 kazanç.
Hiç fena değil. Basit olarak her yıl dolar bazında yüzde 6’ya yakın kazanç demektir.
Şu bir gerçek ki 2005 ile 2008 arasındaki dönemde varlık fiyatları çok daha farklıydı. 2009 krizi ile birlikte varlık fiyatlarında önemli düzeltmeler yaşandı fiyatlar geri geldi. Global krizin yanı sıra Türkiye de çok çalkantılı bir dönemden geçti.
Dünyada faizin de 2009’dan sonra sıfır düzeyine indiği gözönüne alınınca 7 yılda dolar bazında yüzde 41 prim çok ama çok iyi bir performans.
BC Partners Migros’a ilk kez adım attığında ve Koç’la pazarlık yaptığında aşağı yukarı 3 milyar dolarlık bir piyasa ederi baz alınmıştı. Bugün ise Migros’un 1 milyar 740 milyon dolarlık toplam piyasa değeri var.
Bu şu demek...
Migros’da küçük yatırımcı aradan geçen süre içinde kaybetti, ancak büyük ortak BC Partners koyduğu 2.4 milyar doları 3.4 milyar dolar yaptı.
Migros küçük yatırımcıya değil ama BC Partners’a iyi gelmiş belli ki...