Ağlaya ağlaya hafifleyelim mi?
.
Bu hafta zayıflattığı bilimsel olarak da kanıtlanmış acı biberi masaya yatıralım. Yerken ağlasak da acı biber, metabolizmayı hızlandırıyor, iştahı kapatıyor ve yağ yakımına yardımcı oluyor.
Yaz geldi, giyim-kuşam hafifledi. Haliyle hepimiz ‘nasıl daha fit görünebiliriz’ derdindeyiz. Kışın kolay; uzun ceketler, tüniklerle fazlalıklarımızı kapatabiliyoruz. Ancak yaz geldi mi bütün yaramazlıklar, kaçamaklar ortada! Gelin bu hafta zayıflattığı bilimsel olarak da kanıtlanmış acı biberi masaya yatıralım.
İştahı azaltıyor
- Dünyadaki en yakıcı baharat.
- Ona bu acılığı veren kapsaisin adlı bir bileşen. Kapsaisin ne kadar fazla ise biber de o kadar yakıcı.
- Acı biber eğer yakmıyorsa içinde kapsaisin yoktur ve tedavi edici etkisi de yoktur.
- Kırmızı biberde yeşilden 9 kat fazla A vitamini, portakaldan 2 kat fazla C vitamini var.
- Potasyum ve magnezyum minerallerinden zengin.
- Yağı yakmaya yardımcı.
- İştahı azaltıyor.
- Egzersiz sırasında yağ yakımını artırıyor.
- Yeni yağ oluşmasını engelliyor.
- Acı biber yiyen toplumlarda kardiyovasküler hastalıklara daha az rastlanıyor. Kapsaisinin kanı sulandırıyor.
- Kötü kolesterolü azaltıyor, iyi kolesterolü yükseltiyor.
- Diyabete iyi geliyor.
- Sedefe iyi geliyor.
- Los Angeles Cedars Sinai Tıp Merkezi’nde kapsaisinle hayvanlar üzerindeki araştırmada prostat kanseri hücrelerini yüzde 80 öldürmüş. Kapsaisinin prostat kanseri için ilaç olabileceği düşünülüyor.
- Aynı merkezde meme kanseri üzerinde de başarı sağlanmış. Hayvanlarda tümör büyüklüğünü yüzde 50 azaltmış.
- Birçok araştırma kapsaisinin pek çok kanser türünü önlediğini gösteriyor. Birkaçı da kolon kanserine yol açabileceğini gösteriyor. Ama bilimadamları kararsız. Araştırmalar sürüyor. Örneğin; UTAH Üniversitesi’nde yapılan araştırmada acı biber yiyen Meksikalılarda daha fazla mide kanserine rastlanmış.
Acıdan mutluluk duymak!
Acı biber yediğimizde evet yanıyoruz, acı duyuyoruz ama mutlu da oluyoruz! Nasıl mı? Çünkü endorfin ; yani mutluluk hormonu salgılıyoruz. Endorfin egzersiz, baharatlı yiyecekler, aşk ve orgazm sırasında da salgılanan bir hormon. İyi olma hissimizi artırıyor. Kısacası çili yediğimizde acıdan mutluluk duyuyoruz.
Acı biber nasıl yağ yakıyor?
- Kapsaisin vücut ısısını artırıyor ve terleme başlıyor.
- Metabolizma hızımız artıyor.
- Kilo kaybı başlıyor.
Yakıcılığı nasıl ölçülüyor?
Bildiğiniz gibi her pul biberin acılığı, yakıcılığı bir değil. İşte acı pul biberin yakıcılığını ölçen ısı birimine ‘Scoville Isı Birimi‘ deniyor. Örneğin; Hindistan’da 1 milyon Scoville birime sahip biber var. Meksikalıların ünlü habanora biberinin Scoville değeri ise 350 bin. Yemeklerimizde çok kullandığımız yeşil-kırmızı dolmalık biber 0 ila 100 birim arasında. Yeşil sivri acı biber ise 100 ila 1000 birim arasında Scoville değere sahip.
Biberin acılığı nereden geliyor?
Yenildiğinde acılığı, yakıcılığı veren kapsaisin. Kapsaisin ağızımızda, gırtlağımızda ağrıyı algılayn sinir reseptörleriyle (alıcı) birleşiyor. Isı hissediyoruz. Beynimize mesaj gidiyor. Bundan sonra beyin emir veriyor ve kalp hızımız artıyor. Terlemeye başlıyoruz.
Kristof Kolomb‘un biber dedektifliği
Ünlü İtalyan kaşif Kristof Kolomb (1451-1506) karabiberin kaynağını bulmak, sırrını keşfetmek istemiş. Araplar karabiberi gizliyorlarmış. Kolomb taa oralara gitmiş ama bir türlü karabiberin sırrını çözememiş. Çünkü karabiberin sırrı Hindistan’daymış. Ancak acı biberi bulmuş ve İspanya’ya götürmüş ve chili biberi fakirin biberi olmuş. İspanyollar hala çok severek yiyor, tapas adlı mezelerinde sık kullanıyorlar.
Çok pratik tarif
Peynirli biber dilimleri
- Kırmızı acı/tatlı biber
- Beyaz peynir
- Çörek otu
- Zeytinyağı
- Biberleri uzunlamasına ikiye bölün.
- Elinizle zeytinyağını iç ve dış yüzeyine yedirin.
- İçine rende beyaz peynir koyun
- Çörek otu serpin.
- Fırına sürün.
- Peynir eriyince fırından çıkarın.