Yaz mevsiminin şarabı rose
Turasan rose´u makarna ve tatlılarla içebilirsiniz
Yaz mevsiminin içkilerinden söz etmek gerekirse ilk sıraya, rakıcıları kızdırmadan, rose şarabını yerleştirmek gerekir. Rose bizde ilk defa bu denli popüler. Ellerdeki kadehlere bakılırsa hatta rose içimi beyaz ve kırmızının önünde... Özetlersek Fransızların, özellikle Güney Fransa Provence bölgesindeki yaz mevsimindeki rose şarap tüketimindeki yoğunluk burada da geçerli oldu.
Eski, yeni Türk şarapçılar da bu yıl özellikle rose şarap üretimine ağırlık verdi. Şarapçılığımızın son yıllarda kazandığı ivme bu kez de rose üretimine yansımış. İddialı üretimler ise geçtiğimiz yıldan itibaren talebin artmasından. Üretim kaliteleriyle öne çıkan şarap üreticileri rose şarapdaki patlamanın coğrafi olduğunu da düşünüyor. Kayra şaraplarından sorumlu Gözdem Gürbüzatik "Akdeniz kıyısında olan bir ülke olarak geç de olsa rose şarabı keşfettik" derken halkın yaz mevsiminde roseyi biraya alternatif bir seçenek olarak yeni yeni keşfettiğini söylüyor.
Rose şarapları çok da düşük alkollü olmamakla birlikte bir kırmızı şarap kadar yüksek alkollü olmamalarıyla ve ferahlık yaratan aromatik bir yapıya sahip olmasıyla yaz günleri için yerinde bir seçim. Aslında rose şarabın özellikle
Güney Fransa"da yaz içkisi olarak kabul görmesinin bir nedeni de hafif lezzetlere sahip yaz yemekleriyle uyum sağlaması. Doğu Anadolu"da üçüncü jenerasyon
Turasan Şarap firmasının Fransız önöloğu Eduard Guerin nitekim rosenin Fransa"da bahar ve yazın tüketildiğini söylüyor. Hatta rose belli bir dönemden sonra satılmıyor da...
Turasan rose’u makarna ve tatlılarla içebilirsiniz
Yaz-kış devam edecek bir tüketime ulaşmış gibi görünen rosenin Türk sofralarındaki patlaması büyük şarap üreticileri rose üretimine daha iddialı olarak eğilmelerine sağlamış ve bu konuda iddialı olmalarına yol açmış. Nitekim Doğu Anadolu"nun Kalecik Karası ile Güney Denizli"nin şiraz ile üretilen Turasan rose Concours Mondial de Bruxelles 2010 Altın Madalya ve 2011 yılında gümüş madalya kazanmış. Turasan rose de aperatif içkisinde aranan tüm aromatik özelliklere sahip. Çilek, ahududu ve biber aromaları var. Makarna, mantı, meyve ve tatlılarla da uyum sağlayacak bir rose. Bir zamanlar sadece Kavaklıdere Şarapları"nın Lal’i göze çarpan rose şarap iken şimdi seçimde zorlayıcı çeşit bolluğu var. Aslında altı yıl önce ürettikleri iki çeşit, R ve Majestik, rose şaraplarıyla dikkatimi çeken Sevilen rose üretimini daha da geniş tutarak çeşidini dörde çıkarmış. Majestik hâlâ var. Üzümü yüzde beş oranında grenache ve Güney Rhon üzümü olup ünlü Châteauneuf-du-Pape kırmızısının da yüzde seksen üzümü olan olan grenach (grenaş okunur) ise de esas üzümü bir Anadolu varyetesi oyan Kalecik Karası. Sevilen Şarapları"nın sahibi Enis Güner, Türkiye"de ilk grenache üzümü üreticisinin dedesi İsa Güner olduğunu söylerken onun bu üzümü yeştirmesinin nedeninin bulundukları İzmir"in ikliminin Güney Fransa iklimine çok yakın olduğunu anlatıyor.
Bir havuz başı içkisi niteliği taşıyan “R Blush Grenach” bu varyetenin son ürünü.
Sıcak ortamda üzüm şeker yani alkol üretir
Sevilen ilk Majestik de denediği gibi roseyi daha yoğun bir lezzetle elde etmeyi başararak yemek şarabı kıvamında da üretmeyi sürdürüyor. “R Syrah-Cabarnet Sauvignon” nitekim bu nitelikte bir rose şarabı. Her ikisi de kırmızı olan bu varyeteler ve beyaz şarap üretimindeki teknikle üretiliyor. Şıra renk almadan yani lezzet gibi renk de veren fenoller şıraya fazla geçmeden şarap yapımına başlanıyor. Blush roseler de böyle üretiliyor (rose şarap üretiminin yaygın yöntemlerinden bir diğeri de Saignee denen yöntem.) Bu özel rose üretimi 25 şişe ile sınırlandırılmış. Sevilen’in 900 Pink Füme’sinde ise 900 sayısı bağların rakımı belirliyor. Enis Güner rakımın yüksekliğinin bu şarabın taninlerinin yumaşak olup aromalarının yüksek olmasını sağladığını belirtiyor. Güner “Üzüm de insan gibidir. Sıcak insanı nasıl gevşetirse üzümde öyle. Serin hava şartları üzümün en lezzetli hale gelmesini sağlar. Sıcak ortamda üzüm şeker yani alkol üretir ama lezzet üretemez” diyor. Merlot üzümünden yapılan bu rose, Fransız meşe fıçılarda bekletilip şarabın 10 ay kendi tortusunda olgunlaşması sağlanıyor. Geçtiğimiz yıl 11 şarabı Master of Wine"da 85 üzeri puan alan Sevilen Şarapları rosedeki iddiasını kanıtladı.
Rose üretiminde iddialarını genişleten bir firma da Kayra Şarapçılık. Rose de ilk kez Kalecik Karası varyetesini kullanan Kayra bu kez roseye yemeklere eşlik eden bir nitelik kazandırmış. Aromaları ahududu, portakal çiçeği ve çilek gibi damak ve burunda hoşa giden aromalar. Özel üretimlerine verilen Terra Beyaz Kalecik Karası adıyla satışa sunulan bu rose de beyaz şarap tarzında üretilmiş. Üzümler kısa bir süre preslenip renk almadan şarap yapımına geçilmiş. Bu düşük verim anlamına gelse de iyi bir rose elde etmek için gerekli. Bu üretimin esini Burgonya menşeli, şampanyanın da yegane üzümü olan Pinot Noir varyetesi ile yapılan Fransa’daki klasik çalışma. Kayra’nın Tılsım Pink’i tatlı olduğundan içine buz katıldığında aperatif içkisi olarak içilebilir. Leona Blush"da Kayra’nın Şiraz ve Kalecik Karası harmanından yapılan bir aperatif rosesi.