Şampiy10
Magazin
Gündem

Yoğurt tüketimi obesiteyi önlüyor

.

ABONE OL
Vatan Haber

Yoğurda bayılan bir milletiz. Şimdiye kadar yoğurt festivali de düzenlenen Tibet dışında başka bir ülkede hemen her sofrada yoğurt olduğuna tanık olmadım. İspanya Navarra Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma sonucu millet olarak yoğurdu çok sevmeye devam etmemiz gerektiğini ortaya koyuyor. Araştırmanın başındaki kişi Halk Sağlığı ve Önleyici Tıp Bölüm Dalı Başkanı Prof. Miguel Angel Martinez. Yaptıkları araştırmaya göre haftada 7’den az olmamak üzere yoğurt tüketimi fazla kiloyu ve obesiteyi önlüyor. Araştırma için 8513 kişiyi yaklaşık 7 yıl incelemişler. Çalışmanın başlangıcında hiçbiri fazla kilolu veya obez değilmiş, ancak 1860 kişi çalışma devam ederken kilo almış , şişmanlamış. Katılanları yoğurt tüketimlerine göre ayırmışlar; haftada ikiden az, haftada iki ila beş porsiyon tüketenler, haftada beş ila yedi porsiyon tüketenler ve yediden fazla yiyenler. Sonuçta haftada 7 porsiyondan çok yoğurt yiyenlerin en az obesite riski gösterdiği görülmüş. Önemli bir not daha; Hem bol meyve yiyip ,hem bol yoğurt tüketenlerde bu oran daha da düşük çıkmış.

Sonuç: Dünya Sağlık Örgütü (WHO) obesite haritasında kırmızıyla gösterilen, en şişman ülkelerden biriyiz. Bu yüzden yoğurda devam!

Yoğurt mide kanserini önlemede etkili olabilir

Çin’de Wuhan’da yapılan bir yeni bir araştırmada düzenli süt ürünü tüketenlerde mide kanseri riski daha düşük bulundu. Şimdiye kadar mide kanseri ve süt ürünleri arasındaki ilişki konusundaki araştırmalar farklı sonuçlar veriyordu. Bu son araştırma çok kapsamlı ve birçok veri incelenmiş. Yoğurdun da içinde bulunduğu süt ürünlerini tüketmenin mide kanseri riskini yüzde 24 kadar azaltabileceğini gösteriyor. Araştırmaya göre süt ürünü tüketen Avrupalılarda risk yüzde 27, Amerikalılarda ise yüzde 22 düşüyor. Ancak Asyalıları etkilemiyor. Bunun nedenini Asyalılarda çok sık görülen laktaz enzim eksikliğine bağlıyorlar. Açıklayayım; laktoz sütün içindeki şeker, laktaz ise vücudumuzda bulunan süt şekerini sindirmemizi sağlayan bir enzim. Bu enzim yoksa süt içince sorunlar yaşıyorsunuz, gaz şişkinlilk, ishal gibi…

Sonuç: Mide kanseri görülme sıklığı tüm dünyada artış gösteriyor. Korunmak için düzenli yoğurt tüketimi etkili olabilir. Çoğumuz sütün kemiklerimiz için iyi olduğunu biliyoruz. Süt ve süt ürünleri kemiklerimizi, dişlerimizi güçlendiriyor, bunu bimeyen hemen hemen yoktur. Ancak Kansas Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırma süt ve süt ürünleri tüketimi ile glutatyon seviyesi arasında ilişki saptadı. Glutatyon bir antioksidan; doğal olarak vücudumuzda bulunuyor, sentezlenebiliyor.

Glutatyon beyindeki oksidatif stresi, hasarı azaltabiliyor. Bir anlamda beynimizin paslanmasını önlüyor. Bu çok önemli çünkü yaşlanma sırasında beynimiz oksidatif strese karşı çok hassas.

Sonuç: Beyin sağlığını korumak için süt ve süt ürünleri tüketimi önemli.

Daha çok yoğurt tüketmek için yöntemler

Ayranımız yararlı bir içecek
Kendi mayaladığınız yoğurttan tuzsuz ayran yapablirsniz. Ülkemizdeki ayranları aşırı tuzlu buluyorum. Evet yazları çok sıcak geçiyor, tuza ihtiyacımız var. Ama bizimkiler biraz fazla tuzlu bence.
Yoğurtlu salata sosumu bir deneyin derim!
Orta boy bir kase salata için bu sos yeterli oluyor.
* 1 kutu probiyotik yoğurt
* Yarım limonun suyu
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tümünü karıştırıcıyla çırpın. Salatanızın üzerine döküp, iyice karıştırırn.
Yoğurt-bal karışımıyla güne enerjik başlayın
Sabahları 1 kase yoğurt- bal -yulaf ezmesi karışımıyla güne enerjik başlamak mümkün. Eğer bir gün önce fazla kaçırdıysanız da akşam yemeği yerine küçük bir kase bu karışımdan yemeyi tercih edebilirsiniz.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. ‘Bahçe şehir’ Singapur’dan esintiler
  2. Bitkisel proteinlerin en güçlüsü: Kinoa
  3. Hindistan cevizi yağı efsanesi çöktü
  4. Her öğünde güçlü protein alın!
  5. Ünlülerin yeni gözdesi: Teff
  6. Ne kadar toksiksiniz?
  7. Hazımsızlığı önlemenin 20 yolu
  8. Defne yaprağı her derde deva
  9. Bulguru sofranızdan eksik etmeyin
  10. Ağlaya ağlaya hafifleyelim mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.