Şampiy10
Magazin
Gündem

Ramazan alışverişinin geleneksel adresleri

.

ABONE OL
Vatan Haber

Ramazan alışverişi için İstanbul’un ünlü pazarlarını turladığımda ilk şaşkınlığım gördüğüm bolluk sonra da geçit vermeyen insan seli oldu. Onun için ilk tavsiyem alışverişinizi erken yapmanız olacak, hele bu sıcaklarda.

Mis kokulu pastırma... Dananın her bölümünden yapılıyor



Trafiğin uygunluğuna göre ilk uğrak Beşiktaş oldu. Beşiktaş’ın canlı ve düzenli yaya alanı alışverişi zevkli kılıyor... Ana cadde üzerindeki Gayserilim’i enfes pastırma kokusunu takip ederek buldum. İçerisinde Ramazan sofrasına yakışacak çok şey var. Dananın her bölümünden pastırma var burada. Ben antrikot kısmını tercih ediyorum. Zeytin çeşitleri arasında da Antakya zeytinini bulduğuma sevindim. Evde mantı yapmaya vakti ve hali olmayanlar içinse mantının her türlüsü mevcut. Donmuşu ayrı hemen kaynatılabilecek olanı ayrı. Kepeği alınmamış buğday unundan Kayseri menşeili erişteler (Sahurun bir numaralı çeşiti..) ve ev yapımı acılı acısız tarhana. Hepsinden alıyorum. Hemen yakınında ünlü 7-8 Hasan Paşa Fırını. Adı İstanbul’un Rum halkından kalma paskalya çöreği kokusuyla, pamuk gibi dokusuyla Ramazan’da iftarla sahur arası çay yanında enfes bir keyif atıştırması olacak. (Her ne kadar paskalya çöreği bu bölgenin Hrıstiyan halkların bir kutlama yiyeceği de olsa, paskalya çöreği artık bize mal edilmiş özel bir çörek. Üstelik Yunanistan’da bile buradaki kadar lezzetlisini yaptıklarını görmedim. Diğer çaylıklar arasında acı badem kurabiyeleri ve tatlı peksimetler de iştah açmanın ötesinde görünüyorlar. Sahur ya da iftar sonrası içilen yanında insanın kendini şımartmaya vesile olacaklar...

İstikamet Balık Pazarı



Yolumuz İstiklal üzerindeki Balık pazarına düşüyor. Balık buranın sadece lakabı artık ama Üç Yıldız burada değişmeyen adresiyle özellikle ev yapımı reçel çeşitlerinde bir numara. Portakal ve vişne reçelleri hele... Ramazan’ın hafif tatlısı kadayıf ile ekmek kadayıfının ana maddeleri de burada mevcut. Ayrıca peynir Kemalpaşa tatlısı gibi hemen yapılabilecek tatlıların ön hazırlığı tamamlanmış malzemeleri de var. (İlk ekmek kadayıfımı yapacağımı düşünerek heyecanlanıyorum.) Ama kaymağı için Murat Bey pazarına gitmem gerekiyor. Birçok yerde bulunan bu çiftlik her türlü ihtiyacıma cevap veriyor zira. Hele Ramazan için ideal bir merkez denilebilir. Mısır Çarşısı’nın dışındaki Murat Bey peynir ve zeytin çeşitleriyle yıkılıyor. Tattıklarımın hepsi leziz. Yolun diğer tarafındaki Keserseler belli ki hurmada uzmanlaşmış. Çeşitleri o kadar bol ki. Hepsinden tatmak istiyorum ama kilo sorun yaratabilir her ne kadar satanları hurma kilo yapmaz deseler de... Eskiden oruç zeytin ile bozulurdu şimdi ise oruç bozmak için hurma daha revaçta. Ancak Acve hurması ile oruç bozmak isteyenlerin vay haline... Ancak Hz. Muhammed’in kendi eliyle diktiği hurma ağaçlarının devamı olan bu minicik hurmanan sağlığa yararları büyük deniliyor. 10 ile 120 TL arasında değişen hurma fiyatları gerçekten lezzet olarak çok çeşit sunuyor. Ben Fas’ta tattığım balımsı tadı ve yumuşak dokusuyla Medjool’da karar kılıyorum. Cezayir de parlıklığı ile hiç fena görünmüyor. Üstelik kg’si sadece 10 TL.

Kırılmamış cevizi tercih edin



Fatih Kadın Pazarı’nın bu sıcakta atlamamamın nedeni burada bulunan yemeklik hububat çeşitleri. Nedense ayağım Hacı Şefik Oğulları’na alışık olduğundan oraya yönleniyorum ama yanındaki yerde de aynı çeşitleri görebiliyorum. Burada pirinç çeşitlerinin dışında özellikle kavrulmuş erişteli bulgur favorim. Kavrulmuş erişte pirinçten çok bulgura yakışıyor nedense. Bulgurun aksine pişirilmemiş buğdaydan önce aşurelik için kullanılan, kırılarak yarma haline getirilen kırım ham buğdaydan alıyorum. Doğulular bunu dolma için kullanıyorlar. Batı halklarının kırık pirinç kullanmaları benzeri... Benim niyetim ise bundan sıcak salata yapmak, yani pişirdikten sonra mevcut doğranmış sebzeleri (kabak, havuç, pancar, kuru domates gibi) son anda ilave edip sıcağında biraz yumuşattıktan sonra limon ve zeytinyağı ile lezzenlendirmek. Malum bu Ramazan sıcak günlere rastlıyor. Onun için hafif ve besleyici lezzetlere gitmek bizi yormayacak. Ama Ramazan’da tatsız tuzsuz yemek de akla hayale bile gelmeyeceği için lezzeti tabii ki ihmal etmeyeceğiz. Böyle bir salatanın üzerine cevizin de yakışacağı kesin. Tercihiniz her zaman cevizin kırılmamışı olmalı. Zira açık ceviz kısa sürede bayatlayıp kötü bir koku alır.

Demirbaşım köy tereyağı ve kaymak



Buradan ver elini Emirgan semtinin Reşitpaşa mahallesi. Burası yeni gelişen bir mahalle ama her türlü yiyecek ihtiyacına cevap verecek bollukta çeşitli ürünler bulunur. Ayrıca salıları kurulan zengin bir pazarı da var. Demirbaş lezzet mekanları arasında ise yine Muratbey Çiftliği semt halkının peynir, zeytin, tereyağında ilk durağı. Benim içinse taze köy tereyağının ve kaymağı. Torbamdaki ekmek kadayıfı için kaymağım buradan olacak. Hoş kadayıfsız da kaymak Ramazan’a has özel bir çeşittir... Az ötede ise kesin dana etinden yapılmış sucuk ve et çeşitlerinin güvenilir edresi Sarıyer Kasabı var. İyi ki de var. Buranın etleri sayesinde tahminim Reşitpaşa ve çevre halkı kaliteli et yeme ayrıcalığına sahip. Eğer kendilerine bırakırsanız köftelik kıymada da bir numaralar zira bu kıymayı gerektiği gibi orta yağlı çekerler. Siz karışır yağsız olsun derseniz köftenizin lezzetsiz olması onların değil sizin kabahatinizdir. Ayrıca serbest yetişmiş tavuk satıyor olmaları da önemli bir artı.

Ramazan sofralarınız iftariyeliklerle ve özel yemeklerle unutulmaz olsun! Ve nice Ramazan’lara!

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Korfu Adası'nda dalak dolması
  2. Kekik kullanmak ince bir iştir
  3. Yoğurdun kıymetini bilelim
  4. Sardunya Adası'nın gizli lezzet noktaları
  5. Emeğin ve tutkunun adresi: Atılay Restoran
  6. Sarımsağın hakkını yemeyin kendini yiyin
  7. Bayram için farklı bir öneri
  8. Antakya’nın “işte bu” dedirten tatları
  9. Gurme oruçlulara Ramazan turu
  10. Bir Hatay düğünününden geriye kalan leziz tatlar

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.