Şampiy10
Magazin
Gündem

Pire Limanı’nda Türk ve Yunan yemekleriyle baharı kutladık

.

ABONE OL
Vatan Haber

Yunanistan’daki yemek yazarı dostlarımın katıldığım davetinde, ülkelerimizin nefis lezzetlerini aynı sofrada buluşturduk.

Atina’daki Slow Food grubunun başkanı Grigoris Christodoulou’dan güzel bir davet aldım. Amerika’da basılan kitabımdan ve Yunanistan’da yeni çıkan Niki Mitarea’nın “Şarapla Yunan Yemekleri” kitabındaki tariflerden bir mönüyü sunacak davet organizasyonu gerçekleştirmeyi istiyordu. 10 yıl önce Yunanistan’da basılmış olan “Türkiye ve Yunanistan Aynı Masada” adlı, ortak yazarlı kitabım için aldığım davetlerden Yunanların bizim mutfağa olan ilgilerini zaten biliyordum. Organizasyonun mönüsünü “Bahara Hoşgeldin” olarak belirlemek önerim beğenilince, iş yemekleri seçmeye geldi.

Erzurum yemekleri şarapla birleşti

Başlangıç olarak Erzurum’un lor sarması ile kabak mücverini önerdim. Lor sarması için loru buradan götürdüm. Yunan aşçı George Moschovakis bunu başarıyla yorumlamış. Erzurum’un lor sarması, üç süt ürününü içeren bir yemek olarak gerçekten sıra dışıdır. Güveçte pişen sarma lorla yapılır, sütle pişirilir, üzerine de yoğurt dökülür. Ayrıca fındık rengine gelinceye kadar kızdırıp üzerine sürülen tereyağı da cabası diyelim… Yunanlar’ın yoğurtla bir yemek yeme alışkanlığı kültürlerinde yok. Ayrıca pirinçten başka bir malzeme ile de soama ya da dolma yapmak da... Bu çeşit onlara bu yönleriyle ilginç geldi ve hoşlarına gitti. Niki’nin şarapla pişirilmiş bahar sebzeleri de sunuldu. Zeytinyağında sotelenmiş ağır bir sebze yerine şaraplı çok daha baharımsı ve ilginçti. Özgün Türk mutağında şarap kullanılmasa da doğru ve kaliteli bir şarabın lezzete katkısı önemlidir. Aksi felakettir, hele sirkeleşmiş şaraba tamah edilirse...

Niki Mitarea’nın “Şarapla Yunan Yemekleri” ve Engin Akın’ın “Türk Mutfağının Temeli” adlı kitabı

Erguvan çiçeklerini yiyebilirsiniz...

Ana yemek olarak iki ülke mutfağından seçilenler Türk mutfağının bahar kapaması ile Yunan mutfağından otlu arpa şehriye pilavı üstü kardies ızgaraydı. Her iki yemek de beğenildi. Tatlı olarak sütlü kadayıf ile şarap soslu dondurma mönüde yer alıyordu. Bahar zamanıyla ne alaka dereseniz, bunu da bahara uyarlamak için bu tatlıyı bahçemden topladığı erguvan çiçekleriyle sunmalarını istedim. El yazması bir Osmanlı marul salatası tarifinde “Erguvan çicekleriyle sunun” der. Böyle bir Osmanlı estetik kaygıyı uygulayabildiğim için mutlu oldum.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Korfu Adası'nda dalak dolması
  2. Kekik kullanmak ince bir iştir
  3. Yoğurdun kıymetini bilelim
  4. Sardunya Adası'nın gizli lezzet noktaları
  5. Emeğin ve tutkunun adresi: Atılay Restoran
  6. Sarımsağın hakkını yemeyin kendini yiyin
  7. Bayram için farklı bir öneri
  8. Antakya’nın “işte bu” dedirten tatları
  9. Gurme oruçlulara Ramazan turu
  10. Bir Hatay düğünününden geriye kalan leziz tatlar

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.