Ankara-İstanbul trenle ne zaman 3 saat olacak?
.
Marmaray projesinin hemen ardından Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren projesinin de kısa sürede biteceğine dair açıklamalar geliyor. Acaba bu açıklamalar gerçeği ne kadar yansıtıyor?
Ya da seferler başladığı andan itibaren Ankara’dan İstanbul’a trenle 3 saatte gidileceğini söylemek mümkün mü?
Şunu bilmekte fayda var. Ankara-İstanbul arasında test amaçlı seferler belki Ekim sonu değil ama 2014’ün başına kadar başlayacak da, o ideal süratlere hemen ulaşılamayacak. İdeal sürat dediğimiz hız saatte 250 kilometre. Ancak YHT ilk yıllarda 3 saat boyunca 250 kilometre hızı yakalayamayacak.
Yüksek hızlı trenle Ankara’dan Pendik’e 3 saat sürecek bir yolculuğa iyimser tahminle 2015 sonu, kötümser tahminle 2018 başından önce ulaşmak mümkün olmayacak.
Çünkü yol inşaatında henüz büyük sorunlar var.
En büyük sıkıntı Pamukova- Arifiye arasında. Çalışmalar planlanan takvimin çok gerisinde.
Arifiye-Köseköy etabında sorun daha az ama yine de var. Köseköy-Gebze etabında ise üçüncü hattı çekmede sıkıntı yaşanıyor. 2014 Mayıs’ından önce bitirilmesi neredeyse imkansız.
Ancak en büyük sorun daha önce de belirttiğim 26 numaralı tünelde. İnönü-Vezirhan arasındaki bu 6 kilometrelik tüneli delmek mümkün olmadı. TBM batağa saplandı ve işler ağır aksak ilerledi. Hatta durma noktasına geldi.
Şimdi bu yolun geçici varyant hattı ile aşılması planlanıyor. Ancak bu geçici çözümler trenin hızını hep azaltacak. Yani tren o ideal hızına kolay kolay ulaşamayacak.
Bunun için biraz daha bekleyeceğiz.
Fakat şunun da altını çizmek gerekir ki beklemeye değer.
Demiryolları hep ihmal edilmişti.
Oysa toplu taşımanın en büyük lüksüdür trenler.
Cari açığın da ilacıdır.
Enerji faturamız malum 60 milyar doların üzerinde. Bunun 35 milyar dolara yakın kısmı ulaşım sektöründe akaryakıt olarak kullanılıyor.
Olabildiğince çoklu ve toplu taşıma aracı kullanırsak bu fatura azalacak.
Tabii trafik çilesine de ilaç olacak.
Geçenlerde Enerj Bakanı Taner Yıldız’ın verdiği rakamları bir kenara not etmiştim. Konya’daki programına havayolu ya da karayolu ile değil trenle gitmişti. Sormuş bir kişinin enerji maliyetini, 1.5 TL civarında olduğunu söylemişler.
Yani 400 kişi taşıyan trenin enerji maliyeti 600 TL.
Bu 400 kişi trenle değil de arabayla bu yolu katetseydi...
4 kişiden en az 100 araçlık konvoy olacaktı ve maliyet de bir anda 15 bin TL’ye çıkacaktı.
Bir tarafta 600 lira, diğer tarafta 15 bin TL
İşte trenin cari açıkla mücadelede bu kadar keskin bir rolü olacak.